Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiška dinara

Česi skrenuli sa staze pa u pomoć pozvali gorske spasioce

gss spašavanje (1)
Stipe Božić, Goran Gabrić
25.07.2011.
u 11:17

Muškarac je uganuo nogu pa su htjeli skratiti put. Na kraju ih je spašavalo 25 GSS-ovaca pri čemu je jedan rasjekao nogu.

Unatoč lošem vremenu te vrlo teškom i nepristupačnom terenu na području Omiške Dinare, 25 gorskih spasilaca uspješno je završilo akciju koja je počela sinoć oko 19 sati. Bračni par iz Češke, P. F. (58) i M. F. (59) u to su vrijeme, naime, pozvali pomoć. Kako je suprug uganuo nogu, bili su odlučili "skratiti" put pa su napustili označenu planinarsku stazu i zaputili se prema najbližoj cesti koju su vidjeli. Međutim, nakon dugog probijanja kroz težak teren zatekli su se na rubu litice. Od sigurnosti ceste dijelilo ih je više od 200 metara strme litice i još stotinjak metara strmog sipara. Zbog ozlijeđene noge odlučili su pozvati pomoć.

Prvi spasioci već u 20.15 sati uspjeli su locirati bračni par. Našli su ih na sjevernoj strani Omiške Dinare, čije se strme litice nadovezuju na kanjon rijeke Cetine. Iako na udaljenosti od samo oko kilometar od središta Omiša, riječ je o iznimno teškom i nepristupačnom terenu, upozoravaju iz HGSS-a.

Stoga je turistima odlučeno pristupiti s južne strane. Supruga se uz pratnju sama spustila u dolinu dok je suprug prenesen u brdskoj nosiljci mariner. Prijevoz je do ceste trajao više od tri sata pa je akcija završena nešto prije ponoći, u 23.50 sati.

Akciju je, osim mraka, dodatno otežavala jaka kiša te povremeno i grmljavinsko nevrijeme što je sve sudionike dovodilo u opasnost. U akciji je lakše ozlijeđen jedan spasilac koji je na vrlo oštrom terenu na jednom kamenu rasjekao nogu. Sam se spustio u dolinu, ali su mu u Hitnoj medicinskoj pomoći Omiš ozljedu sanirali s tri šava zbog dubine rane.

Iz HGSS-a ponovno upozoravaju sve planinare da ne napuštaju označene planinarske puteve.

– Primorske planine iznimno su teške i opasne s vrlo strmim liticama i teško prohodnim područjima iako to, gledano s plaže, ne mora uvijek tako izgledati. Označeni planinarski putevi najčešće su jedina mjesta na kojima je uopće moguć prolazak bez posebne alpinističke opreme. Niži dijelovi mogu biti iznimno vrući, ali viši vrlo hladni. Vremenske prilike mogu se naglo promijeniti kao i na svakoj drugoj planini. Naravno, podrazumijevaju se dovoljna količina tekućine, prikladna odjeća i obuća, karta područja, rasvjeta, praćenje vremenske prognoze itd. što je češki bračni par ovaj put olako shvatio i nije se dobro pripremio, kažu u službi za spašavanje.

 

Komentara 2

Avatar Topgen
Topgen
12:12 25.07.2011.

Opet Cesi ?! Dokle ?

Avatar Aahz
Aahz
12:18 26.07.2011.

Nevjerojatno, pa ti ljudi ko da su genetski programirani za samoubojstva na Velebitu. Jednostavno mi ne ide u glavu kak ti može pasti na pamet ići u kamenjar bez ikakve opreme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije