Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREINAČENA PRESUDA

Branimir Bunjac ipak kriv za prisilu prema službenim osobama, poznato na koliko je osuđen

Zagreb: Branimir Bunjac obratio se medijima i komentirao stanje u ŽĆivom zidu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.06.2023.
u 22:34

Drugostupanjski sud ističe da Državno odvjetništvo opravdano ukazuje na dužnost optuženika koju je u inkriminirano vrijeme obnašao, kao i mjesto počinjenja kaznenog djela, Hrvatski sabor.

Županijski sud u Varaždinu prihvatio je žalbu Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu i preinačio oslobađajuću prvostupanjsku presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, pa je okrivljenog bivšeg saborskog zastupnika Branimira Bunjca proglasio krivim zbog počinjenog kaznenog djela prisile prema službenim osobama i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i uvjetnu osudu s rokom provjeravanja od dvije godine. Općinski kazneni sud u Zagrebu oslobodio je prvostupanjskom presudom Bunjca, smatrajući da se radi o beznačajnom kaznenom djelu.

No, Županijski sud u Varaždinu u obrazloženju presude navodi da je prvostupanjski sud počinio povredu kaznenog zakona, kako je to u žalbi i ukazivalo Državno odvjetništvo. Drugostupanjski sud ističe da Državno odvjetništvo opravdano ukazuje na dužnost optuženika koju je u inkriminirano vrijeme obnašao, kao i mjesto počinjenja kaznenog djela, Hrvatski sabor. Optuženik kao državni dužnosnik treba u svako vrijeme postupati u skladu sa svojom funkcijom, dajući primjer ostalim građanima, piše u presudi. Sud navodi i da Državno odvjetništvo opravdano ukazuje da je Bunjcu bilo poznato da će njegovo ponašanje biti dostupno široj javnosti i ostvariti znatan društveni utjecaj te da bi se primjerenim sankcioniranjem trebala poslati odgovarajuća poruka o netoleriranju bilo kakvog oblika nasilja.

Drugostupanjski sud, naposljetku, zaključuje da se ne može prihvatiti stajalište da je stupanj krivnje počinitelja nizak i da su posljedice njegovih radnji bile neznatne, pa se shodno tome njegovo ponašanje ni ne može okarakterizirati kao beznačajno kazneno djelo. Podsjetimo, Bunjac je proglašen krivim da je počinio to kazneno djelo 5. travnja 2019. u Zagrebu kao zastupnik u Hrvatskom saboru na štetu trojice službenika straže Hrvatskog sabora, kojima je prijetio kad su na zahtjev predsjedavajućeg Milijana Brkića iznosili Ivana Pernara iz sabornice. 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Djelatnici izišli s transparentima ispred zgrade splitskog Županijskog suda

Komentara 3

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
04:27 28.06.2023.

Živi zid osvaja jedan mandat, međutim Bunjac odbija poštovati dogovor i odustati od mandata. Radi cirkus u Živom zidu i počinje klevetati vlastite stranačke kolege. Kako bi se spriječilo da u Bruxelles ode Bunjac, umjesto njega odlazi Sinčić koji je bio prvi na listi, a Bunjac napušta Živi zid uz iznošenje prljavog veša. Sve to se događalo pod prijetnjom zatvora. Na žalost, Pernar, inteligentan kakav već jest, a koji inače kuži sve moguće teorije zavjere, nije skužio da je Bunjac ucijenjen i da sve radi po direktivi i pod prijetnjom zatvora, pa odlazi i on, i Živi zid se raspravlja. Bunjac, iako ima prijavu za prijetnju koja zaprječava zatvorsku kaznu, napušta Hrvatsku i odlazi u Irsku, te čak biva oslobođen u odsutnosti, da bi na kraju, nakon što je obavio posao za Plenkovića, ipak blago osuđen na višem sudu na uvjetnu kaznu, ali nakon četiri godine kad ništa od toga više nije bitno. (2/2)

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
04:27 28.06.2023.

Dakle, Bunjac je javno, pred cjelokupnim auditorijem, zaprijetio smrću službenoj osobi. Kazneni zakon za to propisuje kaznu od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a suđenje bi za takav slučaj gdje postoji audio i video snimka trebalo trajati maksimalno 10 minuta. Pa ipak, ovo suđenje, koje je trebalo biti najjednostavnije suđenje ikada, je trajalo četiri godine, a nepravomoćna presuda je čak bila oslobađajuća. Ajmo sad vidjeti što se dogodilo tijekom tog razdoblja. Prvo što se dogodilo je to da je Plenković javno u Saboru zaprijetio da će uništiti Živi zid. Potom dolaze EU izbori gdje Živi zid stavlja Bunjca na drugo mjesto liste, iza Sinčića, uz prethodni dogovor da u Bruxelles neće ići ni Sinčić ni Bunjac, nego manje poznati članovi koji su bili niže na listi, kako bi se politički profilirali i stekli političko iskustvo, i to svaki po godinu dana. (1/2)

M3
Miške 3
11:47 28.06.2023.

Kakve veze sa tim slučajem ima sud u Varaždinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije