Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Žutom moru

Podmornica upala u zamku? Britanci tvrde da je poginulo 55 kineskih pomoraca, Peking demantira

To match Special Report USA-CHINA-TECH/SURVEILLANCE
JASON LEE/REUTERS/PIXSELL/Ilustracija
03.10.2023.
u 19:34

Izvješće Velike Britanije, koje se temelji na obrambenim obavještajnim podacima, smatra se visokom tajnom

Strahuje se da je 55 kineskih pomoraca poginulo nakon što je njihova podmornica uhvaćena u zamku u Žutom moru. Prema tajnom britanskom izvješću, pomorci su umrli nakon katastrofalnog kvara sustava kisika na podmornici koji je otrovao posadu. Smatra se da je među poginulima i kapetan podmornice. Kina je demantirala da se incident dogodio te Peking nije zatražio međunarodnu pomoć, navodi Daily Mail.

Izvješće Velike Britanije o kobnoj misiji glasi: "Obavještajne službe izvješćuju da se 21. kolovoza dogodila nesreća tijekom izvođenja misije u Žutom moru. Incident se dogodio u 08.12. Poginulo je 55 članova posade: 22 časnika, 7 časnika kadeta, 9 dočasnika, 17 mornara. Među mrtvima je i kapetan pukovnik Xue Yong-Peng. Naše je razumijevanje da je smrt uzrokovana hipoksijom zbog kvara sustava na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i sidrenu prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljavanje američkih i savezničkih podmornica. Sustav kisika na brodu otrovao je posadu nakon katastrofalnog kvara". 

VEZANI ČLANCI:

Za sada u javnosti nema neovisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice. Peking je odbacio spekulacije o incidentu kao "potpuno lažne", dok je Tajvan, također, demantirao izvješća.

Izvješće Velike Britanije, koje se temelji na obrambenim obavještajnim podacima, smatra se visokom tajnom. Britanski podmorničar ponudio je ovo objašnjenje: "Vjerojatno je da se to dogodilo i sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu potporu iz očitih razloga".

Kineske podmornice tipa 093 ušle su u službu u posljednjih 15 godina. Plovila su dugačka oko 105 metara i naoružana su torpedima. Tip 093 su među modernijim kineskim podmornicama i poznate su po nižim razinama buke. Pretpostavlja se da se potonuće dogodilo u vodama pokraj kineske provincije Shandong.

VIDEO U gotovo nemogućim uvjetima spašeno 38 turista iz broda nasukanog kod Lopara

Komentara 6

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:14 04.10.2023.

A britanski podaci su se do sada pokazali izuzetno pouzdanima....

HA
Hafiz
20:51 03.10.2023.

"Kapetan pukovnik"?? Kakav je to cin? Ocekujem uskoro i cin "narednik general".

PR
predragbabic1
10:23 04.10.2023.

Britanci su prije više mjeseci objavili da su Rusi ostali bez raketa i bombi. Možda su u pravu, a možda opet lažu, tko će ga znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije