Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvijen novi studijski program

Biomedicinski inženjeri razvijat će i uređaje koji će otkrivati i liječiti bolesti

Zagreb: Zgrada fakulteta FER-a
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.06.2023.
u 14:38

Tržišna vrijednost sektora biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura, sa 650 tisuća zaposlenih u 26 tisuća kompanija. Starenje društva, sve ozbiljnije kronične bolesti i rastući troškovi zdravstvenih sustava postaju globalni izazov

U području tehničkih znanosti biomedicinsko inženjerstvo (BI) razmjerno je novo područje istraživanja, razvoja i inovacija, a razvija se znatno brže od drugih polja iz kojih tradicionalno potječe: elektrotehnike, strojarstva i računarstva. Biomedicinsko inženjerstvo pomaže boljem razumijevanju fiziologije i strukture ljudskog tijela i razvoju novih medicinskih uređaja i kliničkih usluga koji pomažu zdravstvenoj struci u prevenciji, dijagnostici i liječenju bolesti. Biomedicinski inženjeri ključni su za istraživanje i razvoj, dizajn, nadzor, održavanje i sigurnost medicinskih uređaja te odabir, instalaciju i integraciju sustava medicinske informatike.

Traje dvije godine

Starenje društva, sve ozbiljnije kronične bolesti i rastući troškovi zdravstvenih sustava postaju globalni izazov. Tržišna vrijednost sektora biomedicinskog inženjerstva u EU je 110 mlrd. € sa 650.000 zaposlenih u 26.000 kompanija. Napredak u području biomedicinskog inženjerstva omogućuje liječnicima kvalitetniju dijagnostiku i uspješnu terapiju bolesti. U Europi trenutačno postoji oko 300 studijskih programa iz područja biomedicinskog inženjerstva, od kojih 50% pripada diplomskoj razini, a 67% studijskih programa kreirano je u posljednjih dvadesetak godina. U Hrvatskoj postoji duga tradicija (više od pet desetljeća) znanstvenih istraživanja u ovom području, no dosad nije postojao ni jedan studijski program koji daje kvalifikaciju iz biomedicinskog inženjerstva. Da bi se riješio ovaj problem, u okviru projekta “Razvoj hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, na Sveučilištu u Zagrebu razvijen je novi združeni sveučilišni diplomski studijski program “Biomedicinsko inženjerstvo”. Nositelj studija je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a partner je Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

VEZANI ČLANCI:

U provedbi studijskog programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta (MEF). Radi se o interdisciplinarnom studijskom programu u kojem će nastavnici FER-a dati ekspertizu u području bioinstrumentacije, analitike podataka u biomedicini, bioinformatike i informacijskih sustava u biomedicini i zdravstvu, nastavnici FSB-a u području biomehanike i konstruiranja i proizvodnih tehnologija u biomedicini, a nastavnici MEF-a u temeljnim medicinskim područjima poput fiziologije i stanične biologije. Razvojem novog diplomskog studija bit će prvi put moguće u Hrvatskoj steći kvalifikaciju magistar inženjer/ magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva sa stručnim nazivom mag. ing. biomeding. Diplomski studijski program biomedicinskog inženjerstva izrađen je prema studijskim programima najboljih sveučilišta u svijetu uz poštivanje tradicionalnih znanja i vrijednosti koja se godinama njeguju na partnerskim fakultetima koji su razvili ovaj novi program. Magistri inženjeri biomedicinskog inženjerstva po završetku ovog studijskog programa bit će osposobljeni započeti znanstveno raditi u području tehničkih znanosti i povezanim multidisciplinarnim područjima, kao i za daljnje školovanje na doktorskim studijima na FER-u ili FSB-u kao i na brojnim drugim fakultetima i sveučilištima u Hrvatskoj i svijetu.

Diplomski sveučilišni studijski program biomedicinskog inženjerstva usklađen je s bolonjskim modelom akreditiranih studija na FER-u i FSB-u.

VEZANI ČLANCI:

Diplomski studijski program biomedicinskog inženjerstva traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Tijekom studija studenti se odabirom izbornih predmeta mogu usmjeriti u područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podatcima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala te obrada i analiza biomedicinskih slika. Svjetska iskustva pokazala su da je projektno orijentirana nastava naročito uspješna u inženjerskim disciplinama pa je takav princip korišten i pri formiranju novog studijskog programa. Tijekom studija, uz teorijske predmete, studenti stječu znanja radeći na stvarnim problemima kroz praktične projektne predmete, u suradnji s nastavnicima iz zdravstvenih ustanova.

Stvaranje zdravijeg društva

Biomedicinski inženjeri ključni su za poslove razvoja novih biomedicinskih proizvoda u brojnim poduzećima u Hrvatskoj i u EU koja se bave razvojem novih uređaja i softvera za biomedicinu. Nadalje, oni su ključni za poslove održavanja biomedicinskih uređaja koje danas nalazimo u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i bez kojih ne bi bilo moguće davati zdravstvene usluge korisnicima. Studij biomedicinskog inženjerstva omogućit će stvaranje stručnjaka koji će razumijevati probleme istraživanja i razvoja za potrebe zdravstva i skrbi, kako sa strane dijagnostike, liječenja i terapije, kao i s aspekta organizacije podataka i uporabe novih tehnologija zasnovanih na velikim podatcima i njihovoj analizi, za pravovremenu prevenciju i za predviđanje rizika. Očekujemo da će novi diplomski studijski program dati značajan doprinos digitalnoj transformaciji zdravstva u RH sa svrhom osnaživanja građana i stvaranja zdravijeg društva.

VIDEO Zagreb: Studenti prosvjeduju nezadovoljni radom SC-a, traže ostavku ravnatelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije