Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DON IVAN GRUBIŠIĆ

Biskupi mi svojim izjavama rade besplatnu promidžbu. Hvala im!

IVAN GRUBIŠIĆ, DRAGO PILSEL (1)
Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2011.
u 14:00

Don Ivan Grubišić drži da se Crkva opredjeljuje i bavi politikantstvom, a mogla je stati iza njegove liste. Ideja je u politiku i gospodarstvo uvesti moral

Don Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik koji se natječe za ulazak u Sabor s nezavisnom listom Savez za građansku i etičku Hrvatsku, uzburkao je crkvenu i političku scenu. Crkva se pobunila zbog njegova angažmana, ali don Ivan Grubišić odlučio je ići dalje.

Ankete vam predviđaju ulazak u Sabor. Kakva su vaša očekivanja?

U 10. izbornoj jedinici, prema našim spoznajama, prolaze dvojica, a nadamo se i trećem kandidatu. Ankete su nam davale 11 posto, gotovo dva mandata. Sada, nakon ovoga što su biskupi izjavljivali, kako narod reagira, čini se da mi je to bila besplatna promidžba. Hvala im.

Je li vas iznenadio nadbiskup Marin Barišić kada se usprotivio vašoj kandidaturi?

Biskup sa mnom nije razgovarao. Ja sam mu pisao da bi bilo dobro da nam se priključi, jer radi se o razvoju demokracije i socijalne države kao i ideje da se u politiku i gospodarstvo uvedu moral i struka. Crkva je mogla mirne duše stati iza naše liste jer promoviramo vrijednosti bez kojih Hrvatska nema budućnost. Ali, oni se opredjeljuju i bave politikantstvom, a ne brigom za opće dobro. Pozvao sam i sindikate da se očituju. Nažalost, sindikati ne ispunjavaju ulogu u društvu, već gledaju svoj interes.

Što mislite, zašto se Crkva protivi vašoj kandidaturi?

Mi tražimo ono što nijedna lista ne traži, a to je dokidanje političkih privilegija. Hrvatska je, po anketi Svjetskog ekonomskog foruma, druga zemlja, među 142, koja najraskošnije troši novac poreznih obveznika. Oni koji to ne žele ukinuti ne žele Hrvatskoj dobro. Godišnje trošimo 8,5 milijardi kuna na privilegirane mirovine i još 8 milijardi kuna na privilegije garniture na vlasti i pojedinih institucija. Također, mi jedini tražimo smanjenje broja zastupnika u Saboru. Ne treba ih biti 153, već upola manje. To je dodatnih 5-6 milijardi uštede. Tražimo korjenite promjene i ukidanje privilegija.

Smeta li možda nadbiskupu Barišiću to što tražite reviziju ugovora s Vatikanom?

To ide pod ukidanje svih privilegija. Ja sam to posebno istaknuo, ali ne da kritiziram Crkvu. Ja želim osvjetlati lice Crkve! Smatram, dok je Crkva na proračunu, ponaša se dosta bahato, neosjetljivo za probleme, a nudi samo neku nadu. Sve bi stalo na svoje mjesto kada bi se ukinuli politički privilegiji. Ne možemo trošiti milijarde za crkvene potrebe, da se zgrade oblažu oniksom, a narod traži po kontejnerima kako bi preživio. Ja to osjećam kao veliku sramotu, a to proizlazi iz moje vjere. Nije dosta govoriti o nadi i vjeri, već treba nešto učiniti.

Nadbiskup tvrdi da kršite crkvene zakone.

Da, krivo tumačeći crkvene kanone. Ja sam pismen i tamo piše: dok je svećenik u pastoralnoj službi, ne bi se trebao baviti stranačkom politikom. Ja nisam u aktivnoj pastoralnoj službi niti sam u nekoj političkoj stranci. Kao svaki građanin po Ustavu imam pravo birati i biti biran. Tog se prava ne odričem! Ako prođem, obavijestit ću nadbiskupa da sam izabran od naroda, a ako ne, onda ću zaista reći toj aktivnosti zbogom. On neka postupi kako hoće. Nadam se da će to biti u skladu s crkvenim propisima i građanskim pravima Hrvatske.

Jeste li riješili problem s mirovinom koju vam Crkva ne isplaćuje?

Nisam, ali ako uđem u Sabor, neću uzeti saborsku plaću. Ostajem na 3000 kuna fiktivne mirovine. Kažem fiktivne, jer je još nisam dobio. Ja još nisam dobio priliku da u župnoj crkvi gdje sada boravim služim misu. Zašto sam uskraćen za svoja temeljna prava?!

Ulazak u politiku očito vam je zakomplicirao život. Zašto ste se odlučili za politički angažman?

Znajući stanje, razmišljao sam hoću li se odmarati ili se baviti nečim od općeg dobra. Nisam se mogao oteti dojmu da moram pridonijeti izlasku iz krize hrvatskog društva. Taj program nudio sam svim političkim strankama, nitko ga nije prihvatio. Ja vjerujem u njega, vjerujem da se može izaći iz krize bez novih zajmova i da možemo imati bolju budućnost. Bude li narod glasovao za iste one koji su nas doveli u ovu posvemašnju krizu, bilo lijevi ili desni, onda će nam budućnost biti gora od sadašnjosti. Mi dajemo alternativu, nismo isti, nudimo korjenite promjene.

Mislite li da vi i druge manje liste imate šansu?

Nakon izbora, mnogi će biti iznenađeni, kaže Jadranka Kosor. Moguće je, dakle, da i moja lista prođe prag.

Što mislite o koaliciji Kosor-Kerum?

Odlična koalicija. Želim im uspjeh. Kerum se dobro “oženio”, a je li se gospođa Kosor dobro “udala”, to ćemo uskoro doznati. Taj “brak” odgovara mojoj listi.

Planirate li kampanju?

Ne treba mi kampanja. Moja propaganda traje 50 godina, ja tako živim. Tko me je prihvatio – prihvatio.

Što ćete poslije izbora uđete li u Sabor?

Ne borimo se za vlast. Želimo biti tamo gdje se donose zakoni, da budu pravedni, da vode računa o čovjeku i o interesima zajednice. Ni s kim nećemo koalirati.

Komentara 27

AL
alapača
19:35 22.11.2011.

šteta za V. izbornu jedinicu.

SA
santovena
19:58 22.11.2011.

Ima tešku misiju. Uvesti moral i struku u politiku? Moj glas već ima.

K1
k1milica
19:21 22.11.2011.

sretno ! to i je demokracija , osobno nisam katokomunista , ali imate moj glas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije