Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Borzan: Građani se bune s pravom zbog programiranih kvarova

Biljana Borzan
Foto: Robert Anic/PIXSELL
04.11.2018.
u 17:29

Biljana Borzan zastupnica je u Europskom parlamentu

Građani EU uvjereni su da su uređaji programirani za namjerno kvarenje, a što nam pokazuju studije?

Studije su pokazale da građani imaju pravo. Konkretno, francuska studija koja je rađena u suradnji s europskim potrošačkim centrima pokazala je da su perilice rublja programirane na samo 2000 do 2500 pranja, televizori na rad do 20.000 sati i slično. Često mi se javljaju građani kojima se tek nakon isteka jamstva pokvario uređaj te se žale kako uređaji naših roditelja još uvijek rade, a danas ne možete kupiti nešto i računati da ste bar pet godina mirni. Uz to, na tržištu nema rezervnih dijelova tako da, kada imamo manji kvar na perilici, često rezervnog dijela ili nema ili je toliko skup da se više isplati kupiti novu perilicu.

Kako natjerati proizvođače da prekinu takvu nepoštenu praksu?

U Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje, u Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak. U Italiji su pak prošli tjedan kažnjeni Apple i Samsung. Prve je sud kaznio s 10 milijuna eura, a druge s 5 milijuna eura jer su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sustav. Ipak, smatram da je nužna regulacija s razine EU.

Europski parlament je prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja, pri čemu su usvojeni i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija nažalost nije puno poduzela i još se uvijek države članice same moraju boriti. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi na cijelom europskom tržištu.

Građani su prepoznali vaš rad, očekujete li da će vas stranka kandidirati za novi mandat u Europskom parlamentu?

Očekujem da će se prilikom usvajanja liste vrednovati rad svakog od nas, a kako će lista izgledati, odlučit će se na tijelima stranke.

>> Pogledajte što je Biljana Borzan rekla u svom govoru u Europskom parlamentu

Komentara 10

IB
ibiza
22:41 05.11.2018.

treba im u glavu zabit mob. i sada nam trebaju dati nove

MU
Muncimir
17:44 04.11.2018.

I SDP-ovka i Srpkinja i dijete JNA kadra a radi .. nevjerojatno ali istinito.

DU
Deleted user
20:37 04.11.2018.

Ona je naučena da jedan televizor i veš mašinu imaš 20 godina. A trenirka mora trajati 10. Gače se mjenjaju svakih 5. Sve drugo je bjelosvetska zavjera ljudi gmazova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije