Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VKS PRIHVATIO ŽALBU USKOK-a

Bivši HDZ-ov gradonačelnik Crikvenice uvjetno osuđen zbog zloporabe obavljanja dužnosti javne vlasti

Gradona?elnik Crikvenice Damir Rukavina podnio ostavku, bio je na vlasti 15 godina
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
07.03.2024.
u 08:17

USKOK je u žalbi isticao da je Rukavina  djela za koja je osuđen počinio kao gradonačelnik Crikvenice pa je tražio da mu se uvjetna kazna pretvori u bezuvjetnu, no taj zahtjev VKS nije prihvatio

Damiru Rukavini, bivšem HDZ-ovom gradonačelniku Crikvenice, Visoki kazneni sud (VKS) preinačio je kaznu koju mu je lani u rujnu izrekao Županijski sud u Rijeci kada ga je zbog zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti nepravomoćno uvjetno osudio na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. VKS je usvojio žalbu USKOK-a pa je sada Rukavina, pravomoćno, također uvjetno osuđen, no ta uvjetna kazna mu je viša, jer je osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine. 

Obrazlažući zašto je prihvatio žalbu USKOK-a, VKS je naveo kako smatra da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne Rukavini precijenio olakotne okolnosti, dok istovremeno nije vrednovao otegotne okolnosti pa je Rukavini, po stavu VKS-a, izrekao preblagu kaznu. 

- Optuženom je kao olakotno cijenjena činjenica da nije ranije osuđivan,  kao i višegodišnji protek vremena (11 godina) od počinjenja djela, a u međuvremenu protiv njega nije pokrenut neki drugi postupak, dok mu je kao otegotno cijenjena društvena opasnost djela. Za predmetno kazneno djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora. Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako kazna zatvora u trajanju od jedne godine uz primjenu uvjetne osude s rokom provjeravanja od tri godine predstavlja adekvatnu društvenu osudu za počinjenje inkriminiranog kaznenog djela te je primjerena težini počinjenog djela, ličnosti optuženika i svim okolnostima djela, pa će se tom kaznom postići svi oni ciljevi specijalne i generalne prevencije - navodi se u obrazloženju VKS-a.

USKOK je u žalbi isticao da je Rukavina  djela za koja je osuđen počinio kao gradonačelnik Crikvenice pa je tražio da mu se uvjetna kazna pretvori u bezuvjetnu, no taj zahtjev VKS nije prihvatio.

POVEZANI ČLANCI:

- Ovaj drugostupanjski sud nije prihvatio stav USKOK-a da se optuženiku treba izreći bezuvjetna kazna zatvora, koju USKOK smatra opravdanom, ističući dodatne otegotne okolnosti odnosno činjenicu da je optuženik kao gradonačelnik Crikvenice iskoristio svoj društveni položaj i povjerenje građana, kao i da su njegove pobude bile stjecanje imovinske koristi za vlastitu tvrtku koja je  zaključenjem dva ugovora s gradom Crikvenicom steklo veliku imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 720.000 kuna, jer su te okolnosti sadržane u činjeničnom opisu djela te ih prvostupanjski sud nije mogao ponovno kao negativne vrednovati i prilikom odmjeravanja kazne optuženiku - naveo je u svom obrazloženju VKS.

Rukavini se ponovo sudilo nakon što je Vrhovni sud u studenom 2021. ukinuo nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci iz 2017.  kojom je  nepravomoćno  bio osuđen  zbog produljenog kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti. Istom presudom potvrđena je oslobađajuća nepravomoćna presuda kojom je oslobođen optužbi za sprečavanje dokazivanja. Županijski sud u Rijeci mu je i na ponovljenom suđenju lani izrekao istu kaznu, koju je sada preinačio VKS. Uglavnom, Rukavina se teretio da je nakon što je 2009. izabran za gradonačelnika Crikvenice iskoristio svoj položaj i ovlasti da bi pogodovao trgovačkom društvu kojeg je osnovao. Riječ je o trgovačkom društvu koje je već prije za grad obavljalo poslove vezane za javnu rasvjetu. Prema optužnici, Rukavina se teretio da je  je omogućio tom društvu da i dalje zadrži poslovne odnose s gradom. Formalno je prenio vlasništvo poslovnih udjela na drugu osobu, ali zadržao upravljačka prava u društvu.

>> GALERIJA Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva stranke

Gradona?elnik Crikvenice Damir Rukavina podnio ostavku, bio je na vlasti 15 godina
1/10

Teretio se da je znao da njegovo društvo nije jedini gospodarski subjekt koji može obaviti radove za grad te da nisu ispunjeni uvjeti za javnu nabavu bez prethodne objave. Kao gradonačelnik donio je odluku o takvoj vrsti javne nabave. Potom je grad je s tim trgovačkim društvom zaključio dva ugovora o izvođenju radova. Na temelju tih ugovora društvu je isplaćeno 521.470 kuna i 201.410 kuna. Rukavina je bio optužen i da je tražio od svjedoka u kaznenom postupku protiv njega da izmjeni neke rečenice svog iskaza na predstojećoj sudskoj raspravi.

Prema optužnici, da bi privolio svjedoka da to napravi, kazao je svjedoku da njegovoj pomajci ističe ugovor o radu na određeno vrijeme u trgovačkom društvu u kojem je on predsjednik skupštine. Nakon  što je popričao sa svjedokom, svjedokovoj pomajci je istog dana produžen navedeni ugovor. No u tom djelu je Rukavina oslobođen optužbi još 2017., što je 2021. potvrdio i Vrhovni sud. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije