Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Ljubić:

'Milanovićeva Vlada kriva je što su istražitelji iz BiH selektivno uzimali dokumentaciju'

ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.11.2016.
u 13:13

Ljubić tvrdi kako se on kako bivši pripadnik HVO-a ne plaši istinske dokumentacije, no problem je, upozorava, manipulacija kao i selektivno korištenje dokumentacije

Vlada Zorana Milanovića kriva je što su istražitelji iz Bosne i Hercegovine, mahom Srbi i Bošnjaci, selektivno uzimali dokumentaciju iz Hrvatskog državnog arhiva temeljem koje je prije dva dana uhićeno 10 hrvatskih časnika HVO-a iz Bosanke Posavine, poručio je danas HDZ-ov Božo Ljubić, inače predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, ali i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ljubić tvrdi kako se on kako bivši pripadnik HVO-a ne plaši istinske dokumentacije, no problem je, upozorava, manipulacija kao i selektivno korištenje dokumentacije.  

- Istina je da su vlasti Republike Srpske 2011. poslale zahtjev tužiteljstvu BiH koji se odnosi na zapovjednike HVO-a u Bosanskoj Posavini, međutim istina je i da je taj predmet ispunjen sadržajem i kompletiran tek 2013 i to zahvaljujući dokumentaciji koju su istražitelji iz BiH, mahom predstavnici Srba i Bošnjaka, uzeli vršljajući po arhivima Republike Hrvatske, na žalost uzimajući selektivno samo onu dokumentaciju koja bi išla na ruku optuživanju pripadnika HVO-a u BiH kako od strane bošnjačkog političkog Sarajeva tako i od strane Banja Luke – kazao je Ljubić na konferenciji za novinare u Saboru, a na pitanje koga krivi za to "vršljanje" po arhivima 2013. godine, odgovara – Vladu Zorana Milanovića.  

Tvrdi kako je priča iz ovih uhićenja puno dublja od one koja se prezentira.  

- Ovo je samo epilog jednog kontinuiranog procesa obespravljivanja Hrvata u BiH koji je započeo 2001. i 2002. godine. U federaciji BiH se dešavao proces preglasavanja Hrvata, donošenja zakona, često na neustavan način što je iz temelja promijenilo karakter i Federacije BiH i same Bosne i Hercegovine, a posljedica je da je ona danas podijeljena na dva entiteta – Republiku Srpsku pod ekskluzivnom srpskom dominacijom i Federaciju BiH koja se sve više pretvara u bošnjačko-muslimansku repliku Republike Srpske pod bošnjačkom dominacijom – objašnjava Ljubić.  

Kaže i kako su pravosuđe, policija i obavještajni sektor u Republici Srpskoj pod apsolutnom srpskom dominacijom, a pravosuđe, federalna policija i obavještajni sektor u Federaciji BiH pod bošnjačkom dominacijom.  

- A u pravosudnim i obavještajnim strukturama na razini BiH Hrvati su tek simbolički zastupljeni i to u prvom redu kadrovima koji su lojalni politici bošnjačkog Sarajeva. Utisak koji se nameće je da se u BiH, svaki puta kada BiH dobije pozitivne signale i potporu na putu u EU, javljaju incidenti koji se mogu okarakterizirati kao ubacivanje klipova u kotač europskih integracija – naglašava Ljubić.  

Upozorava i na "obnovljen utjecaj Rusije na Balkanu, preko Srbije i Republike Srpske, obnovljen utjecaj i neootomanske ambicije Turske, rastuću islamizaciju, a kada je riječ o BiH i arabizaciju BiH".

- To su procesi koji nisu komplementarni s procesima europskih i NATO integracija, pa treba reći da u BiH, bez obzira na deklarativno zaklinjanje na proces eurointegracija, na žalost samo Hrvati bez rezerve podržavaju taj proces pa sve događaje treba gledati u tom širem kontekstu. Dajemo punu potporu i imamo povjerenje u institucije Vlade RH i predsjednicu RH, za način kako se odnose prema ovoj krizi uz uvjerenje da će na najbolji mogući način zaštiti i hrvatske državne i nacionalne interese, a očuvanje političkog subjektiviteta, suverenosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH je sigurno strateški nacionalni interes i Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj – zaključuje Ljubić. Ako bude nužno, završava, u cijelu priču trebao bi se uključiti i DORH.  

Njegov stranački kolega Željko Raguž također se osvrnuo na uhićenja.  

- Ne dovodimo u pitanje procesuiranje svih ratnih zločina koje bi doprinijelo uspostavi pravde u BiH i procesima pomirenja. Međutim, sigurni smo da zlouporabe institucija BiH, tužiteljstva i suda BiH generiraju nove mrženje u političkom životu BiH i umjesto da doprinesu uspostavi povjerenja razvijat će novo dalje nepovjerenje – smatra Raguž koji problematizira činjenicu da se uhićene u Orašju tereti temeljem zapovjedne odgovornosti, umjesto da se, ako je bilo ratnih zločina, hvataju pojedinci koji su ih radili.

>> 'Svi ste Milanovića napadali zbog 'big shita', a sada je jasno da ćemo imati velikih problema'

Komentara 13

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:38 03.11.2016.

oni koji su počinili zločine moraju biti proganjani , i procesuirani bez obzira kojoj su vojsci pripadali i čiji su državljani inače nije upitno da li će na ovim prostorima biti opet rata već kada će biti rat ... problem je jedino što je pravosuđe u svim državama ali i pod međunarodnom jurisdikcijom pristrano i koristiti se kao mrkva i batina u političkim igrama ... ukratko pravde nema a pravo je u rukama politike ...

VE
vecernji55
17:06 03.11.2016.

Kad vidis tko predstavlja hrvate u BiH, dobro nas ikako ima. A narod se opametit nikad nece, ali to mu je valjda i sudbina.

RI
rikavac
17:52 03.11.2016.

Sta pricas ti Ljubicu? Pa na vlasti ste sto ne zastiti te Hrvate u Bosni. Ti Covic ste naj vece zlo u Bosni za Hrvate i vasom politikom dovodite do nestajnja Hrvata.Puna vam usta Hrvata pred izbore a kad prodju izbori vi zasjednete u drzavne jasle zaboli vas ona stvar za Hrvate. Ko je poslao u Hag Blaskica 11 godina nevin,ko je poslao u Hag Rajica koje sestorku poslao i koje stao u odbranu njih? Jeli Ljubicu? Sjecas li se pred izbore prije osam godina kad su u Orasju kamenovali tvoj ured HDZ 1990 i napali tvoje duznosnike tad si 10 dana pricao da je to Covicev HDZ uradio. Nakon tri dana Covic ti ponudio koaliciju i mjesta u ministarstvu i to si bio ministar telekomunikacija i prometa a ti doktor po struci i radio u bolnici gle cuda ti sve zaboravio i oprostio Covicu. Hrvati ce jedino imat spas u Bosni kad takvi politicari kao ti i Covic pokrepate ili prestanete se borit za Hrvate jer se vi borite samo za svoj dzep i milione.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije