Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZANI LETOVI

CA: Zbog više sile nismo dužni putnicima snositi troškove hotela

vulkan, pleso (1)
Foto: Pixsell
1/5
17.04.2010.
u 17:10

Otkazani su letovi 5800 putnika Croatia Airlinesa uz 580.000 eura štete, Europa u danu trpi 150 milijuna eura, a erupcija na Islandu sve je jača.

Situacija koju je u međunarodnom prometu prouzročio vulkanski oblak s Islanda direktora Croatia Airlinesa (CA) Ivana Mišetića podsjeća na sudnji dan. Njegovu izjavu emitirala je Antena Zagreb, a izvršni direktor za marketing u CA Srećko Šimunović izjavio je za Večernjak da u četvrtak i petak zrakoplovima CA nije letjelo 5800 putnika. To znači da je samo na kartama kompanija pretrpjela štetu od 580.000 eura. Ukupne štete u zračnom prometu u Europi Udruženje europskih avioprijevoznika procjenjuje na 150 milijuna eura u danu, a potpuni zastoj predviđa se još nekoliko dana.

Smatrajući da je riječ o višoj sili, Šimunović nam je kazao da aviokomapnije putnicima nisu dužne snositi troškove hotela. No Europska komisija priopćila je da se na putnike avioprijevoznika iz EU, ali i iz trećih zemalja na letovima iz EU, i dalje primjenjuju europska prava putnika. To znači da se oni mogu odlučiti ili za povrat novca ili za preusmjeravanje, pri čemu im avioprijevoznik mora osigurati obroke, osvježenje i hotelski smještaj.

Jedina je razlika, obavještava EK, u tome što putnici nemaju pravo na uobičajenu dodatnu naknadu između 125 i 600 eura. Dok je na Plesu danas vrijedilo snađi se kako znaš, kao što su nam se požalili brojni stranci koje smo ondje zatekli, za sve putnike devet otkazanih letova iz Zadra, TZ grada i Zračna luka organizirali su smještaj u hotelu za desetak eura.

U Hrvatskoj su danas bili otvoreni samo aerodromi u Splitu, Dubrovniku i na Braču, no otkazana je većina letova i na njima. Zbog vulkana danas je posjet Hrvatskoj otkazao kanadski ministar vanjskih poslova, a u Londonu su zapeli 31 učenik i četiri profesora zagrebačke 10. gimnazije.

– Avioprijevoznik je u ovakvim slučajevima dužan putnicima osigurati smještaj, što smo mi spremni učiniti, ali potrebno nam je odobrenje CA. No oni nam odbijaju dati bilo što napismeno, a učenici ne mogu stupiti u kontakt s predstavnikom CA u Londonu jer je vikend – požalio nam se Saša Blažeković, direktor putničke agencije Speranza preko koje su učenici putovali.

Njega su iz CA obavijestili da će učenici biti prebačeni na prvi let iz Londona u Zagreb kad to bude moguće, ali da troškove smještaja snose sami. Vulkan Eyjafjallajökull na Islandu i dalje žestoko eruptira, oblak je preko noći još narastao te je dosegnuo visinu od 8,5 km. Astronom Korado Korlević kaže da veće i teže čestice vulkanske prašine inače padaju na tlo u roku od sedam dana, a najfinije ostaju od 12 do 20 km iznad Zemlje i nekoliko godina. Vulkanolozi s Islanda strahuju od aktiviranja još većega susjednog vulkana Katla, kao što se dogodilo posljednja dva puta, uz još više prašine. Na Islandu je evakuirano 800 ljudi, a štete diljem Europe trpi avioprijevoz lako pokvarljive robe poput voća i povrća, pa su na europskim burzama osjetno pale vrijednosti dionica nekih tvrtki.

Komentara 29

Avatar Azriel
Azriel
09:51 18.04.2010.

meni se čini da je ovaj slučaj sa pepelom, iskorišten za tjeranje u propast malih avio kompanija... Neznam po kojem osnovu avio kompanije moraju nadoknađivati obrok i smještaj....

MA
MahnitiTapir
06:24 18.04.2010.

Bitno je da Mišetić zna a je \"jedini izlaz za CA privatizacija\". Od strane Lufthanse, naravno. Privatizacija ne mjenja tržišne uvjete nego prvenstveno nesposobnu upravu. Zato, g. Mišetiću, preskočimo za sada privatizaciju, vi fino dajte ostavku pa da proba netkotko drugi. Smeće. Hrać-pljuc.

BU
BukiZG
09:28 18.04.2010.

Moj prijedlog : ako CA ne želi poštovati standarde EU i platiti putnicima smještaj i hranu treba zabraniti CA letenje u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije