Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska u eu

Čim potpiše, Hrvatska će svjedočiti velikoj borbi za opstanak eurozone

sarkozy, cameron
Reuters/Pixsell
08.12.2011.
u 23:00

Stručnjaci tvrde: Daljnja kriza eura kao vodeće valute donosi veliku štetu Hrvatskoj.

Još je Maček govorio da mali trebaju ići pod stol kad veliki razgovaraju. Hrvatska nema puno izbora nego sa zebnjom čekati hoće li se problem eura početi rješavati, komentira zagrebački ekonomist Guste Santini najnovija zbivanja. Daljnja radikalizacija s eurom Hrvatskoj bi, kaže, donijela veliku štetu jer je euro vodeća valuta i kod nas.

– Nadam se da nitko normalan ne razmišlja o napuštanju eura kao sidra, ali bilo bi dobro da se razrađuju alternative za najcrnji scenarij – kaže Santini.

Euro je sidro

Angela Merkel ima šanse da postane najveća njemačka kancelarka poslije Bismarka, stabilizira li eurozonu.

– Velik je izazov pred svima, ali je dobro što Francuska pleše isto kolo s Njemačkom, što pokazuje da je stara Europa naučila nešto iz svoje povijesti. Upravo zbog toga mislim da će se naći rješenje koje će omogućiti opstanak Europske unije, ali pitanje eura time neće biti riješeno. Bolni će rezovi u manje razvijenim državama potrajati barem 10 godina – ističe Santini.

Velika Britanija nastupa kao veliki kritičar francusko-njemačkog dogovora, jer ne želi sudjelovati u spašavanju država koje su preuzele euro.

– Vjerujem da će se na kraju naći kompromisno rješenje koje će ići za tim da se fiskalna pravila odnose na države koje imaju euro, dok ih drugi mogu primijeniti fakultativno. Bilo bi besmisleno da zemlje koje nisu u monetarnoj uniji imaju iste obveze kao i zemlje koje to jesu, jer one iz toga vuku neke koristi – upozorava Santini.

Stvoriti fiskalnu uniju

Stvaranje fiskalne unije na kraju će dovesti do toga da će EU polako napuštati koncept nacionalnih i početi stvarati regionalne ekonomije. Eurozona bi s više fiskalnog suvereniteta više sličila na državu, a sve manje na slučajnog prolaznika. Kad je riječ o slabije razvijenim članicama, njihova je obveza da smanje udio javne potrošnje na prihvatljivih 30% BDP-a, a to podrazumijeva višegodišnje reforme i prilagodbe. To čeka i Hrvatsku.

– Prve izjave izbornih pobjednika u Hrvatskoj nisu obećavajuće, ali treba ih podržati, svi im trebaju biti na raspolaganju kako bi smanjili ovisnost države o zaduženju – kaže Santini.

Ključne riječi

Komentara 74

ZV
zveket
03:12 09.12.2011.

zašto mi moramo uvijek spašavati krive koalicije i podupirati svoja leđa i tako već 1000 godina na svoju štetu,nema glupjeg naroda od nas

VI
vidimškoj
07:31 09.12.2011.

ostanimo mi di jesmo,ovde nam je najbolje. Sad kad smo se rješili lopovske stranka valjda će i nama zasjati sunce.

OB
-obrisani-
08:26 09.12.2011.

Ne može se samo tako istupiti iz Europe ! Jeste li proćitali predpristupni ugovor ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije