Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATENTAT NA MORALESA

'Čileanac' Tadić bio je u HV-u do 2005.

18.04.2009.
u 18:52

Hrvat Mario Tadić, nadimkom Čileanac, uhićen u četvrtak u bolivijskom Santa Cruzu zbog pokušaja atentata na predsjednika Eva Moralesa, bio je u Hrvatskoj vojsci do 2005. godine. Tadić se pridružio HV-u u rujnu 1991. godine, a od 2003. bio je na bolovanju. Cijelo vrijeme bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrova, a od 1999. imao je čin poručnika.

Govorili španjolski
Završio je Časničku školu, a nosilac je Spomenice domovinske zahvalnosti za pet godina službe i medalje “Ljeto ‘95”. I drugi hrvatski državljanin, ubijeni Eduardo Flores Chico, sudionik je Domovinskog rata od kolovoza 1991. do kraja srpnja 1992. godine kao pripadnik 160. brigade HV-a. Nosilac je Spomenice Domovinskog rata i imao je čin bojnika u mirovini.

Rijetki branitelji iz Tigrova sjećaju se Tadića.

– Pridružio nam se kad je bilo najgore. Koliko se mogu sjetiti, ni po čemu se nije izdvajao od ostalih – govori Tadićev ratni kolega satnik Ante Jurilj. Svi koji su se s Tadićem susreli, govore isto. Dok je najteže dane Domovinskog rata Tadić proveo na ratištima u istočnoj Hrvatskoj, Tihomir Treščec, također pripadnik Tigrova u jednom razdoblju, sjeća se Tadića i Chica iz zgrade Ministarstva obrane tijekom 1993. ili 1994. godine.

– Bili su stalno zajedno. Nisu mi bili zanimljivi. Ali sjećam ih se dobro, nisu razgovarali na hrvatskom nego na španjolskom, pa su ih svi gledali malo ispod oka – zaključuje Treščec, glavni tajnik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a.

Tadić je sa ženom K. K. živio u Trpimirovoj ulici u Osijeku.

– Nemam komentara – kratko je rekla K. K. Dok je Tadić u pritvoru u La Pazu, dio vlasti atentatore povezuje s vođom oporbe Brankom Marinkovićem iz Santa Cruza. Senator Ricardo Díaz oštro je istaknuo vezu i napao Hrvate: – Marinković stoji iza atentata, on je Hrvat, a njihov je mentalitet sličan njemačkom. Hrvati su iznikli iz ustaškog pokreta, to su obični rasisti i fašisti.

Službena nota
– Neki su ljudi u određenom razdoblju bili pripadnici HV-a, i branili su Hrvatsku, a sad je današnje vrijeme i 21. stoljeće. Vlada ne može biti odgovorna za neke čine hrvatskih branitelja –- kazala je ministrica Kosor, a na pitanje može li Vlada službenom notom reagirati na optužbe prema Hrvatima, odgovorila je “da će razmotriti situaciju”.


Hrvatska diplomacija pozorno prati stanje u Boliviji

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izjavilo je u subotu kako je naložilo hrvatskoj veleposlanici u Čileu koja pokriva i Boliviju da pozorno prati stanje u Boliviji nakon izvješća o navodnom planiranju atentata u kojem su sudjelovali i dvojica Bolivijaca koji navodno imaju i hrvatsko državljanstvo. (H)


Chico ostavio film o ‘svojoj istini o putu u Boliviju’

– Chico je predosjećao da će ga u Boliviji ubiti – tvrdi njegov bliski prijatelj, biskup mađarske reformatorske crkve Janos Kopacsi Kettos. - U utorak u 21.10 na mađarskoj televiziji bit će prikazan desetominutni dokumentarac snimljen na njegovo traženje uoči odlaska u Boliviju. Slutio je da će ga ubiti zbog čega je odlučio ispričati svoju istinu – kaže biskup. U Laslovu su inače pokrenuli inicijativu da ga pokopaju u tom mjestu koje je 1991. godine branio, a u kojem se ovog ljeta trebao i oženiti. Njegova zaručnica iz Budimpešte nema ništa protiv toga. Misa zadušnica za Chica u laslovačkoj će crkvi biti održana 26. travnja. Prema tvrdnjama Laslovčana, policija je jučerašnji dan provela u selu tražeći osobe koje su bile u vezi s Chicom. Chico je jučer pokopan u Santa Cruzu, bez obdukcije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije