Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borzan

Dobre vijesti iz Bruxellesa – znatno padaju cijene međunarodnih poziva

mobitel, telefon
Foto: Thinkstock
1/3
06.06.2018.
u 08:19

Operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od 1000 posto

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, objavila je da su sinoć završeni pregovori o europskom elektroničkom komunikacijskom kodu kojim su regulirane cijene međunarodnih poziva.

– Nakon sniženja cijena roaminga od kojih profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, odlične vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak znatno veći broj. Sinoć su završili pregovori između Vijeća, Komisije i Parlamenta o Europskom komunikacijskom kodu, a jedno od najvažnijih postignuća jest znatno sniženje međunarodnih poziva –, objašnjava Biljana Borzan.

U pregovorima je, naime, prošao prijedlog na kojem je radila i naša zastupnica, da se reguliraju cijene poziva u inozemstvo. Naime, istraživanje BEUC-a (Europskog udruženja za zaštitu potrošača) pokazalo je da je stvarni trošak inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti , a za potrošače je i do 1,99 eura po minuti. Tako operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od 1000 posto.

– EU je odredio da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj, gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna – kazala je Borzan.

Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo koje se u prosjeku kreću oko 50 centi, europski potrošači sve su češće koristili različite aplikacije za zvanje koje ipak kvalitetom ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača kaže da se najčešće ne koriste aplikacijama jer osoba koju zovu nema istu aplikaciju, a 36 posto potrošača zato što je kvaliteta poziva preslaba.

Pogledajte galeriju: Europski parlament kao 'apsolutno leglo napastovanja': Namjerno zapošljavaju mlade asistentice

mobitel, telefon
1/2

Komentara 15

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:04 06.06.2018.

Ja još nisam primio niti jednu dobru vijest iz bruxella ...

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
08:40 06.06.2018.

Guli naivu.......lopov do lopova

DU
Deleted user
16:21 06.06.2018.

Super sad će @ nevini vitez alias prava hrvatina moći zvat svoje u Bosnu te će manje kakat po portalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije