Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka nas teška zima

Cijene plina u Europi gotovo pet puta više nego prošle godine

Illustration - Euro Banknotes
Foto: Utrecht Robin/ABACA
1/3
05.09.2022.
u 11:10

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom. Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u listopadu za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh).

Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje. Kompanija je prošlog tjedna obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Europu u subotu rano ujutro.

"Do plina je teško doći - sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije”, tumači viši suradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Jacob Mandel. "Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Europi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Europa moći uvesti bit će ograničena”, dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetsko gospodarstvo u oporavku od pandemije 'progutalo' ponudu, napominje Reuters.

VIDEO: Gdje će završiti rekordno zaplijenjeni novac? Odvjetnik Nobilo otkriva: Moguća su dva scenarija

 

Komentara 3

DU
Deleted user
13:01 05.09.2022.

Gdje je alternativa o kojoj su slakoriječivi pričali da postoji. Evropska ekonomija jedan korak od recesije. Pozitivno je to da će se smanjiti emisija stakleničkih plinova, pa bi zeleni mogli slaviti Pirovu pobjedu.

Avatar nekakav
nekakav
11:24 05.09.2022.

pa dal europa ima kakve dugoročne ugovore za plin, sa rusima, bilo kime? aha, nema... pa kakva je to odgovornost eu političara, da svojim biračima nisu osigurali sigurnu dobavu energenata?! kakva je to bahatost?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije