Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.04.2022. u 16:09

Ovaj tekst je izvorno objavljen u ekskluzivnom specijalu Večernjeg lista "Putin - uspon i pad novog ruskog cara" koji od nedjelje možete kupiti na kioscima ali i čitati svaki dan u našoj Premium rubrici. Večernjakovi novinari i ugledni stručnjaci na 139 stranica analiziraju Putinov uspod od špijuna KGB-a do najmoćnijeg čovjeka Rusije. Čitajte tko su mu uzori i tko ga nadahnjuje, ali i tko su mu neprijatelji i kako se s njima obračunava. Večernji list analizira geopolitički okvir njegove vladavine, odnos sa Zapadom i svjetskim liderima te privatni život. Ovako je Putin gradio, ali i u konačnici nepovratno uništio imidž krvavim ratom u Ukrajini.

Tisuće i tisuće znakova o samo jednom čovjeku – Vladimiru Putinu. Večernjakovi novinari i ugledni vanjski stručni suradnici istražili su te na 130 stranica opisali lik i djelo ruskog predsjednika u kojega su trenutačno uprte sve oči svijeta.

Magazin “Uspon i pad novog ruskog cara” odlučili smo objaviti neposredno nakon specijala o Ukrajini kako bi se kompletno i vjerodostojno dala cjelovita slika o ratu koji sablažnjava. Iako se može činiti da je o Vladimiru Putinu već poznato sve (osim onoga što je dobro skriveno), kada se svi podaci detaljno analiziraju i ovako pomno rezimiraju u jednom izdanju, slaže se puna slika.

A što ona pokazuje? Svi tekstovi, od onih koji govore o mladim Putinovim danima i njegovoj ranoj karijeri u KGB-u, preko onih koji analiziraju munjeviti politički uspon tada relativno nepoznatog premijera i predsjednika te onih koji opisuju uspjehe njegove vladavine, pa do onih koji govore o ratovima, obračunima s neistomišljenicima, srozavanju demokracije u Rusiji i gušenju ljudskih prava... svi oni zajedno pokazuju kako je jedna riječ obilježila vladavinu Vladimira Putina – ALI.

Okrutan je, ALI je uspješan, posebice na gospodarskom planu. Politički suradnici ga se boje, ALI mu se i dive. S protivnicima se nemilosrdno obračunava, ALI nije potpuno ugušio sve demokratske procese u Rusiji. Sa Zapadom što izravno, što neposredno ratuje već 20 godina, ALI s čelnicima zemalja se fotografira i rukuje u Kremlju. Započinjao je ratove, ALI uvijek bi se za njih našlo neko opravdanje. Europu plaši i ucjenjuje, ALI ima plin. Bahat je, ALI i drugi su. Nepristupačan je, ALI pokupio je simpatije najbanalnijim potezima poput “golog torza”. Unazadio je društvo u Rusiji, ALI joj je izgradio imidž u svijetu…

Niz koji se može nastaviti unedogled pokazuje da je većina – od političara i javnosti u Rusiji do međunarodne zajednice i svjetskih lidera – za svaki potez Vladimira Putina koji je zaslužio osudu pronašla barem jedan “ALI” te mu u konačnici progledala kroz prste.

Do savršenstva je doveo balansiranje na “crno-bijeloj skali” između dobra i zla pa, iako svatko zna da je njegova vladavina bila miljama daleko od pozitivne, nikada nije bila proglašena sasvim negativnom. Iako povijest pokazuje koliko je relativizacija zločina, odnosno svaki taj ALI, opasan – što strah, što novac, što moć, pa i ponešto simpatija – uvijek su stajali na putu da se Vladimira Putina proglasi nemilosrdnim krvnikom koji svojom autoritarnom vladavinom drži u rukama cijelu Rusiju, ali i svijet.

Uvijek, ali baš uvijek, u rukavu držao još jedan “ALI” i odigrao je tu kartu kada mu je bilo najpotrebnije. I radio je to maestralno. Do 24. veljače.

Vladimir Putin napao je tada Ukrajinu… I više nema ALI.

 

 

 

Komentara 3

UG
ugroženi
16:51 01.04.2022.

Ako se ikada bude snimao film o Putinu morat će ga glumiti Daniel Craig.

MT
mačak tom
18:08 01.04.2022.

Gospođo Stela, ako više nema "ali" , krenite u Ukrajinu i pridružite se stranim dobrovoljcima, jer se tamo ratuje, koliki sam shvatio i za Vaše vrijednosti. Domoljubi za te vrijednosti (liberalizam bez ograničenja, individualizam, feminizam, genderizam) više neće ratovati. Bar ne onaj pametniji dio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije