Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA Vlade

Plenković: Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, ali formulacije o udruženom zločinačkom pokretu nisu prihvatljive

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
Autori: Bojan Arežina, Hina
03.11.2016.
u 10:28

Želio bih poslati jasnu poruku građanima da će naša Vlada učiniti sve da zaštiti legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih koji u ovom trenutku mogu biti ugroženi, poručio je premijer na početku sjednice

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine. Na čelu ministarstva trebao bi biti Goran Marić

Vlada SUUDI pretvara u ministarstvo jer želi čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom kako bi se riješili problemi s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavilo ga se u funkciju odnosno kako bi bilo korisno i za državni proračun.

 

Premijer Andrej Plenković ministre je na početku sjednice izvijestio o svom posjetu BiH, ističući da je kao prvi predsjednik Vlade posjetio Kiseljak. Nažalost, dodao je, nedugo nakon posjeta došlo je do uhićenja pripadnika HVO-a, za koja je rekao da su sigurno pripremana dulje vremena, ali da je njihov tajming indikativan.

– Naložio sam ministarstvima da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima s kojima smo u kontaktu putem veleposlanstva – rekao je Plenković, dodajući da su obavijestili partnere, najviše dužnosnike EU i NATO-a, i prenijeli im zabrinutost. Plenković je u stalnom kontaktu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Sabora Božom Petrovom.  

– Postoji cijeli niz aktivnosti koje su se odvijale između nadležnih institucija RH i BiH prije izbora naše Vlade, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetlili. Želio bih poslati jasnu poruku građanima da će naša Vlada učiniti sve da zaštiti legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih onih koji u ovom trenutku mogu biti ugroženi – rekao je Plenković.  

Naglasio je da u potpunosti poštuju neovisnost pravosuđa te da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, neovisno o etničkoj pripadnosti.

- Međutim, želim biti jasan, političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku nisu prihvatljive - rekao je Plenković.

HVO je u teškim vremenima agresije na BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH te zaštitio njezin suverenitet, a neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila se na ratištima ne samo u Hrvatskoj već i diljem BiH, rekao je Plenković i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, neovisno o tome kojim su hrvatskim oružnim snagama pripadali.

– Hrvatska država učinit će sve da nakon pobjede u Domovinskome ratu pruži potporu hrvatskim braniteljima, spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja te zaštiti hrvatske nacionalne interese. Ovaj slučaj neće nas zaustaviti u provedbi političkih ciljeva programa s kojima smo pobijedili na izborima. Europska budućnost BiH jedini je put za stabilnost i prosperitet te nama važne susjedne zemlje i, što je jednako važno, i zalog jednakopravnosti i opstojnosti naših sunarodnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata – poručio je Plenković.

Na dnevnom redu bio je i nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, koji je već mijenjan u listopadu, kada su dotadašnji državni uredi transformirani u središnje državne urede, a umjesto dosadašnjih predstojnika državnih ureda uvedena je dužnost državnih tajnika središnjih državnih ureda, a umjesto zamjenika ministra državnih tajnika.

Pred ministrima su se našli i nacrti prijedloga izvještaja o proračunu za 2015. i prvo polugodište 2016. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je 2015. završena s razinom deficita 10,7 milijardi kuna, a dug je iznosio 289,7 milijardi kuna, odnosno 86,7 posto BDP-a. Marić je rekao da duboko vjeruje da je to vrhunac javnog duga u Hrvatskoj te da već ove godine ta razina ide dolje.

– Naš četverogodišnji mandat će biti obilježen smanjivanjem od najmanje 10 postotnih bodova – rekao je Marić.

U cilju ubrzanja procesa pripreme zakonskih promjena za implementaciju porezne reforme s prvim danom sljedeće godine, Vlada je usvojila i zaključak kojim se dio zakona potrebnih za to izuzima iz postupka procjene učinaka propisa.

Usvojeni su prijedlozi odluka o izmjeni Odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna sporazuma o osnovici plaće u javnim službama te za državne službenike i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade za oba sporazuma. Predsjednik obaju odbora bit će ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Usvojen je i prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kojim će predsjedavati premijer Plenković.

Na dnevnom su redu bile i odluke kojima se pokreće postupak izrade zakona o sustavu domovinske sigurnosti i strategije nacionalne sigurnosti. Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da Strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine nije u skladu s aktualnim uvjetima vanjskog i unutarnjeg okruženja, da se paradigma sigurnosti promijenila te da treba redefinirati koncept nacionalne sigurnosti.

– Imamo nove oblike ugroza, vidimo ih i u Hrvatskoj ovih dana – rekao je Krstičević, navodeći kao probleme terorizam, nezaposlenost, demografske trendove... Novi sigurnosni model, rekao je, temeljit će se na poštivanju ljudskih prava i sloboda, vladavini prava, razvoju demokracije, dijaloga i tolerancije te transparentnosti sustava. Sadašnji model sigurnosti promijenit će se od reaktivnog prema preventivnom – poručio je Krstičević.

>> Orešković otkrio što je najveći hrvatski problem i poručio: 'Eksperiment' sa mnom promijenio je Hrvatsku

Komentara 28

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
11:33 03.11.2016.

Nevjerojatno, ja se samo pitam, a i sve nas zajedno, da li smo mi zaista tako (politički) naivni, djetinjasti, nezreli, trapavi, nesposobni, neefikasni, pa nam država agresor (Srbija) i država iz koje je kretalo 2/3 agresorskih napada na Hrvatsku (BiH), šalju optužnice zato jer smo se branili od njihove agresije...ili u našim državnim institucijama ima toliko ljudi koji svijesno rade protiv Hrvatske države. Mislim, neka mi netko navede jednu jedinu državu u svijetu kojoj se događa da bude izložena bestijalnoj agresiji, a kada se obrani od agresije države agresora (Srbija) i država iz koje je u velikoj mjeri kretala agresija na nju (BiH), sude ljudima koji su branili svoju državu (Hrvatska) od njihove agresije (Srbija, BiH). Žao mi je što moram zapitati sve nas jesmo li uopće zaslužili državu kad imamo političare koji (od 2000-te nadalje) naprosto ili ne znaju,ili ne mogu, ili ne žele braniti Hrvatsku državu i nacionalni interes Hrvatskoga naroda. Pa što me briga da BiH i Srbija uđu u NATO i EU kad one očito to ne žele, pa zašto mi Hrvati moramo biti više zainteresirani za njihoo dobro nego što su one same. Do kada će mo mi pokušavat zadovoljiti političke interese svih osim interesa Hrvatskog naroda, zašto se ne okrenemo našem prirodnom zaleđu i okruženju Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Austrija Poljska, tj. zemljama s kojima smo tisuću godina živjeli u raznoraznim asocijacijama i s kojima dijelimo političku, kulturnu, religioznu, svjetonazorsku povijest i civilizacijske standarde...zašto se stalno trpamo na Balkan kad nam sa Balkana stalno dolaze problemi, patnje, nesporazumi...zašto stalno radimo u korist svoje štete, zašto...zašto???

ST
stefj
11:32 03.11.2016.

Ništa, samo floskule. Bla, bla, truć... I jučer u otvorenom Stier i danas Plenković, sve je to prazna priča. Osim što su u NATO otišli plakati, neće napraviti ništa. A NATO i Amerikanci će ih otpiliti po kratkom postupku... Ako nismo sposobni pomoći sami sebi, zašto bi nam drugi pomagali. Lijepo su Bosanci pokazali koliko cijene Plenkovićeve floskule i što im je prioritet...

ST
stefj
11:36 03.11.2016.

Rekli smo odlučno možda. Baš smo im odgovorili i vratili istom mjerom... Da se npr. Izrael tako ponašao, već ga odavno ne bi bilo. Dobro se to vidi po tome da nestajemo, do nedavno polako, no sada sve brže i brže...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije