Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Martina Dalić: Za veliki zamah Podravke zaslužni su radnici, a kod nas radi 48% žena

Koprivnica: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/28
03.10.2023.
u 13:15

Tematski je konferencija u Koprivnici bila posvećena ženskom leadershipu u izazovnim vremenima, na što se predsjednica Uprave Podravka Martina Dalić osvrnula navodeći kako se 44 posto direktora u tvrtki žene

Večernji list šestu godinu zaredom danas je organizirao tematsku konferenciju "Hrvatska kakvu trebamo", posvećenu efektima aktualne ekonomske, fiskalne i monetarne politike na ukupne gospodarske tokove. Tematski je konferencija u Koprivnici posvećena ženskom leadershipu u izazovnim vremenima.

Održao se u suradnji s Podravkom, koja je i ove godine kao domaćin skupa prepoznala važnost široke rasprave o budućnosti domaćeg gospodarstva te je kao najveća domaća prehrambeno-prerađivačka industrija ponovno omogućila da se opasnosti, ali i razvojne prilike, istraže i valoriziraju u industrijskom i proizvodnom okruženju Podravke.

Sve s ciljem efikasnog odgovora na krizu, stvaranja poticajnijeg poduzetničkog okruženja, podizanja razine konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i stvaranja temelja održivom i čvrstom gospodarskom rastu. U intervjuu "1 na 1" gost Mislava Šimatovića bio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Stručno izlaganje održala je Hedwige Nuyens, predsjednica udruženja European Women on Boards, a tema je "Rodna ravnoteža kao ključ održivog rasta i profitabilnosti poduzeća".

Tijek događaja:

13:10 - Šesta po redu konferencija 'Hrvatska kakvu trebamo' je završila. 


12:45 - Drugi panel održao se na temu turizma, gdje su govorili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te predsjednica Uprave Aminess hotela i kampova Zrinka Bokulić, dok je panel moderirao Mislav Šimatović.


12:31 - Prvi panel započeo je na temu energetike, na kojoj su sudjelovali predsjednica Uprave Petrola Simona Kostrevc, predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak, predsjednik Uprave tvrtka Energia Naturalis Boštjan Napast. Panel je moderirao Vladimir Niševića iz Poslovnog dnevnika.


12:19 - Ovako je izgledalo okupljanje vladajućih i gospodarstvenika. 

Koprivnica: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
1/42

12:15 - Nakon intervjua stručno izlaganje imala je Hedwige Nuyens, predsjednica udruženja European Women on Boards na temu ''Rodna ravnoteža kao ključ održivog rasta i profitabilnosti poduzeća''.


11:44 - Potom je na red došao intervju 1 na 1 između zamjenika glavnog urednika Večernjeg lista Mislava Šimatovića te premijera Andreja Plenkovića.

>> Više možete pročitati OVDJE


11:35 - Nakon govora Martine Dalić prikazana je anketa provedena na 40-ak najvećih tvrtki u Hrvatskoj o dostupnosti sirovina, cijeni i dostupnosti energenata, radnoj snazi, kupovnoj moći, štednji građana...


 11:21 - Riječ je preuzela Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

- Zahvaljujem Večernjem listu na višegodišnjoj suradnji, sada već možemo govoriti o tradicionalnoj konferenciji - poručila je. Na samom početku osvrnula se na rad Podravke, objašnjavajući kako je tvrtka dosegnula vrh investicijskog ciklusa.

- Svi projekti koje radimo će dati puno vidljivije rezultate zbog dvije odluke koje su donesene na državnoj razini. To su eurozona i Schengen. Kako je poslovna godina odmicala, možemo se složiti da su efekti sve vidljiviji. Podravka je za to jedan od najboljih primjera jer posluje na brojnim tržištima što zorno tumači kolika korist je došla od eura, a kolike prilike dolaze od Schengena. Uvjerena sam da će sve ovo dati bolje i snažnije rezultate nego što bi to bilo bez tih odluka - poručila je.

Dodala je kako će do Božića biti montirana i sva tehnološka oprema u novoj tvornici koja se gradi. U Varaždinu se gradi novi pogon za primarnu preradu rajčice vrijedan oko 13 milijuna eura koji će biti dovršen do svibnja, a u potpunoj je funkciji povezanosti s domaćom poljoprivredom, poručila je Dalić. 

- Podravka je i naravno i multinacionalna, imamo proizvodnju u Sloveniji i Češkoj. U Sloveniji je dovršena jedna investicija, dok su dvije tehnološke linije u dolasku. Svi ti napori su samo neki, iznimno nam je drago vidjeti odraze u rezultatima. To prepoznaju i investitori, stoga je ovoga ljeta tržišna kapitalizacija Podravke premašila milijardu eura - objasnila je Dalić, dodajući kako tvrtka sve rezultate nastoji podijeliti u kolektivu.

- Sve te rezultate ostvarili su Podravkini ljudi. Jedan od velikih mojih ciljeva je poboljšanje uvjeta rada, mi smo plaće i primanja povećali za 26 posto, a radnici su primili i nekoliko jednokratnih isplata. Međutim, sastavni dio poboljšanja korporativne klime i dijeljenja rezultata upravo ovih dana radnicima se tumače osobine novog sustava plaća. Veliki je to uspjeh i radnika i poslovodstva. Napravili smo dobar posao za sve radnike u Podravci - poručila je.

Komentirala je i kako su otprilike 44 posto direktorica u Podravki žene, što je prikazano i na prezentaciji, dok su 48 posto ukupno zaposlenih žene.

Foto: Screenshot

- Žene su nositeljice brojnih projekata u Podravki. Svi mi znamo da sve ove gospođe koje čine dio Podravkinog tima su izvrsni stručnjaci te su izuzetno predane svom poslu - poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. 


11:17 - Konferenciju pozdravnim govorom započeo je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

- Dobrodošli u Podravku na konferenciju. Kada smo prije šest godina krenuli s konferencijom, zamislili smo je kao mjesto dijaloga predstavnika vlade. Ovo je mjesto na kojem se pokušava zajednički doći do boljih rješenja za društvo. Kada pogledamo šest godina iza nas, imali smo tri mirne godine, dok su posljednje tri bile pod velikim pritiskom rata, koronakrize... Mi u Večernjem listu smo pokušavali okupiti one koji kreiraju politiku, Vladu, i one koji nose gospodarstvo, u želji da se pronađu optimalna rješenja i da svi zajedno izgradimo neki normalni put za Hrvatsku - poručio je.

POVEZANI ČLANCI:

- Mi još puno moramo raditi na spolnoj ravnopravnosti i na tome da prihvatimo da smo svi isti. Zato će ova konferencija predstaviti niz uspješnih žena koje se sve više zauzimaju - dodao je. Klarić je spomenuo i gradnju nastavka brze ceste na putu do Koprivnice, a na kraju se zahvalio svima koji će sudjelovati na panelu.

 

Na prvom panelu o energetici sudjelovat će Simona Kostrevc, predsjednica Uprave Petrola, Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara i Boštjan Napast, predsjednik Uprave tvrtke Energia Naturalis, dok će na drugom panelu o turizmu sudjelovati Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, i Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Aminess hotela i kampova. 

>> VIDEO Plenković na prošlogodišnjoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo“

Komentara 13

AN
AntePortas9
09:23 03.10.2023.

Kada, pored direktorskih pozicija, iz noćne smjene rudara iziđe jedna žena, tada možemo govoriti o ravnopravnosti.

Avatar tarana
tarana
11:47 03.10.2023.

Gdje bi tebe uhljebili da nije Podravke i cosa nostre?

DU
Deleted user
11:19 03.10.2023.

Jedna od prvih govora Kolinde u UN-e je bilo kako treba više žena u politici. Nisam vidio da ste se tako uzbuđivali i nazivali je woke kraljicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije