Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 10 godina i 3 suđenja

Bivša tužiteljica uvjetno osuđenja zbog pomaganja kontroverznom poduzetniku

Dražen Golemović dokopao se atraktivnih terena oko Poreča
Foto: import
25.06.2020.
u 15:02

Davorka Smoković je od Dražena Golemovića kao protuuslugu primila dizajnersku ogrlicu vrijednu 300 eura

Deset godina od početka postupka, koji se ponavljao tri puta, pravomoćna je postala presuda Davorki Smoković, bivšoj općinskoj državnoj odvjetnici iz Pazina koja se teretila za zloporabu položaja i ovlasti.

Zadnjom presudom, Županijski sud u Rijeci osudio ju je na uvjetnu kazanu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a tu je presudu sada potvrdio Vrhovni sud. Teretilo ju se da je kao ODO u više navrata pogodovala kontroverznom poduzetniku Draženu Golemoviću te da je od njega kao protuuslugu primila dizajnersku ogrlicu vrijednu 300 eura.

Prema optužnici, udovoljavala je njegovim zahtjevima u vrijeme dok su on i njegove tvrtke bili meta policijskih izvida, a bila je optužena i da je od policajca koji je radio na predmetu tražila da slučaj sporije istražuje.

Prvom presudom još 2011. bila je osuđena devet mjeseci zatvora, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo. Potom je na ponovljenom suđenju bila oslobođena, no i ta je presuda ukinuta.

Treće suđenje počelo joj je u siječnju 2019., a na koncu je bila osuđena na uvjetnu kaznu, što je sada potvrdio i Vrhovni sud, koji je odbio žalbe i USKOK-a i obrane na tu posljednju presudu.

- Prvostupanjski sud pravilno je utvrdio sve okolnosti koje su bile odlučne za proces individualizacije kazne. Kao olakotne okolnosti optuženoj su cijenjene neosuđivanost i majčinstvo troje (punoljetne) djece, dok otegotne okolnosti na strani optuženice nisu utvrđene.

Optuženica je svojim postupanjem kao općinska državna odvjetnica zadužena ponajprije za progon počinitelja kaznenih djela potkopala temelje povjerenja građana u pravnu državu. Međutim, od vremena počinjenja kaznenog djela do dana donošenja ove presude proteklo je više od 10 godina.

Odmjerena kazna je primjerena težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženice kao počiniteljice te je za očekivati da će se njome ostvariti svrha kažnjavanja - navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda.

Inače, Davorka Smoković bila je inkriminirana u sklopu korupcijske afere Ipsilon iz 2009. u kojoj se Dražen Golemović teretio da je davao mito policajcima, carinicima, poreznicima te Davorki Smoković. Ukupno je bilo optuženo osam osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije