Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan nestalih osoba

'Brojka od 1806 nestalih govori da nitko ne može biti zadovoljan s dosadašnjim rezultatima'

Vukovar: Na Trgu dr. Franje Tuđmana obilježen Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni dan nestalih osoba
Dubravka Petric/PIXSELL
30.08.2023.
u 18:12

Saborska zastupnica iz SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je kako je za SDSS pitanje nestalih prvoklasno humanitarno pitanje te da im je cilj da se pronađe svaki nestali bez obzira na nacionalnost

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba danas je u Vukovaru održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici SDSS-a, Srpskog narodnog vijeća i udruženja „Protiv zaborava“, koji okuplja obitelji srpske nacionalnosti, govorili o potrazi za nestalima i problemima s kojima se suočavaju. Predsjednica udruženja „Protiv zaborava“ Marica Šejatović rekla je kako se u odnosu na prošlu godinu nije ništa dogodilo te da se iz godine u godinu uvijek jedno te isto priča.

- Obitelji i dalje traže svoje nestale dok politika i političari prebacuju jedni na druge. Najgore je što ljudi polako odlaze, a da nisu pronašli svoje nestale za kojima tragaju godinama. Isto tako nema niti neke suradnje s ministarstvom i Upravom za nestale, a i ne izlaze baš na teren kada im se prijavi potencijalna grobnica. U vrijeme dok je Kolinda Grabar Kitarović bila predsjednica Hrvatske odnijela sam joj spis sa potencijalnim grobnicama, ali se ništa nije napravilo – rekla je Šejatović

Na sastanku je bila i Radojka Mrkić iz Vukovara koja više od 32 godine traga za svojim nestalim suprugom Mladenom Mrkićem. Podsjetila je kako je on nestao 31. srpnja 1991. godine i da od tada nema nikakvih informacija o njemu.

- Išao je s posla kada ga je pred zgradom dočekalo šest uniformiranih osoba. Od tada mu se gubi svaki trag. Imao je 52 godine. Zvala sam tada i predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i iznijela mu svoj slučaj. Nazvao me je tada Ivan Vekić koji je rekao da je moj suprug živ i da će doći kući, ali on nikada nije došao kući – rekla je Mrkić.

VEZANI ČLANCI:

Razgovarala je i s ministrom Tomom Medvedom kojemu je, kako kaže, rekla kako bi voljela da se pronađe barem jedna kost njenog supruga da ima gdje zapaliti svijeću.

- Ministar mi je tada rekao da oni stalno rade, istražuju, kopaju… - kazala je Mrkić.

Saborska zastupnica iz SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je kako je za SDSS pitanje nestalih prvoklasno humanitarno pitanje te da im je cilj da se pronađe svaki nestali bez obzira na nacionalnost. Kazala je i kako se u razgovorima s obiteljima najčešće može čuti kako se nismo daleko pomakli i da nisu pronađeni njihovi najmiliji.

- Neophodno je ubrzati procese ekshumacije i identifikacije i da na tome pitanju rade obje države. Brojka od 1806 nestalih govori da nitko ne može biti zadovoljan s dosadašnjim rezultatima – istaknula je Jeckov.

Bivši potpredsjednik Vlade, a sada saborski zastupnik Boris Milošević kazao je kako je u potrazi za nestalima potreban jednak tretman svih kao i da uvijek treba spomenuti i nestale i patnje pripadnika većinskog naroda. Podsjetio je kako su nekada bila dva popisa nestalih koji je objedinjen i na kojem je sada 1806 nestalih.

VEZANI ČLANCI:

- Prije je broj nestalih u Hrvatskoj iznosio oko 6.500 da bi došli na sadašnjih 1806. To je i po svjetskim standardima dobar rezultat, ali i dok postoji i jedan nestali posao neće biti završen i potraga se mora nastaviti – istakao je Milošević.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i specijalni izaslanik za nestale predsjednika Srbije Veran Matić koji je rekao kako je do sada individualno učinio maksimalno koliko je mogao, ali i da ga je sramota koliko je do sada malo učinjeno. Prema njegovim riječima postoji zastoj u ekshumacijama i identifikacijama za koji ne zna razlog. Ukazao je i na nedostatak suradnje s Upravom za nestale Republike Hrvatske.

- Prema službenim podacima u Hrvatskoj se na popisu nestalih nalazi 1806 imena. Međutim, kada od toga broja oduzmemo 854 tijela koja su u mrtvačnicima i čekaju identifikaciju dolazimo do brojke od 952 nestalih. Nije mi jasno zašto ta brojka od 850-900 tijela koja čekaju identifikaciju toliko dugo figurira. Nije ništa napravljeno niti s popisom 12 grobnih mjesta na groblju u Kninu kao i za 30-ak potencijalnih grobnica. Tu je i 50-ak grobnih mjesta koja su prijavili članovi obitelji, a koja nisu istražena. Samo kada se sve to uzme u obzir dolazi se do sasvim drugačije slike – rekao je Matić. Govoreći o problemu nestalih još jednom je istakao kako nedostaje politička volja kao i da se puno toga može napraviti uz bolju suradnju. 

VIDEO Milanović: Plenkoviću je bilo u interesu zadržati kontrolu koju je imao dok me nije bilo

Komentara 4

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
20:49 30.08.2023.

Ne, Miloševiću, ne treba nam jednak tretman svih. Jer jedni su bili agresori, koji su došli ubijati i klati u našu zemlju, a drugi su od njih branili sebe i svoju djecu.

Avatar MK3
MK3
23:43 30.08.2023.

Popis nije potpun, dva ujaka moga oca na primjer su nestala Svibnja 1945 nakon što su stigli na Bleiburg i nakon predaje Englezima predani vojsci KPJ-a... Logika je svaki put ista, Srpske žrtve se izmišlja i uveličava a hrvatske negira i umanjuje, jednom se izmišljaju popisi u raznim varijantama čak i do 1'7 milijuna ubijenih Srba (dok se hrvatske stvarne žrtve ne popisuje, prešučuje, negira) drugi put se srpske nestale ubroji među ukupnih 1806 nestalih, preotme javnu komunikaciju na dan nestalih da se kamuflira pa ispadne da su svi ili većina tih 1806 nestalih Srbi a nisu! Lako se SDSS pravi, da je njima jednaka svaka žrtva neovisno nacionalnosti - to je licemjerno od njih, jer da je to tako nebi oni tu temu svojom napravili i spinove vrtili (to samo rade da mogu medijski spojiti SDSS i ukupni broj od 1806 nestalih i licitirati brojem i krivi dojam stvoriti)... Jednostavno se nemogu načuditi koliko manipulirajuči i prefrigano Srbi svoj velkosrpski program srpskog sveta guraju a koliko pasivno i naivno naši političari nisu u stanju činjenice stavit na svoje mjesto...

Avatar MK3
MK3
23:44 30.08.2023.

Treba od Srbije tražiti ratnu odštetu za preko 15 tisuća ubijenih i nestalih, 37 tisuća ozlijeđenih, 402 ubijene djece, stotinu tisuća protjeranih, za sve žrtve konclogora po Srbiji, svaku godinu okupacije 25% Hrvatske, sva uništavanja javne i privatne imovine i gospodarstva - i kad Srbija plati odštetu, e onda neka Jeckov i SDSS tako govore o još nestalima 1806 prije svega Hrvata i drugih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije