Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovana nova stranka - AP

Cilj je stvoriti političku organizaciju koja je suprotna svim negativnostima dosadašnjih pristupa

Zagreb: Osnivačka skupština nove političke stranke AP - Akcija za promjene
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
20.05.2023.
u 14:39

Osnovana je nova politička stranka AP- Akcija za promjenu čiji je prvi predsjedavajući supredsjednik, šibensko-kninski župan Marko Jelić poručio danas kako u novoj stranci žele da im se pridruže svi oni čije su namjere časne i poštene, koji znaju, hoće i mogu te koji su dovoljno odlučni da se ne boje akcije i promjena. Drugim riječima, kazao je, oni koji su za jednaku, inovativnu, obrazovanu, zdravu, suosjećajnu, čistu, očuvanu i naprednu Hrvatsku koju su nam naši preci ostavili da proslijedimo našoj djeci. Pred oko stotinjak okupljenih članova i gostiju na osnivačkoj skupštini Jelić je govorio i o razlozima zbog kojih je uopće došlo do nove stranke intrigantnog naziva.

- Kad smo se odlučili osnovati AP kao političku stranku nije nam bilo lako jer ono što smo svi mi uvijek do sad imali za protivnika je sputavanje čovjeka kroz stranački klijentelizam, a koji je korišten kao način kojim se u pokornosti drže oni čijim glasovima netko dolazi do javnog dobra za svoju korist. Upravo protiv toga se borimo kao nezavisni ljudi, a onda i nezavisni politički aktivisti. Stoga, ovaj politički okvir donosimo pred vas kao odgovor na takav način političkog djelovanja te on predstavlja plod dugog i sustavnog promišljanja s ciljem stvaranja političke organizacije koja je upravo suprotna svim negativnostima koje su donijeli dosadašnji pristupi-kazao je okupljenima Jelić.

Inače, na osnivačkoj su skupštini predstavljena i temeljna načela političkog djelovanja AP - jednakost građana, zaštita nacionalnih i javnih interesa kroz promicanje antikorupcijskih mehanizama, podizanje političke kulture, stvaranje uvjeta za tehnološki razvoj i inovacije, održivi razvoj, promicanje obiteljske politike, borba protiv svih oblika siromaštva i socijalne isključenosti, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda, energetska neutralnost, jačanje i olakšavanje referendumskih inicijativa, ravnomjerni regionalni razvoj, modernizacija javne uprave, zalaganje za slobodu medija…

GALERIJA Marko Jelić: Imao sam 15 godina kad su mi stavljali pištolj na čelo

Zagreb: Osnivačka skupština nove političke stranke AP - Akcija za promjene
1/12

Kao što se i očekivalo na skupštinu su stigli i neki potencijalni Jelićevi koalicijski partneri pčoput predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, Petra Maretića, predsjednika Nezavisne liste mladih, Ante Dabo - zamjenik predsjednika stranke LIPO, Željko Lacković - predsjednik stranke Nezavisni...

Prema usvojenom stranačkom Statutu stranka ima četiri supredsjednika koji obnašaju funkciju predstavljanja i zastupanja AP te zagovaraju stavove i politike sukladno programu i smjernicama. Njih je pak izabrala Skupština, najviše tijelo stranke u kojoj su svi članovi AP- Akcije za promjene. Izabrani supredsjednici su Marko Jelić, Goran Aladić, Ksenija Krivec Jurak i Ivica Žuvela koji će se rotirati na funkciji predsjedavajućeg supredsjednika svakih godinu dana, a sve do izbora novog supredsjedništva kojem mandat traje četiri godine.

VEZANI ČLANCI 

Zanimljivo je i da nova stranka ima i Senat koji je programsko tijelo i u kojem su stručnjaci i uglednici iz raznih područja, zastupnici, osobe iz izvršnih funkcija, članovi upravnih, nadzornih i sličnih tijela, lokalni izvršni čelnici i izabrane osobe lokalnih predstavničkih tijela, koji ne moraju biti članovi AP-a.

Komentara 3

TU
tugica
23:37 20.05.2023.

Pa negativan im je sam naziv stranke za pocetak. Neznam jel to sarkazam, zajebancija ili nesto trece sto ne razumijem?

LO
Lojzek1967
17:01 20.05.2023.

Nažalost, od tog nebu ništ...

BU
burza
15:43 20.05.2023.

Puno baba kilavo dijete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije