Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grude

Četiri osobe hospitalizirane zbog Q groznice u BiH

hitna pomoć
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
14.12.2015.
u 15:53

Vlasnik stada ovaca iz mjesta Drinovačko Brdo kod Gruda i još tri osobe koje su dolazile u kontakt s ovcama su oboljeli

Četiri osobe iz Gruda su hospitalizirane u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru jer su oboljele od Q groznice koja je na ljude prenesena s ovaca, izvijestili su u ponedjeljak iz Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru. 

Vlasnik stada ovaca iz mjesta Drinovačko Brdo kod Gruda i još tri osobe koje su dolazile u kontakt s ovcama su oboljeli. Oni su zadržani na liječenju nakon što su imali snažnije simptome bolesti. Odmah im je, kako se navodi, uvedena antibiotska terapija. 

Stado ovaca je u karanteni pod nadzorom veterinara, a danas je predviđeno uzimanje uzoraka krvi ovaca i njihovo slanje na detaljnu analizu, od čega ovisi daljnje postupanje, naveli su u redovitom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite. 

Q-groznica je akutna zarazna bolest koju izaziva bakterija Coxiella burnetii. Simptomi su slični vrućici, s glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna, što otežava otkrivanje uzroka bolesti. 

>> Mišja groznica u Zagrebu – kako se zaštititi 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije