Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Bubalo: Do pregovora će vjerojatno doći ranije ako prve linije ostanu zabetonirane

Robert Bubalo
Foto: Večernji TV
1/3
22.02.2023.
u 12:51

Situaciju u Ukrajini gotovo godinu dana nakon početka sukoba s Rusijom u emisiji Večernjeg TV s Petrom Balijom komentirao je urednik Večernjeg lista, Robert Bubalo

Sam rat bio mi je totalni šok i iznenađenje. Apsolutno nisam vjerovao u njega i smatrao sam Putina faktorom nekakve stabilnosti koja je trebala svijetu, pogotovo oko raspleta sirijske krize gdje je on po meni odigrao jednu dobru ulogu, ali ono što me zapravo najviše zanima o ovom ratu je to stvaranje ukrajinske nacije, njihovo podizanje, pronalaženje mjesta u svijetu nacija i derusifikacija do koje dolazi u Ukrajini - komentirao je urednik Večernjeg lista Robert Bubalo uoči godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

- Naišao sam na slike gdje knjige na ruskom jeziku bacaju u kamion i recikliraju, totalna derusifikacija. Najviše me šokiralo koliko su ta dva naroda isprepletena u svim porama života i kako se to sad nasilno razdvaja. Tu se uočava dosta fenomena koji su nusprodukt ovog rata, a jedan od njih je po meni stav Rogera Watersa - rekao je Bubalo, osvrćući se na nedavan govor frontmena Pink Floyda pred Ujedinjenim narodima. 

- Volio sam ga iz više razloga, najviše zbog glazbe, ali i zbog tog njegovog pacifizma. Kao što govori naziv njihovog albuma 'Dark side of the Moon' tako mi se čini da je i on prešao na nekakvu tamnu stranu - smatra Bubalo, karakterizirajući rock glazbenika kao "kopljonošu rata protiv Zapada". - On konzumira sve blagodati Zapada, slobodu govora, slobodu mišljenja, a istodobno oduzima pravo Ukrajincima na neke temeljne slobode što mi se čini, i zapravo je, jako licemjerno - kazao je.

Podsjetio je kako u nedjelju izlazi Specijal Večernjeg lista na 140 stranica povodom godišnjice početka rata u Ukrajini. U njemu će se moći pročitati komentari i analize dopisnika i novinara Večernjeg lista, ali i stranih stručnjaka, među kojima je Mihajlo Šiškin, za kojeg Bubalo kaže da ga mnogi smatraju "najvećim živučim ruskim piscem", a radi se o disidentu koji živi u Švicarskoj. Osim njega, u Specijalu se nalaze tekstovi uglednih kolumnista među kojima su Davor Štern, Ante Kotromanović, Božo Kovačević, Mirko Galić i brojni drugi. -Svatko iz svoga kuta daje neku definiciju rata i procjenjuje što će se tu dalje događati - ocijenio je Bubalo.

- Specijal je podijenjen na tri dijela koja smo nazvali 'rat', 'diplomacija' i 'život'. Ja bih najradije da smo treći nazvali mir ali bojim se da smo daleko od toga - komentirao je. U dijelu 'rat' piše se o novitetima koje je donio sukob u Ukrajini, dronovima, satelitima, novom oružju. U 'diplomaciji' se zapravo govori o odusustvu razgovora iz ovog rata, a u poglavlju 'život' fokus je na svakodnevnom životu i u Moskvi i u Kijevu. 

Bubalo je kazao kako prema njemu bez diplomacije nema napretka prema kraju rata. - Sjetimo se našeg rata, bilo je primirja, na nekim se razinama ipak razgovaralo dok ovdje ne vidimo gotovo nikakve pregovore. Tek kad se počne sastajati možemo očekivati početak kraja, a koliko će taj kraj trajati to ne znamo - zaključio je, napominjući kako je osobno "teški pesimist" no da neki ipak vide svijetle točke.

VIDEO Putinov govor u Dumi: Htjeli smo mirovno rješenje, a NATO je igrao prljavo

Osvrnuo se i na Putinov jučerašnji govor, a Bidenov dolazak u Ukrajinu ocijenio je kao "savršen diplomatski potez". - O Bidenu su svi pričali, u Moskvi su bili ljutiti jer su očekivali Putina u Kijevu - komentirao je, dodajući kako objava izlaska iz nuklearnog sporazuma "ne mora ništa posebno značiti"

- Najvažnije je pitanje hoće li se negdje probiti bojišnica i što će se nakon toga događati. Ukoliko te linije ostanu zabetonirane i ne bude uspješnih ofenziva, vjerojatno će se prije sjesti za taj pregovarački stol. Dokle god jedna strana ide naprijed, mislim da ta strana neće biti zainteresirana da se sjedne. Sve ovisi i svaki dan može donijeti neku drugu procjenu" - istaknuo je Bubalo.

Komentara 10

ST
Stvarnost
06:24 23.02.2023.

Sta se pravite blesavi ,kad Zapad nije uspeo da rascepka Rusiju i otme im prirodne resurse on pravi konflikt u nadi da ce Rusija izgubiti .Lose su procenili snagu Rusa ,svi su mislili zastarelo naoruzanje i oprema ,lose materijalno stanje gradjanstva-skinuce Putina i dovesti nekog svog Jeljcina odnosno Zelenskog ali se desilo totalno drugo i sad se to razbija Zapadu o glavu .A sto se tice Ukrainacaoni su jadni zrtve .odnosno potrosn roba Nato nazalost

AS
Amazonske_sume
13:26 22.02.2023.

Jako puno se slazem sa Gosp Bubalom ,i ovim tekstom...Ja sam pisao o Sirijskom , ratu kojeg su Rusi sprjecili..Jako pozitivno napravili kad su htjeli razvalit Siriju...Tamo su Turci, okupirali dio teritorije i nikome to ne smeta..Sto se tice rata u Ukraini, prije rata sam pisao da se rat izbjegne i da vojska i narod ne gine..Sticajem okolnosti i dolazec mic po mic na ruske granice stalnim provociranjem Rusije imamo sad sto imamo...Palit vatru oko ruski granica je jako opasno..Nije to Irak, Lib, Sirija Afganistan ...Nazalost u ovoj prici nastradao je Ukrainski narod koji je vezan sa Rusijom,tisucama niti.Kao napr obiteljski jezikom, kulturi...Stotinama god zivili zajedno...Na kraju tamo oduvjek zivi milioni Rusa i Ukrainaca, koji su za suzivot sa Rusijom..Do nikakva rata nije trebalo doc izmedu ova dva naroda..Ukraina je mogla bit suverena slobodna i neutralna zemlja.Saradivat sa Rusijom i zapadom...Ako je netko htio mir u Europi ,ovo je bila najbolja stvar i izbjeci rat..I kad ovako miroljubivo napises u korist oba naroda radi mira proglase te Rusofilom,mali misevi, koji iz jame pisu.A niti jedan na bojisnicu ne ide...U Hrvatskoj, bio je rat i mi smo puno puta pregovarali sa Srbin..Ali oni nisu htjeli nista prihvatit..Daljnji tok rata ne vidim nista dobro jer Ukrainci gube svaki dan teritorij.

DU
Deleted user
13:32 22.02.2023.

Mene zanima hrvatska pozicija i svekolikih Hrvata. Putin jučer: "...napumpavanje Oružanih snaga Ukrajine oružjem, kao i prijenos oznaka ciljeva za udare na rusku vojnu i civilnu infrastrukturu, jasno dokazuju nedosljednost i lažnost tvrdnji američke strane kako Sjedinjene Države nisu strana u sukobu. Također se navodi kako je oružje isporučeno Kijevu, kao i osoblje vojske, uključujući američke državljane, legitimna meta.” Razumije li ovo A.P.? A ako on ne, ima li uopće "pilota u avionu (hrvatskom)" koji to kuži?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije