Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko priznanje

Biljana Borzan izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Balkanu

Biljana Borzan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.11.2018.
u 18:11

Pregovori će početi idući tjedan, a rezolucija bi trebala biti izglasana na zasjedanju Europskog parlamenta u veljači 2019.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan imenovana je Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za položaj žena u zemljama Zapadnog Balkana. Borzan je, inače, u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a već nekoliko godina traži da se donese službena pozicija za regiju te je ovaj tjedan finalizirala prvi nacrt rezolucije.

- Iznimno sam sretna što imam priliku biti autorica rezolucije Europskog parlamenta po ovom pitanju. Već godinama sam u intenzivnoj komunikaciji s nevladinim udrugama iz regije, koje su rado dale svoj doprinos. Dok sam pisala prvi nacrt, osjećala sam posebno zadovoljstvo što radim za žene koje su nerijetko ugrožene, potpredstavljene i žrtve nasilja - ističe Borzan.

U rezoluciji se ona osvrnula i na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj poziciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

- Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno sigurnih kuća, nekvalificirani djelatnici za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, neprijavljivanje slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga, ugrožava žene u svim poljima života – poručuje Borzan.

Pregovori će početi idući tjedan, a rezolucija bi trebala biti izglasana na zasjedanju Europskog parlamenta u veljači 2019.

>> Pogledajte razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

Komentara 15

Avatar rubinet
rubinet
18:30 24.11.2018.

Zapadni Balkan? Novoskovana riječ kojom bi se pokrila restauracija bivše ,propale države.....Zapadni Balkan ne postoji! To je umotvorina Francuske i Velike Britanije.

LU
Lujo123
18:45 24.11.2018.

pun mi je racku tih profesionalnih žena, pa srba, pa cigana i td. Hajd primite se lupate, kuhaće i ostalih pomagala i na posel ko i ja!

Avatar rubinet
rubinet
18:40 24.11.2018.

Na današnji dan,1918. godine, Stjepan Radić je održao slavni govor kontra bezuvjetnog ujedinjenja Hrvatske i Srbije. "Ne srljajte kao guske u maglu. "Ipak najveća greška u povijesti hrvatskog naroda učinjena je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije