Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJSKE MANIPULACIJE Sarajevski vapaj za Gazu pretvorio se u iznošenje netočnih podataka poglavara Islamske zajednice u BiH

Cerićeve neistine o Crkvi

12.01.2009.
u 23:00

Tema “Centralnoga dnevnika” NTV-a Hayat, najavljena kao sarajevski vapaj za stradanja u Gazi, preko čega se brzo prešlo, drugim je dijelom započela gotovo neugodno za intervjuiranoga reisa Mustafu ef. Cerića, od onog “Napijte se vode” i “... Vaša privatna rezidencija...” ili “Napadaju Vas novinari Bošnjaci, pa zar je to islamofobija”.

O rezidenciji
Naime, reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Mustafa ef. Cerić je, odgovarajući na pitanje o izgradnji svoje rezidencije u sarajevskom naselju Kovači, odgovorio kako “najprije želi pohvaliti Općinu Stari grad što je ovih dana u rekordnom roku osigurala sve uvjete da Vrhbosanska nadbiskupija gradi svoju rezidenciju od 5.000 četvornih metara”.

Premda bi se o ovoj Cerićevoj konstataciji moglo raspravljati nadugo i naširoko, činjenice su potpuno drukčije. Naime, Vrhbosanska nadbiskupija u ovom trenutku ne namjerava graditi nikakvu rezidenciju. No, s druge bi se strane Cerićeva izjava mogla tumačiti i kao namjera da se Općinu Stari grad prikaže u svijetlu tolerancije, iako to u praksi nije tako.

Da je reisu Ceriću imalo stalo do istine o položaju i problemima s kojima se Katolička crkva susreće u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, poglavar Islamske zajednice morao bi baratati barem nekim činjenicama. Morao je znati da su se u rujnu prošle godine kardinal Vinko Puljić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država, Charles English sastali u prostorijama Župnog centra sv. Ignacija na sarajevskoj Grbavici i razgovarali.

Tom prilikom kardinal Vinko Puljić je američkome veleposlaniku Charlesu Englishu pokazao i zemljište u sarajevskoj općini Stari grad na kojem je Nadbiskupija vrhbosanska započela izgradnju Doma za umirovljene i bolesne svećenike, istaknuvši da se izgradnja tog doma opstruira.

Neistinite tvrdnje
Naime, iako je Nadbiskupija prikupila svu dokumentaciju i ispunila sve što građevinski zakoni nalažu, sud je već četiri puta prihvaćao tužbe pojedinca, koje su sve odbijene, ali do tada još uvijek dozvola za izgradnju nije bila izdana, pa se s pravom stjecao dojam kako je Dom za stare i bolesne svećenike nekome smetao te se produžavala agonija u kojoj je najviše trpila Nadbiskupija vrhbosanska. Podsjećanja radi, izluđivanje predstavnika Nadbiskupije na sudu trajalo je godinu dana, a zbog tog sporenja Nadbiskupija je pretrpjela veliku materijalnu štetu. Tek 28. listopada protekle godine Nadbiskupija je dobila pravosnažnu građevinsku dozvolu i krenula s izvođenjem radova. Uz to, reis Cerić bi morao znati da župa sv. Ignacija na Grbavici čeka dozvolu za gradnju crkve već, zvuči gotovo nevjerojatno, devet godina - i još uvijek je nije dobila.

S druge strane, kada je u pitanju gradnja rezidencije Vrhbosanske nadbiskupije od 5.000 četvornih metara, o čemu je Cerić govorio, niti se što gradi, niti je istinita tvrdnja o pet tisuća četvornih metara.

Šapnuli pogrešno
Naime, prema svemu sudeći, Ceriću je netko od bošnjačkih obavještajnih službi šapnuo pogrešnu informaciju o gradnji rezidencije, posebice njezinoj kvadraturi. Objekt iz glavnoga bosanskohercegovačkog grada o kojemu je riječ, nalazi se pokraj gradilišta Svećeničkog doma s jedne strane i švicarskog Veleposlanstva s druge strane.

Objekt je izgrađen prije 110 godina, točnije, daleke 1899. godine i trenutno se nalazi u trošnome stanju, što je vidljivo već s ulice. U toj kući je rođen nobelovac Vladimir Prelog, u njoj se nalaze četiri stana ukupne površine 470 četvornih metara. Nadbiskupija je prodajom svoga zemljišta na jednoj od atraktivnih lokacija, od stanara kupila kuću kao cjelinu. Prema onome što nam je kazao msgr. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u idućem vremenu trebali bi se obratiti Općini Stari grad za potrebnu dokumentaciju nadajući se da neće ponovno prolaziti križni put.

Biskup u blizini
On nam je također potvrdio da je ukupna površina stanova u toj kući 477 četvornih metara. Tomašević također naglašava kako je uobičajeno da biskup bude u blizini svojih središnjih institucija, ali da u ovom trenutku nema govora o gradnji biskupske rezidencije, jer je prioritet svih prioriteta Svećenički dom za umirovljene i bolesne svećenike Vrhbosanske nadbiskupije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije