Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka SDP-a

Na listi za euroizbore i Komadina i Klisović

Bernardić, Komadina i Borzan
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
13.11.2018.
u 19:10

Krajem svibnja iduće godine održavaju se izbori za Europarlament, a šef SDP-a Davor Bernardić očekuje barem jednake rezultate kao i 2015.

Osvajanje minimalno 203 tisuće glasova rezultat je koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić želi postići na izborima za Europski parlament koji se održavaju krajem svibnja iduće godine. Točno toliko glasova osvojio je SDP na prethodnim izborima za Europarlament 2015., kada se oduzmu preferencijski glasovi koje su donijeli njihovi tadašnji partneri s liste – IDS i HNS. Tada je SDP osvojio u startu tri mandata, a točno toliko nadaju se da bi im željenih 203 tisuće glasova moglo donijeti i u svibnju.

Tražio mir do izbora

Realno, sve ispod toga značilo bi podbačaj i pitanje je bi li ga Bernardić, ako više ne bude pokušaja njegova rušenja do euroizbora, preživio. Vjerojatnije je da ne bi jer bi kritična masa koje u stranci ne manjka bila još izraženija. Nije tajna da je i sam Bernardić na sjednicama Predsjedništva tražio “mir” do euroizbora, kao što nije tajna da jedan dio vodstva stranke inzistira da se Bernardića “ne dira” do euroizbora da bi mu se dala prilika da SDP “dobije ili izgubi” prve izbore s njime na čelu izuzmu li se, naravno, redovni lokalni izbori, održani ni pola godine otkako je Bernardić izabran za predsjednika. Takvu opciju, primjerice, zagovaraju Predrag Matić i potpredsjednik stranke Boris Lalovac.

Za razliku od 2015. ovaj će put SDP na euroizbore samostalno, bez koalicijskih partnera, no iz vodstva stranke stižu i informacije da je Bernardić spreman jedno do dva mjesta na listi “ustupiti” nestranačkim ljudima pod uvjetom da je riječ o jakim imenima, bliskima socijaldemokratskoj opciji. Iako će se lista za Europarlament tek slagati, već se sada otprilike zna tko će dobiti priliku biti na njoj.

Bernardić navodno ima namjeru poštovati volju županijskih organizacija koje su nominirale svoje kandidate za koje žele da budu na listi, a slagat će se po zip modelu, odnosno na listi će se naizmjence kandidirati muškarci i žene. Točan poredak, a koji može biti ključan, u ovom je trenutku i dalje nepoznanica.

Prošao predsjedništvo

No ono što je sigurno jest da mjesto na listi opet čeka Biljanu Borzan i Tonina Piculu koji su dobili i najveći broj kandidatura županijskih organizacija, ali i Zlatka Komadinu, Joška Klisovića, Romanu Jerković, Ivanu Posavec Krivec te Ranka Ostojića. Iako ga je za Europski parlament kandidiralo ukupno osam županijskih organizacija, na listu navodno neće potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić za kojeg je Bernardić, nakon zadnjeg neuspjelog pokušaja rušenja, a za koji se, među ostalima, krivilo i Ostojića, izjavio da mora preispitati svoj odnos s njim.

– Na neki način Ostojić je sam sebe diskvalificirao – kaže izvor blizak Bernardiću, dok drugi izvori poručuju da je Rajko Ostojić i na sjednici Predsjedništva i na sjednici Glavnog odbora kazao da ga osobno euroizbori ne zanimaju i da nema namjeru ići na listu.

Plan za euroizbore, doznajemo, prošao je i Predsjedništvo stranke i većina onih s kojima smo jučer razgovarali drži da je posložen korektno te da je zadani cilj ostvariv.  

Pogledajte i video: Bojan Glavašević o razlozima napuštanja SDP-a

Komentara 8

Avatar sindarela
sindarela
19:58 13.11.2018.

Nećeš Komadina nikud ti i Bero ćete u SDP-u ugasit svjetla nisi ti sposoban za Europarlament

TR
TrvtkoKomadina01
23:31 13.11.2018.

Nisu mogli naći veće bogce. jad i čemer zločinačke partije koju lustracija treba pmesti na smetište a zločince u zatvor

DU
Deleted user
19:21 13.11.2018.

dobit ce te glasova necete ih moci pobrojiti ....koje likove stavljate na liste....nemate mladje kandidate ....navedeni kandidati su kao trostruki narodni heroji....uzas..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije