Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOPORABA POLOŽAJA I OVLASTI

Bivši zamjenik načelnika pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
14.04.2021.
u 16:15

Uzeo je i presudu zbog ogluhe kojom je prihvaćen njegov tužbeni zahtjev i time onemogućio općini podnošenje žalbe

Od počinjenja djela prošlo je 16 godina, od nepravomoćne presude koju je Županijski sud u Splitu donio koncem prosinca 2016. pet, a sada je presuda protiv Srđana Kačića Bartulovića (73), bivšeg zamjenika načelnika općine Sućuraj na Hvaru konačno postala pravomoćna. A osuđen je na dvije godine zatvora, nakon što je Vrhovni sud, pet godina promišljao pa onda odbio njegovu žalbu čime je potvrdio nepravomoćnu presudu.

Kačić Bartulović je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti  jer je 2005. kao zamjenik načelnika  općine Sućuraj  bez valjanog pravnog osnova stekao pravo vlasništava na atraktivnom zemljištu uz more u građevinskom području. Riječ je o nekretninama površine 14.445 m2,  vrijednim najmanje 6,8 milijuna kuna.

On je općinu Sućuraj  tužio radi utvrđenja vlasništva nad tim nekretninama, o čemu nije nikoga obavijestio već je iskoristio prigode kada u općini nije bio nazočan načelnik kako bi presretao poštu koju je sud slao općini vezano za tu tužbu!?.

 Tako je uzeo je tužbu i time onemogućio općini da sudu podnese odgovor na tužbu. Uzeo je i presudu zbog ogluhe kojom je prihvaćen njegov tužbeni zahtjev i time onemogućio općini podnošenje žalbe. Zbog toga je presuda postala pravomoćna. Nakon toga je podnio prijedlog za uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama, što je i izvršeno, čime si je pribavio najmanje 6,8  milijuna kuna protupravne koristi, za koliko ke oštećen državni proračun. 

Vrhovni sud je pojasnio da je Kačiću Bartuloviću olakotnim cijenjena neosuđivanost,  relativno poodmakla životna dob (73 godine) te narušeno zdravstveno stanje s obzirom na to da mu je dijagnosticirana početna faza Parkinsonove bolesti.

Otegotnim mu je cijenjena iskazana znatna odlučnost i upornost, visina iznosa pribavljene imovinske koristi te način pribavljanja te koristi. 

Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan


Komentara 2

BR
Branitelj2020
17:17 14.04.2021.

Za krađu gotvo 1 milon eura prije 16 godina dobio samo dvije godine zatvora. U Hrvatskoj se definitivno isplati krasti na veliko.

BF
bf23
16:32 14.04.2021.

16godina suđenja za dvije godine zatvora? Tko kaže da se kriminal ne isplati....dali je barem vratio lovu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije