Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi u Hrvatskoj

Bjelovarski studenti školarinu plaćaju kriptovalutama

Studenti studentskog doma Cvjetno naselje iseljavaju se iz svojih soba
Borna Filić/PIXSELL
11.04.2021.
u 09:59

Iskorak u hrvatskom visokoškolskom obrazovanju odnosi se na stručne studije mehatronike, računarstva i sestrinstva na Veleučilištu

Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju – kriptovalutama. Takva novost, već realizirana u praksi i ponuđena studentima, omogućila je Veleučilištu u Bjelovaru da postane prva visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj koja je prihvatila i uvela takav način plaćanja školarina. Za hrvatsko visokoškolsko obrazovanje nedvojbeno iskorak, rezultat je redovite komunikacije sa studentima, no ideja se razvila nakon uvođenja izbornog predmeta koji je studentima računarstva na toj ustanovi ponuđen još prije tri godine.

– Veleučilište u Bjelovaru zaista uvijek prati trendove pa tako i blockchain tehnologiju. Ta je tehnologija srodna našem studiju računarstva. Mi smo još prije tri godine uveli izborni predmet Primjena blockchain tehnologije, a naši su studenti oduševljeni tim predmetom – kazao je Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente, ujedno i voditelj preddiplomskog stručnog studija Mehatronika. Kako je naglasio, sa studentima Veleučilišta imaju otvorenu komunikaciju. Što ih je motiviralo da svojim studentima ponude nešto novo i drukčije?

– Sa svojim studentima komuniciramo s pomoću platforme DISCORD, na kojoj imamo kanal crypto. Naši studenti računarstva i mehatronike vrlo su aktivni na tom kanalu, a isto tako dio njih drži kriptovalute te mogu plaćati školarinu kriptovalutama. Sve to bila je motivacija da ponudimo nešto posve drukčije – odgovorio je Vrhovski za Večernji list. Plaćanje se provodi putem platforme PayCek, koju je izradila tvrtka Electrocoin, a procedura je posve jednostavna – zahtjev za plaćanje školarine s iznosom rate ili cjelokupnom školarinom šalje se na e-mail Veleučilišta, student potom dobiva link na platformu PayCek putem koje odabire kojom kriptovalutom želi platiti, nakon čega se generira QR kod, s kojeg se sredstva prebacuju s digitalnog novčanika prema važećem tečaju u trenutku izvršenja naplate. Studentima je na raspolaganju izbor – školarinu mogu platiti kriptovalutama bitcoin, ethereum, dia, EOS, stellar, ripple i bitcoin cash. Bjelovarsko Veleučilište osnovano je 2017. godine s ciljem izobrazbe kompetentnih stručnjaka iz područja tehničkih i biomedicinskih znanosti za potrebe i u partnerstvu s poduzetničkim i zdravstvenim sustavom kontinentalne regije Republike Hrvatske koji će biti osposobljeni za konkurentnost na tržištu rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije