Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkveni skup u Bratislavi

Biskupi upozoravaju: željezne zavjese odavno nema, ali ljudi osjećaju veliku neizvjesnost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.09.2018.
u 23:11

Razgovaralo se i o pojačanom iseljavanju mladih iz zemalja srednjoistočne Europe, koje bez obzira što već tridesetak godina pripadaju zapadnom svijetu, još uvijek nisu postale ravnopravni partneri

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić i potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovali su 6. i 7. rujna na sastanku kardinala i predsjednika biskupskih konferencija srednjoistočne Europe u Bratislavi, potvrdio je u subotu glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

 Tema skupa bila je „Istina i kultura života" te izazovi s kojima se tridesetak godina nakon pada komunističkog režima suočava Crkva i društvo u tim zemljama.

 Predstavnici biskupskih konferencija Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Međunarodne sv. Ćirila i Metoda, kao i predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u nazočnosti slovačkoga apostolskoga nuncija okupili su se na misnom slavlju koje je u katedrali Sv. Martina predvodio predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco, objavio je CCEE na svojim internetskim stranicama.

 Razmotrivši pitanja važna za poslanje Crkve u aktualnim kulturalnim i društvenim prilikama Srednje i Istočne Europe, biskupi su se osvrnuli na pitanje migranata i izbjeglica i doprinos Crkve u pomaganju žrtvama rata na Srednjem Istoku, izgradnji kuća, bolnica škola pa i cijelih sela kako bi im se omogućio povratak.

 Razgovaralo se i o pojačanom iseljavanju mladih iz zemalja srednjoistočne Europe, koje bez obzira što već tridesetak godina pripadaju zapadnom svijetu, još uvijek nisu postale ravnopravni partneri, pa su razlike između plaća na Zapadu i u Središnjoj i Istočnoj Europi ostale ogromne. 

 Biskupi su također pozvali vlade svojih zemalja da se intenzivnije posvete obrazovnim reformama i mladima, koji često zbog loših socijalnih uvjeta iseljavaju u inozemstvo.

 Biskupi su pozvali predstavnike vlasti u svojim zemljama da osiguraju odgovarajuće uvjete za sve koji skrbe o bolesnima, starijima i onima na rubu društva. Da bi se poboljšalo njihovo stanje neophodno je da zemlje srednjoistočne Europe postignu gospodarsku ravnopravnost u odnosu na zapadni svijet, naglašavaja iz CCEE.

 Podsjećaju da se Europa drastično izmijenila nakon pada „željezne zavjese" te kako je sloboda koju su postigle zemlje u Srednjoj i Istočnoj Europi razlog velike radosti. 

 Istodobno biskupi ističu da mnogi građani u njihovim zemljama osjećaju veliku neizvjesnost. Migracijska kriza pokazala je kako nije lako nadići duhovne i kulturalne razlike koje postoje između Zapada i Istoka, no biskupi upozoravaju da su obvezni surađivati.

Nemoguće je ostati ravnodušan prema onima koji se u potrazi za boljim životom za svoje obitelji nađu u opasnim situacijama ili gladuju, upozoravaju biskupi i poručuju da se mora učiniti sve što je moguće da se pomogne zemljama riješiti uzroke koji dovode do migracija.  

Biskupi su također izrazili zabrinutost zbog širenja rodne ideologije i poručili da se mora pomoći Europi da se vrati svojim kršćanskim korijenima.

 

>> Pogledajte Thompsonov nastup uoči boskačkog meča u zagrebačkoj Areni

Komentara 7

IL
ilijan1a
09:46 09.09.2018.

Kako će postati ravnopravni kad ih je komunizam 60 godina uništavao a dok si kapitalističke zemlje se na svim segmentima razvijale.

KR
Krotila
02:16 09.09.2018.

neizvjesnost je sve ono, što se pogrešno događa u društvu

BA
bakulušić
23:48 08.09.2018.

Nevjerojatno da su borbeni ateisti zaspali i da već sat vremena nitko nije mržnjom zasuo kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića. Ovo treba prijaviti u onu čuvenu knjigu rekorda. Zbilja, da čovjek ne povjeruje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije