Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijes

"Blaženi Stepinac je svjetla osoba, ali treba istražiti dokumente"

bozanić, srakić, josipović (1)
Robert Anić/PIXSELL, arhiva
20.02.2011.
u 22:40

Za boravka u Beogradu kadinal Josip Bozanić dao je intervju beogradskom dnevniku Danas

BEOGRAD -  Za prošlotjednog boravka u Beogradu na sjednici zajedničkog odbora predsjedništava Vijeća biskupskih konferencija Europe i Konferencije europskih crkava, nadbiskup zagrebački kadinal Josip Bozanić dao je intervju beogradskom dnevniku Danas gdje je odgovorio na pitanja o odnosima katoličke i pravoslavne crkve, ali i dviju država pa i o blaženom Alojziju Stepincu koji je u srbijanskoj javnosti još uvijek "sumnjiv". Na pitanje da li će najavljena Papina molitva na grobu kardinala Stepinca, kojega je RKC proglasila blaženim, utjecati na međucrkvene odnose i ponovo otvoriti kontroverze iz Drugog svjetskog rata, kadrinal Bozanić je odgovorio kako neće "jer istina uvijek pomaže dobrim odnosima".

- Mislim da je to prilika i da se bolje stvari ispitaju. Sigurno da bi bilo dobro svima kada bi još bolje proučili događaje. Blaženi Alojzije Stepinac je svjetla osoba i upravo zato treba istražiti historijske dokumente kako se ne bi ostalo u zabludi - rekao je kardinal Bozanić koji je u Beogradu boravio krajem prošlog tjedna na skupu ghdje je domaćin bila Beogradska nadbiskupija a razgovaralo se o nacionalnom identitetu i europskim integracijama. Odgovarajući na pitanje o poboljšanju odnosa Hrvatske i
Srbije gdje i crkva može imati značajnu ulogu, kadrinal Bozanić koji je već drugi mandat prvi potpredsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europe, istaknuo je dobre odnose Katoličke crkve s pravoslavnim episkopima "u Hrvatskoj, a i šire".

- To sam tijekom ove konferencije u Beogradu osjetio u susretu sa episkopom bačkim Irinejem, kada smo zajedno bili u Apostolskoj nuncijaturi, kao i u Patrijaršiji. Svaki susret, osobito zajednički susreti koji imaju i određeni konkretni program, korisni su za obje crkve- rekao je zagrebački nadbiskup. Na pitanje o pokušajima ponovog osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve, kardinal je kratko odgovorio.

- Mi u Hrvatskoj imamo SPC, s njom surađujemo i ona je naš sugovornik- rekao je Bozanić.

Komentara 20

OB
-obrisani-
23:13 20.02.2011.

Sto reci ? Ovaj Bozo je najlosiji kardinal kojeg je katolicka crkva u rvata ikad imala ... PLJUC!

OB
-obrisani-
23:18 20.02.2011.

BLAZENI ALOJZIJE MUCENICE NAS SVETI MOLI ZA NAS HRVATSKI NAROD DA SE BOGU POSVETI

KO
kontras
11:26 21.02.2011.

oidipci2, ni ja. . . nažalost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije