Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene

Birači očajnički traže novo lice, Petrov dolazi nakon Lesara, Holy, Sinčića...

petrov
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/11
09.11.2015.
u 08:02

Karamarko i Milanović mogu zaobići Most jedino ako sastave veliku koaliciju i postave tehničku vladu. Predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika

Prema Ustavu, predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Nijedan od dvaju velikih političkih blokova, prema nepotpunim podacima, nije ''iz prve'' dobacio do magične brojke 76, pa će ključnu ulogu u formiranju Vlade odigrati Most kao treća politička snaga u parlamentu.

Moćni doktori

Čelnik najmlađe parlamentarne stranke Božo Petrov u političkom je životu samo dvije godine. Broj glasova koji je njegova politička grupacija postigla na ovim izborima sličan je rezultatu Ivana Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborima. Razočarani u etablirane političke stranke, hrvatski građani očajnički tragaju za novim licima nadajući se da će ih netko od njih ugodno iznenaditi.

Razočarani lijevi glasači tako su jedno vrijeme zaljubljeno gledali u Mirelu Holy i Laburiste, nakon njih bljesnuo je Ivan Sinčić, a jučerašnji rezultat njegove stranke pokazuje da je ta zaljubljenost bila kratkog daha. Ključevi Banskih dvora sada se nalaze u rukama politički neiskusnog liječnika iz Metkovića, ali i dokazanog političkog lisca i HDZ-ova disidenta Drage Prgometa. U mladom i privlačnom Boži Petrovu Hrvatska je dobila djelić kanadskog glamura koji je toj bogatoj državi donio njihov novi premijer Justin Trudeau, no mi smo daleko od kanadske političke kulture i ekonomske snage.

Žrtva i odricanje

Najpoželjniji ženik domaće politike u svom je pobjedničkom govoru bio daleko od kanadske ležernosti. Petrov nudi i traži ''žrtvu'', ''odricanje'' i ''bolne odluke'', a s porukom da će "radije imati nove izbore nego nesposobnu vlast" Petrov se noćas kandidirao za novog premijera. Dva do jučer ljuta politička protivnika Zoran Milanović i Tomislav Karamarko mogu mu parirati jedino tako da sastave veliku koaliciju i na njezino čelo dovedu tehničku vladu! Sabor ostaje bez ORaH-a, don Ivana Grubišića, brata i sestre Kerum, no s Markovim trgom pozdravljaju se i Jadranka Kosor te Slavko Linić. Burno će biti i u HDSSB-u, stranci koju su Slavonci zacijelo kaznili zbog Glavaševih nesvakidašnjih pohoda.

>>Izbori pokazuju da je Hrvatska zrela država. Nadam se da ćemo uskoro imati mandatara vlade

Komentara 39

PR
Proljeće1971
08:29 09.11.2015.

Ovo je dobro za Hrvatsku samo da sad se most ne uruši jer je sastavljen od svega po malo.Promjene na vlasti su sigurne.

SA
santos008
08:21 09.11.2015.

Petrov odnosno MOST treba prihvatiti ponudu Karamarka ako ni rad cega a ono barem radi Predsjednice drzave i branitelja u Savskoj ,onih koji su omogucili svim politicarima udobne fotelje i da se njihov slucaj konacno rjesi .Sa Milanovicem niti ce se taj slucaj rjesiti ,niti ce biti suradnje izmedju Predsjednice i Milanovica,pa bi jos cetri godine gledali neizdrzivu situaciju ,a ljudima je puna kapa Milanovica .Karamarko ako nista bit ce dobar predsjednik Vlade i bit ce kooperativan sa predsjednicom drzave,a sta ima ljepse nego imati mir u kuci sa Milanovicem je to nemoguce i njegovom svadjalackom naravi.Narodu je dosta podjela ,zato mislim da MOST mora i treba prihvatiti ponudu ,da hrvatski covjek konacno odahne svojom dusom

ST
stefj
08:34 09.11.2015.

He, he, birači traže novo lice, a na kraju će im ostati dragi Milanović. Toliko o tome da su našli novo lice... SDP-u se isplatila predizborna kupovina svih tih silnih glasova, dok HDZ nije uspio profilirati kampanju i zasluženo je kažnjen. Mislili su da mogu s partijskom ekipom parirati profesionalnom PR-u i dogodilo im se isto što Josipoviću na predsjedničkim izborima. Izbori, koje su, radi najgore vlade do sada, mogli dobiti s najvećom razlikom do sada, zapravo su izgubili... Što je Hrvatski narod pokazao? Da ga se vrlo lagano kupi, za sitne novce i sitna obećanja, da je previše ljudi na proračunu i boji se promjena. 19 glasova za MOST koji je jedini obećao obračun s birokracijom i pojeftinjenje države je puno, ali u ukupnom broju je zanemarivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije