Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao na granici

Carinik suspendiran zbog mita – opet je tražio mito

'05.05.2011. ZADAR/ Vrsi, Apartmani Damira Grmovšeka koji je uhićen u USKOK-ovoj akciji protiv korumpiranih carinika. Iz Opcine Vrsi, tvrde da je ova kuca  sagradjena 2005g.  Photo: Dino Stanin/PIXSEL
Foto: 'Dino Stanin/PIXSELL'
1/4
07.05.2011.
u 11:00

Cijeli posao bio je dobro uhodan, a korumpirani službenici imali su i smjensku kasicu

Sedmorici carinika i inspektoru, osumnjičenima za korupcijsku hobotnicu na Carini, Jadranka Mandušić, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda, odredila je istražni zatvor od mjesec dana. Njih osmorica – a riječ je o Milanu Galcu, Damiru Grmovšeku, Danijelu Klasiću, Milanu Forjanu, Alanu Miletiću, Zvonimiru Toldyju, Mariju Prelčecu i Žarku Vogrincu – sumnjiče se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i mito. Prvoj šestorici istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, Prelčecu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Vogrincu, inače inspektoru, zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Dobro uhodan posao

Iako je USKOK ukupno osumnjičio 57 osoba te podnio tri istražna zahtjeva, samo spomenuta osmorka završila je iza rešetaka. Ostali su pušteni na slobodu, nakon što su pred istražiteljima dali svoje iskaze.

Posljednja akcija USKOK-a i policije razotkrila je tako dobro uhodan posao koji je, ako je suditi prema imovinskom stanju osumnjičenika, trajao – godinama. Da je zovu novca teško odoljeti svjedoči primjer Marija Prelčeca, koji je 27. prosinca 2010. suspendiran zbog teške povrede posla – jer je primao mito. No suspenzija Prelčeca očito nije spriječila da se i dalje bavi dodatnim poslom, pa je tajnim mjerama uhvaćen kako traži i prima mito.

Dodatni "posao" na Carini i za njega i za njegove kompanjone bio je dobro uhodan, o čemu svjedoči i način na koji se cijeli korupcijski mehanizam odvijao. Naime, roba široke potrošnje, poput namještaja ili autodijelova, preko granice je propuštana bez urednih papira. Da bi se to provelo u djelo, na graničnom prijelazu Maclju bilo je potrebno organizirati rad na način da oni koji su voljni za novac zažmiriti na nepravilnosti rade baš u trenutku kada sporna roba dođe na granicu.

Dobiveni novac korumpirani carinici i policajci dijelom su dijelili između sebe, dok je dio išao u tzv. smjensku kasicu. Valjda da bi i oni koji u trenutku raspodjele plijena nisu bili na poslu naknadno dobili svoj dio. Koliko su točno novca na ovakav način zaradili korumpirani carinici i policajci, za sada je nepoznanica jer ni policija ni USKOK nisu priopćili za koliko je točno oštećen državni proračun. No, poznavajući način policijsko-tužiteljskog rada u ovim situacijama, ne treba ni sumnjati da će računi, kako osumnjičenika tako i njihovih obitelji, vrlo brzo biti pročešljani. I da će sve što na njima bude nađeno biti blokirano do završetka postupka. Drugim riječima, osumnjičenici će morati dokazati da pozamašnu imovinu koja se mjeri u velebnim kućama, imanjima i apartmanima na moru nisu zaradili na ilegalan način ili će u protivnom, u slučaju osuđujuće presude, ostati bez nje.

Niječe da je švercer

U međuvremenu, dok osmorica pritvorenih broje prve dane iza rešetaka Remetinca, oni koji su pušteni pokušavaju umanjiti svoju ulogu u cijeloj priči. Jedan je od njih i Alen Gorup, koji je prvo pristao na sastanak s novinarima u jednom od krapinskih kafića, da bi odmah potom rekao da o cijelom slučaju nema nikakvih komentara. Na upit zašto je onda pristao da se nađe s novinarima, tek je kratko odgovorio:

– Zato jer ste vi htjeli da se nađemo.

Malo rječitiji od njega bio je Antonio Polović (39), koji je radio kao pomoćnik načelnika policije za graničnu kontrolu u Policijskoj postaji Klanjec.

– Pogledajte, ova neugledna stara kuća iza mene od 68 kvadrata i stotinjak četvornih metara okućnice jedine su nekretnine što ih posjedujem. Zapravo, to nije ni moja kuća, već od Hypo banke, budući da za nju od 2001. zajedno sa suprugom otplaćujem kredit na 15 godina, a mjesečna mi je rata 2100 kuna. Nemam ni vila, ni bijesnih automobila, ni klijeti i vinograda, ni građevinskog zemljišta... Zar vam ja sličim na nekog tko se bavi švercom preko granice? – upitao je Polović.

Dodao je kako su kuću za koju je u medijima objavljena da je njegova 1972. sagradili njegovi djed i baka, koji su radili u Njemačkoj, a sada u njoj stanuje njegov otac Branko.

>>Milijunaši s Carine: Imali su vile i za gablec jeli jastoge

Komentara 74

PR
prečko
12:35 08.05.2011.

i sad će carinici podmiti suce i za mjesec, dva su na slobodi. i opet pojeo vuk magarca!

OB
-obrisani-
11:05 07.05.2011.

Treba ih suditi kao organiziranim i udruzenim mafijasima,......drugim rijecima svakom po 12-15 godina teske fobije bez prava na pomilovanje prije odlezanih 10 godina,.......tocka!

AA
aabbcc
11:39 07.05.2011.

. Ma htjeli su mafijasi i u Bosni napraviti 3-drzave pa svakih 100 metara Carina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije