Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnička pogreška

Čemu ugovori s privatnicima? Zato da ne padnu na trudnicu!

'22.02.2012., Zagreb - Roditelji malog Dominica Pitre, Vanja i Jasmina vode tesku borbu s njegovim zdravstvenim problemima. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
21.12.2012.
u 16:28

Bivši ravnatelj Merkura dr. Miran Martinac tvrdi da su ugovori privatnih liječnika s bolnicom sklapani radi edukacije

Suđenje dr. Predragu Đuriću i dr. Ivi Balenoviću zbog teškog stradavanja Dominica Pitre (5), koji je nakon rođenja u zagrebačkom Merkuru u ljeto 2000. ostao dijete sa stopostotnim invaliditetom, nastavljeno je saslušanjem dr. Mirana Martinca, bivšeg ravnatelja bolnice, o okolnostima pod kojima su sklapani ugovori s privatnim liječnicima.

Ivo Balenović, koji je u romanu Ljudožder vegetarijanac progovorio o kriminalu među liječnicima i onima koji imaju privatne ordinacije, a bez ugovora rade u državnim bolnicama, bio je dežurni liječnik kada je dr. Đurić, kojemu je ugovor s bolnicom bio istekao, došao porađati svoju pacijenticu – Dominicovu majku. Đurić je imao ugovor s Merkurom do 2004., dok je Martinac bio ravnatelj, a poslije mu nije produljen.

– Kad sam postao ravnatelj, takvi ugovori s privatnim liječnicima već su postojali na prijedlog predstojnika klinike, uz mišljenje stručnog vijeća bolnice i odobrenje Ministarstva zdravstva. Samo sam uveo reda jer su neki ljudi viđani po bolnicama... Broj porođaja u Merkuru počeo je opadati ispod 2000, što je utjecalo na poslovanje, a privatnici su dovodili svoje pacijentice. Smisao tih ugovora bio je da se ti liječnici educiraju u bolnici i da budu prisutni na porođaju – uvjeravao je Martinac suca Rafaela Krešića.

– Što znači biti prisutan na porođaju, sjediti i gledati?! – pitao je sudac. Na to mu je Martinac kazao da su mogli napraviti ultrazvuk, ali ne i samostalno odlučivati.

– Zašto su vanjski liječnici morali u ugovorima imati policu osiguranja od odgovornosti ako su samo prisustvovali porođaju? – pitao je Dragutin Kasapović, odvjetnik Balenovića. – Zato što je vaša odgovornost ako padnete na trudnicu – ustvrdio je Martinac!

>>Država spremna obitelji dati iznos manji od traženih 3,7 mil. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije