Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Polarni kruzer "Scenic Eclipse" na vezu u riječkoj luci zbog pandemije

Polarni kruzer "Scenic Eclipse" na vezu u riječkoj luci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
02.05.2020.
u 16:30

Prva faza popuštanja mjera počela je 27. travnja. Druga kreće od 04. svibnja, a treća od 11. svibnja.

U Hrvatskoj je zabilježeno 2.088 slučaja koronavirusa i 77 smrtnih slučajeva. Do sada se 1.421 osoba oporavilo od zaraze. Najviše oboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, potom grad Zagreb. 

 Lista sa strelicama na dnu.

Tijek događaja:

16:30 - Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u subotu je potvrdio kako je inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike utvrdila da nije bilo propusta u radu u Domu za stare i nemoćne osobe u  Vukovarskoj u kojem je početkom travnja buknula infekcija koronavirusa.

Prema tim zaključcima, u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika   Doma za starije i  nemoćne  Split nije bilo nepravilnosti i propusta, te su  korisnici bili  primjereno zbrinuti.

14:30 - Polarni kruzer "“Scenic Eclipse”, koji je za australsku Scenic Grupu izgrađen u pulskom Uljaniku, uplovio je u riječku luku u kojoj će ostati na mrtvom vezu do kraja godine i do sljedeće sezone, odnosno dok se ne smiri pandemija koronavirusa.

Brod je uplovio s minimalnim brojem članova posade, a posada je na moru već dva mjeseca, doznaje se iz riječke Lučke uprave.

Polarni kruzer "Scenic Eclipse" na vezu u riječkoj luci
1/6

14:00 - U Hrvatskoj je zabilježeno tri nova slučaja koronavirusa, te su dvije osobe preminule. 

12:05 - U Splitskoj-dalmatinskoj županiji od jučer je umrla još jedna osoba iz doma koja je imala kronične bolesti. Jedna osoba je novozaražena. 

"U KBC-u Split liječi se 89 osoba s infekcijom COVID-19, a 78 je iz domova za starije. Očito je u KBC-u Split najviše hospitaliziranih s koronavirusom u Hrvatskoj. Na respiratoru je njih 9, a tri su iz Šbenika. Nažalost, od jučer je umrla još jedna osoba iz doma. Starije životne dobi i sa kroničnim bolestima. Izražavam sućut", rekao je ravnatelj KBC Split Julije Meštrović.

Najavio je da bolnica od ponedjeljka radi u dvije smjene.

Ravnateljica  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije Željka  Karin je izvijestila kako danas u toj županiji ima jedna novooboljela osoba od koronavirusa, koja je korisnik Doma za starije u Makarskoj te je hospitalizirana.

Kazala je i kako je je u splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno 498 osoba oboljela od koronavirusa.

12:04 Ministar Davor Božinović u Osijeku se sastao s kriznim stožerom Osječko-baranjska županije.

- Danas smo imali sastanak s Nacionalnim stožerom i razgovarali smo o kontroli pandemije. Zaključak je da je situacija zadovoljavajuća. Bilježimo lagani porast oboljelih. U Vukovarsko-srijemskoj nije bilo zaraženih, jedan u Osječkoj-baranjskoj - kazao je župan Ivan Anušić i naveo da su u koordinaciji s Vukovarsko-srijemskom županijom. 

Upozorio je kako treba biti oprezan kako se ne bi dogodila Italija. 

- Cilj nam je da se gospodarske i društvene aktivnosti ponovo vrate. No, ne odjednom. Mi smo našli na razini Hrvatske jedan balans mjera koje nisu restriktivne. Mi znamo da nije lako ostati 14 dana doma. No, bolje to nego da se nosimo s posljedicama. Drago mi je što sam vidio uvježbani tim. Bilo ih je na sastanku 20. Bilo mi je drago što sam vidio koordinaciju stožera civilne službe - istaknuo je ministar Božinović 

Upitan o dobivanju minimalne naknade onima koji su profesionalni sportaši, ministar je naveo: - Ja ne bih komentirao ništa što nemam neposrednih saznanja. 

Obraćanje ministra možete gledati na videu, ​​snimila: Suzana Lepan Štefančić 

Od jučer uzeto je 75 uzoraka.  U Osječko-baranjskoj županiji je jedna novooboljela osoba i to s području Koške koja je bila u samoizolaciji.  

12:01 - U Požeško-slavonskoj županiji danas je 32. dan bez novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. U samoizolaciji se trenutno nalaze 324 osobe, jedan uzorak je poslan na analizu, a ukupno je testirano 430 osobe. Iz Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije podsjećaju da od 22. travnja u ovoj županiji više nema oboljelih osoba.

11:59 - U Primorsko-goranskoj županiji jedanaesti dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa, a u riječkoj bolnici liječe se još četiri oboljele osobe, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

11:53 - Međimurje punih 18 dana nema novooboljelih osoba. U proteklih 48 sati je obavljeno 59 testiranja i svi nalazi su negativni. Pojačavamo testiranja jer želimo biti sigurni. Pojačana su testiranja i u domovima za starije. Pretposljednja oboljela osoba je tijekom današnjeg dana ozdravila, pa imamo samo jednu oboljelu osobu. Ta osoba je dobrog stanja, ali još je uvijek pozitivna na koronavirus - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

- U mjesec svibanj smo ušli s povoljnom epidemiološkom situacijom, a to je rezultat napornog rada. Drago mi je što smo uspjeli sačuvati naš zdravstveni sustav. Trenutno se borimo s izazovom da nam virus ne uđe u domove za starije - dodao je.

11:38 -  U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19 tako da ukupan broj oboljelih osoba i dalje je 40. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata izliječene su 2 osobe iz Vinkovaca što čini ukupno 19 izliječenih osoba na području županije. U samoizolaciji na području županije nalazi se 526 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su 3 kršenja mjere samoizolacije. 

11:22 - Varaždinska županija je šesti dan bez novozaraženih. To je osma županija danas bez novih slučajeva koronavirusa.

11:20 - Karlovačka županija nema novooboljelih. 

11:15 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Zagrebačka županija nema novooboljelih. 

11:17 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jednog novog slučaja zaraze koronavirusom, pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene. Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s tog područja. U protekla 24 sata testirana je 31 osoba,  ukupno 1409. U samoizolaciji je trenutno čak 1900 osoba, a PU varaždinska u protekla 24 sata zabilježila je jedno kršenje te mjere.

10:45 - U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 20 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. U OB Karlovac hospitalizirane su dvije osobe zaražene koronavirusom, trenutno je jedna osoba u Zagrebu na liječenju, pet osoba se liječi kod kuće u izolaciji. Jedna osoba je do sada preminula, a 22 osoba je do sada izliječeno. 

10:20 -  Četrnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija, objavila je Ličko-senjska županija.

10:00 - U Virovitičko-podravskoj županiji već 11 dana nema novozaraženih osobe na COVID 19.

9:50 - Treći dan za redom nemamo novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj oboljelih u našoj županiji i dalje je 89, a oporavljenih je 49. Od ukupnog broja oporavljenih, 20 je s područja Općine Murter-Kornati, 5 s područja Grada Vodica, 7 s područja Grada Drniša, 6 s područja Grada Knina, 7 s područja Grada Šibenika, 3 s područja Općine Tisno i jedna osoba s područja Grada Skradina.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirana su 3 pacijenta, ni jedan pacijent nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 84 osobe, od čega je 45 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1439 uzoraka.

9:45 - Na području Zadarske županije sedmi dan za redom  nema novooboljelih  osoba pa je ukupan broj  od početka epidemije i dalje  85 zaraženih koronavirusom. Izliječeno je 49  osoba.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu na liječenju je i dalje  troje  pacijenata. U bolnici u Biogradu nema pacijenata oboljelih od koronavirusa, bolnica je dezinficirana i počele su pripreme za osnovnu djelatnost.

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

9:35 - Istarski stožer objavio je kako nema novooboljelih. 

- Unutar 24 sata ispitano je 28 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih. Trenutno je na ispitivanju 15 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19). O rezultatima nalaza bit ćete naknadno obavješteni - kažu. 

9:30 -  Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez zabilježenih novih slučajeva oboljelih od COVIDA 19 i to sada već sedamnaesti dan za redom. Od početka pandemije na području županije bilo je zaraženo 10 osoba, od kojih je 7 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije s današnjim danom je 762, a u posljednja 24 sata policija je zabilježila 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 50 do sada. Od početka pandemije policija je izvršila kontrolu poštivanja mjera samoizolacije 3518 puta.

7:30 - Sukladno mjerama o popuštanju, vjernici od danas smiju prisustvovati na misama. 

Podsjećamo, prva faza popuštanja mjera počela je 27. travnja. Druga kreće od 04. svibnja, a treća od 11. svibnja. 

 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
12:09 02.05.2020.

Htio bi cuti znanstveno mišljenje zasto smo otporniji ocigledno trenutno na virus ,ima li to kakve poveznice na ranija cijepljenja koja su bila obavezna.

Avatar EtTore
EtTore
13:51 02.05.2020.

Nista od SEZONE ni ove godine! Moram promijeniti Destinaciju!

NM
nemirno more
12:28 02.05.2020.

sve po propisima i standardima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije