Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborne muke HDZ-a

Bregović: U problemu sam. Kandidat sam za dvije funkcije

Vladimir Bregović
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
04.02.2017.
u 17:00

U nekim organizacijama HDZ nema kandidata, u osječkoj, sisačkoj i vukovarsko-srijemskoj jedinici dogodio se raskol

Uoči lokalnih izbora HDZ ima velikih problema s raskolima u gradskim i županijskim organizacijama. Ondje gdje lokalni HDZ nije podijeljen vode se pak borbe tko će biti kandidati na izborima.

Dva u jedan

Osim Zagreba, gdje je HDZ raskoljen na pristaše i protivnike Andrije Mikulića, šefa zagrebačkog HDZ-a, i gdje nijedan HDZ-ovac (osim možda Mikulića) ne želi u utrku za gradonačelnika, stranačke klanovske borbe vode se i u osječkom i sisačkom HDZ-u, ali u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije te u HDZ-u Zagrebačke županije gdje se ne mogu dogovoriti o kandidatima. Senzacija je u potonjem županijskom HDZ-u, gdje je Vladimir Bregović, gradonačelnik Vrbovca, istovremeno i ponovni kandidat za gradonačelnika, ali i kandidat za župana!

Budući da se Dražen Barišić kao šef županijskog HDZ-a nije htio kandidirati za župana jer želi ponovno u utrku za gradonačelnika Velike Gorice, u kandidaturu je, protiv njegove volje, ubacio Bregovića. Kako bi izbjegao tu kandidaturu, Bregovića je u srijedu navečer vrbovečki HDZ izabrao za gradonačelničkog kandidata, ali to nije omelo županijski HDZ da ga samo dan nakon jednoglasno izglasa za županijskog kandidata.

– U problemu sam. Sad moram riješiti Vrbovec. No neću ići protiv volje stranke ako su me jednoglasno izabrali za kandidata za župana – iskren je Bregović premda mu taj scenarij ne paše. On je valjda jedini HDZ-ovac koji uživa dvije kandidature, što je apsurdno. U Vukovarsko-srijemskoj županiji problem je u tome što vlada ogroman animozitet između Vukovara i Vinkovaca pa vukovarski HDZ ne želi vinkovačkog kandidata za župana, nego žele da napokon Vukovar dobije kandidata. Aktualni župan je Vinkovčanin Božo Galić koji želi opet u utrku. U vrhu HDZ-a kažu da su začuđeni činjenicom da u toj županijskoj organizaciji vlada takav raskol. Odluka o kandidatu za župana još nije donesena premda je vinkovački HDZ za župana nominirao Božu Galića, no postoji nekoliko scenarija.

Jedna je opcija da kandidat bude Božo Galić, a njegova zamjenica Marijana Balić, saborska zastupnica iz Vukovara i bivša šefica bruxelleskog kabineta Andreja Plenkovića dok je bio eurozastupnik. Očito Plenković želi promovirati osobu u koju ima povjerenje, ali slavonski HDZ-ovci smatraju da je još premlada i da s njom izbore ne mogu dobiti. Ideja je da se nakon dvije godine mandata Marijana Balić i Božo Galić zamijene pa da ona postane županica. Druga je opcija da kao kompromisno rješenje kandidat za župana bude Josip Šarić, gradonačelnik Otoka. On bi mogao biti prihvatljiv i vukovarskom i vinkovačkom HDZ-u. Ivan Anušić, šef osječko-baranjskog HDZ-a, meta je obračuna u osječkom HDZ-u jer je ta organizacija nedavno raspuštena i imenovan je povjerenik. Anušiću su u sklopu prljave kampanje izvukli presudu o napadu na policajca iako je zakonski rehabilitiran i na izborima već biran.

Raspušten sisački HDZ

Predsjednik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan podnio je pak preksinoć ostavku, kao i većina članova gradskog odbora stranke, pa je sisački HDZ raspušten. Raskol je nastao zbog sukoba Krapljana i Ive Žinića, šefa županijskog HDZ-a. Povjerenik koji će voditi sisački HDZ je ministar Goran Marić. Ostavkom Krapljana pao je i kandidat za gradonačelnika Siska pa to više nije Franjo Šaban, nego dr. Željka Josić. 

Komentara 4

DU
Deleted user
19:33 04.02.2017.

Pošto mu je cijelo ljezo bio USKOK i PNUSKOK u Gradu možda će biti samo kandidat za Remetinec!

AM
AMD------------------------
17:22 04.02.2017.

uzmite bilo koga,tko je na putu u njemacku -trbuhom za kruhom-na sve funkcije biti ce nam svima bolje,vi svi politicari ste u 25 godina osiromasili .jednu prirodno najbogatiju evropsku zemlju jer ste stari kadrovi uhljeba.

DA
davnor
17:36 04.02.2017.

Hdz je uvjek bila i ostat će stranka koja pokriva interese hrvata a konačno novi hdze to i dokazuje kako je lijepo slušat cvilenje sdpa narodnjaka sve se odbija niste u pravu idemo dalje a uz potporu predsjednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije