Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredni izbori

Birača u Vukovaru je čak 10.000 više nego stanovnika?

vukovar izbori
Goran Ferbezar/PIXSELL
06.07.2014.
u 21:08

Vukovar ima 27.172 birača i, prema popisu iz 2011. godine, 27.683 građana, ali svi se slažu da je stvarna brojka znatno manja

Osim pobjede Ivana Penave (HDZ), prijevremene izbore u Vukovaru obilježile su priče o fiktivnim biračima i nesređenim biračkim popisima, o čemu se govori već godinama. I ovaj put se spominju autobusi, kombi vozila i osobni automobili s fiktivnim biračima iz Srbije i Hrvatske koji su došli samo kako bi glasovali.

Ide, ali polako

Službeni podaci broja stanovnika i onih koji se nalaze na biračkom popisu najbolje pokazuju koliko je stanje nesređeno. Prema popisu iz 2011. godine, Vukovar broji 27.683 stanovnika. U isto vrijeme na biračkom popisu nalazi se nestvarnih 27.172 birača, odnosno samo 500-njak osoba manje, prema čemu ispada da gotovo i nema onih ispod 18 godina koji nemaju pravo glasa.

Međutim, svi se slažu i da ja aktualna brojka broja stanovnika prenapuhana te da u Vukovaru ne živi više od 22.000 stanovnika. Tu je onda višak od 10.000 birača. – Broj osoba upisanih u birački popis je prije godinu i pol bio za oko tisuću imena veći, tako da smo tada imali veći broj birača nego stanovnika.

U tih godinu i pol dana, temeljem Zakona o prebivalištu i Zakona o registru birača, iz biračkog popisa je obrisan jedan broj osoba, Te se aktivnosti nastavljaju i dalje. Radi se otprilike o podjednakom broju i Srba i Hrvata koji su se vodili u biračkom popisu, a da zapravo sa Vukovarom više nemaju gotovo nikakve veze i žive ili negdje na području Hrvatske, u Srbiji ili pak u trećim zemljama - rekao je predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko–srijemske županije Goran Bošnjak.

Tek od 2012.

Brisanje osoba iz biračkog popisa radi se nakon provjera koje obavlja policija, do kojih opet dolazi nakon određenih saznanja koja dođu do njih, po policijskom nahođenju ali i po prijavama građana. Posnati su slučajevi kada su vlasnici slučajno doznali da je na njihovim adresama prijavljeno i 15 nepoznatih osoba. Nakon što policija obavi posao, Ured državne uprave u roku od dan dva briše osobe iz popisa birača. Pri tome treba znati i da se osobu iz popisa birača ne može izbrisati ako je na liječenju ili službeno odsutna.- Nastavit ćemo rješavati problem. Tek s novim zakonom krajem 2012. godine dobili smo i ovlasti da to možemo raditi - zaključio je Bošnjak.

>>'Vozili smo ljude na birališta da osiguramo Sabin poraz'

>>Zašto je Penava pobijedio, a Sabo izgubio

Komentara 30

L0
luena 01
22:12 06.07.2014.

kupica... tipicno HDZ.? ma nemoj... pricas o necem gdje pojma nemas... Novi popis stanovnika su trazili bas oni u Vukovaru i HDZ ,tko je odbijao govoreci da je popis napravljen 2011 i nema potrebe nove popise provesti.. vas SDP i premijer....

SW
swic
21:44 06.07.2014.

Otprdilo kukurikavcima sa srbskim glasacima , a sada ce ih bit jos i manje .

DU
Deleted user
21:53 06.07.2014.

Čuj ovog prepoznatljivog sljedbenika kukurikavaca,Opet mu je HDZ kriv.Jadnićak jadni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije