Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže novi referendum

Britanci su sve glasniji – želimo Brexit za Brexit

Anti-brexit prosvjedi
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.06.2018.
u 19:24

Izlazimo iz EU. Vlada se ne može okrenuti i reći narodu: 'Ne, pogriješili ste', odgovara premijerka May svima koji žele novi referendum

Krajem lipnja u Velikoj Britaniji obilježava se dvije godine od prekretničkog referenduma o izlasku iz Europske unije. Iako je dio građana još uvijek zadovoljan njegovim ishodom, sve se češće čuju zahtjevi za radikalnu promjenu kursa. Brexit će se službeno dogoditi 29. ožujka sljedeće godine.

Problemi u proizvodnji

Dio britanske političke elite još se ne može pomiriti s Brexitom. Da je tomu tako, potvrđuje i prošlogodišnji apel bivšeg šefa tamošnjih liberala Nicka Clegga da bi se trebao provesti još jedan referendum zato što su prekretnica bili glasovi – starih ljudi.

Tamošnji politički komentator Peter Kellner smatra da se posebno laburistički glasači predomišljaju, a uz to slaže se s Cleggom.

– Otvoreno govoreći, stariji koji su većinom glasali za izlazak umiru, a mlađi, kojih sve više ima pravo glasa, većinom su za ostanak – smatra on.

Premijerka Theresa May unatoč pritiscima rekla je u veljači da neće biti drugog referenduma.

– Izlazimo iz EU. Narod u Ujedinjenom Kraljevstvu čvrsto vjeruje da se, ako nešto odluči, vlada ne može okrenuti i reći mu: 'Ne, pogriješili ste' – objasnila je May.

S druge strane, i britanski su menadžeri počeli sve glasnije govoriti o negativnostima Brexita. Prije svega smeta im dodatna birokracija koja će nastati zbog popunjavanja carinskih deklaracija jednom kad Britanija izađe iz Unije. Isto tako, repromaterijal predstavlja više od 50 posto kako uvoza tako i izvoza zemlje u Uniju i iz nje. Britanski mediji već nagađaju da će to ozbiljno otežati proizvodnju u zemlji.

Anti-brexit prosvjedi
1/5

‘Zadržite EU regulaciju robe’

No, bude li britanska premijerka i ostala čvrsta u svojem stavu, pitanja o završnom dogovoru o načinu izlaska te zemlje iz Unije ostaju otvorena. Nedavno je tako britanski think tank Otvorena Europa predložio da ta zemlja zadrži europsku regulaciju robe u zamjenu za održanje pristupa jedinstvenom tržištu.

- Nema snažnog poslovnog razloga za trenutačno odbacivanje europskog regulatornog režima', piše u zaključcima tog instituta.

Regulacija sektora usluga ostala bi pak u domeni britanske vlade.

I dok tamošnja vlada mora uzimati u obzir interese aktera da bi zemlju pod što boljim uvjetima izvela iz Unije, najprije se mora pozabaviti partnerom konzervativaca u vladi, unionističkom strankom iz Sjeverne Irske DUP, i to da bi uopće opstala jer ta stranka ima ključnih deset mjesta u parlamentu. 'Ako nas ne bude tretirala kao ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, izaći ćemo iz vlade', već su najavili. Ta stranka ne želi vidjeti nikakve carinske zapreke između Sjeverne Irske i ostatka Kraljevstva. Kako će May pomiriti taj zahtjev s onim da 'irska granica' ostane 'mekana', bit će najveće pitanje cijelog procesa. Na ta pitanja odgovor traži i vlada Republike Irske, i to do sastanka Europskog vijeća krajem mjeseca. Koliko problema!

Osinjak Brexita otvara četiri žarišta

1. Biznismeni

Smetaju im nove birokratske prepreke u poslovanju uključujući popunjavanje carinskih deklaracija

2. Think tank Otvorena Europa Predlaže da zemlja zadrži europsku regulaciju robe kako bi za nju ostao otvoren pristup velikom jedinstvenom tržištu EU. Odbacila bi regulaciju za usluge

3. Sjeverna Irska

Stranka DUP ne želi da Sjeverna Irska dobije bilo kakav status drukčiji od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva pa prijeti izlaskom iz vlade

4. Škotska Najviše su situacijom razočarani Škoti, koji zbog Brexita najavljuju i mogući novi referendum o neovisnosti tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva

 

 

Komentara 12

DO
domxerex
21:52 05.06.2018.

Poslije jeb.... nema više kajanja! Malo bi izašli malo ne bi. Još da i preuzmemo njihove migrante.

VO
vorda400
19:49 05.06.2018.

A gdje ste bili na referendumu??? "mladi" su visili po birtijama ili pred TV-om a starci i ovak nemaju što raditi otišli su na birališta i glasali kako se oni sjećaju da dok nisu bili u EU je kao bilo bolje a sad kad im stisnu carine biti će veselo nije EU rješenje svih problema ali kad naši lihvari prodaju nešto za 100eura a ista stvar npr preko granice košta 50eura ili još bolje ako je naručiš online još ti je donesu doma besplatno a najdraže mi je što su maknuli bandu sa carine na granicama samo je to vrijedilo ulaska u EU

CE
centirion
07:40 06.06.2018.

Koga briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije