Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kakvu trebamo

Budućnost EU uskoro će biti u hrvatskim rukama

Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/5
28.11.2019.
u 10:26

Kako teku pripreme, što će biti ključni naglasci hrvatskog predsjedanja EU, kakva su očekivanja...? Neka su od pitanja na koja ćemo odgovoriti na velikoj konferenciji Večernjeg lista

Šest godina otkako je Republika Hrvatska postala 28. članica Europske unije (1. srpnja 2013.), Zagreb će početkom siječnja iduće godine na šest mjeseci postati glavni grad EU. Što će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU donijeti političkim elitama, gospodarstvu i građanima, ali i susjedima Hrvatske, pitanja su na koja će odgovor sutra pokušati dati konferencija Večernjeg lista “Hrvatsko predsjedanje EU – prilike i izazovi”, a prije svega premijer Andrej Plenković, u razgovoru “jedan na jedan” s našom novinarkom Sandrom Veljković. U sklopu stručnih predavanja o pojedinim aspektima predsjedanja i prilikama koje ono donosi govorit će Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Vlatko Cvrtila, rektor sveučilišta VERN te guverner Boris Vujčić. Uz to su upriličene i dvije panel-diskusije na teme “EU i gospodarstvo” te “Hrvatsko predsjedanje EU”.

O gospodarskim aspektima hrvatskog članstva u EU i perspektivama nakon ulaska u eurozonu govorit će guverner Boris Vujčić, ministar gospodarstva Darko Horvat, SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe.

Snažna Europa

Da će Hrvatska predsjedanje EU preuzeti u izazovnom trenutku za nastavak izgradnje i budućnost Unije sugerira i službeni slogan predsjedanja “Snažna Europa u svijetu punom izazova”. Vlada pritom kao jedan od prioriteta navodi proširenje EU, a koliko je izazovna ta tema, pokazuje i nedavna francuska blokada otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. O perspektivama hrvatskih susjeda pred vratima EU, političkom i sigurnosnom okviru novog vala proširenja, ali i o samoj budućnosti Europske unije govorit će sudionici panel-diskusije “Hrvatsko predsjedanje EU” Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović, SDP-ov zastupnik te profesori Vlatko Cvrtila i Božo Skoko.

Skoko će u zasebnom stručnom predavanju progovoriti o prilikama koje predsjedanje donosi kada je riječ o izgradnji novog imidža zemlje.

– Hrvatsko predsjedanje Europskom unijom povijesna je prilika da se Hrvatska predstavi svijetu i kao snažan politički brend. Naime, trenutačno je prevladavajuća percepcija kako je Hrvatska lijepa zemlja i popularna turistička destinacija. O ostalim prednostima i posebnostima premalo se zna i premalo se govori. Još prije tri godine inozemni mediji pisali su da je Hrvatska jedna od članica Europske unije s najmanje utjecaja. Ta percepcija u posljednje se vrijeme srećom počela mijenjati. Zato je ovo prilika da još snažnije pokažemo svojim susjedima u EU vlastite kompetencije, vrijednosti koje zastupamo, sposobnost, inovativnost i kreativnost naših ljudi – kaže Skoko. Ističe kako je niz malih država članica EU, poput Danske, Nizozemske, Estonije i drugih koje su iskoristile svoju „meku moć“ kako bi se afirmirale kao utjecajne članice te nametnule neke svoje trendove i zamisli cijeloj Europi.

Prilika pred Hrvatskom

– Predsjedanjem nećemo automatski dobiti popularnost i utjecaj. To je tek prilika, a kako ćemo je iskoristiti, ovisi o nama, ponajprije o Vladi. Šest mjeseci imat ćemo medijsku pozornost 27 država članica. Tamošnje medije, javnost i kreatore javnog mišljenja neće zanimati samo sjednice, susreti i odluke (što će, jasno, biti u fokusu), već i život u Hrvatskoj, njezini doprinosi Europi kroz povijest i danas. Prema tome, budemo li sposobni možemo ostaviti sjajan utisak i pozornost koja neće izblijedjeti nakon završetka predsjedanja, a ako se ne potrudimo, naše predsjedanje može proći potpuno nezamijećeno u globalnoj javnosti – naglašava Skoko.

Program konferencije Predsjedanje Hrvatske EU

9.30 - 10.00 
Registracija sudionika

10.00 - 10.05 
POZDRAVNI GOVOR: Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista

10.05 - 10.25 
INTERVJU 1 NA 1: Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i Sandra Veljković, novinarka Večernjeg lista

10.25 - 10.40 
STRUČNO PREDAVANJE: Predsjedanje Hrvatske EU, prilika za novu sliku Hrvatske u Svijetu - Božo Skoko, sveučilišni profesor, Fakultet političkih znanosti

10.40 - 10.55 
STRUČNO PREDAVANJE: EU i zajednička sigurnost - Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN'

10.55 - 11.10 
STRUČNO PREDAVANJE: Ulazak u eurozonu - izazovi i prilike - Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

11.15 - 12.00 
PANEL DISKUSIJA: EU I GOSPODARSTVO Sudjeluju: Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca; Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke; Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a, Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe, Boris Drilo, član Uprave HT-a
Moderator: Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista

12.00 - 12.45 
PANEL DISKUSIJA: HRVATSKO PREDSJEDANJE EU Sudjeluju: Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova; Joško Klisović,saborski zastupnik; Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN', Božo Skoko, sveučilišni profesor, Fakultet političkih znanosti
Moderator: Petra Maretić Žonja, novinarka Večernjeg lista

12.50  Zakuska

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
10:38 26.12.2019.

Jupi! Ode EU u stečaj, likvidaciju, prošlost - ma kako god, ali kada se 'rvacki meštri dokopaju alata, ode sve u vjetar

AN
antonelić
10:50 28.11.2019.

ovo je prilika da učinimo europu još boljom i još bogatijom ... upravo onako kako smo učinili hrvatsku sve ove godine : spriječili smo korupciju (?) , podigli standard građana (?) , spasili industriju i gospodarstvo ( raf. sisak , uljanik , agrokor , imunološki ... ) , uveli smo novi kurikulum kao što smo obećali (?) , smanjili smo poreznu presiju (?) , privukli smo svjetske investitore najvišeg nivoa (?) , smanjili smo državni i javni sektor zahvaljujući digitalizaciji (?) , povećali smo javni dug na rekordne visine ... zahvaljujući svim tim zaslugama naše najbolje vlade , hrvatska mladež se masovno vraća u hrvatsku te uživa u blagostanju koje nam je obećala dr.kolinda ... samo je bitno da sada dr.kolinda obeća blagostanje čitavoj eu i da na kraju zapjeva u bruxellesu " hdz knows , hdz knows " kao onomad u kninu ...

DU
Deleted user
09:11 10.12.2019.

Oglodali su RH,a sada se nudi i veća kost. Sreća da u EU ima većih mahera od,zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije