Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisnički odnos: što će biti s kutinom bez petrokemije?
Povratak na članak

Bila je najmodernija tvornica bivše Jugoslavije, svi su dolazili ovdje raditi. Sad cijelom gradu prijeti krah

U zlatno doba, osamdesetih godina prošlog stoljeća, kutinski je gigant zapošljavao 4500 ljudi, a danas ih ondje radi oko 1300. U zlatno doba Kutina je imala i više stanovnika. Dok je 1991. godine brojila 24.829 stanovnika, danas šire kutinsko gradsko područje ima 19.601 stanovnika, 20 posto manje.

Komentari 39

DU
Deleted user
21:17 09.04.2023.

Nitrati su temelj skoro svih eksploziva.Dozvoliti u današnje vrijeme zatvaranje ili prodaju takve tvornice jednako je VELEIZDAJI. Isti oni koji su nas ostavili bez tvornice pješačkog streljiva sad nas žele ostaviti i bez eksploziva za topnički naboj. Što se uradilo s milijardu i pol eura od prodaje državnih obveznica? Što je s reotkupom INA-e? Ako nespsobna vlast ne može riješit Petrokemiju ponudite je hrvatskom narodu.Mi ćemo kupit dionice i očuvat tvornicu! Shvaćate li vi u kakav vremena živimo i da se sprema globalni sukob Istoka i Zapada???

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
21:31 09.04.2023.

Kutina...., a nitko ne Spominje Sisak. Upravo je Sisak izgubio najviše.

VL
DU
Deleted user
03:05 10.04.2023.

Kakve su ovo reklame, nema više Jugoslavije, i te tvornice nam više ne trebaju. Tko se sad sjeća i kog još zanimaju Kamensko, Jugoplastika, Torpedo, Uljanik, Dalmatinka-Sinj, Viro, Belje, DHZ, TEŽ, Šavrić, RIZ...sada su bolja vremena, jer imamo €U, Schengen, NATO...

VL
NO
No1
22:02 09.04.2023.

Kod na se sve "ne isplati". I onda proda za jednu kunu.

VL
DA
DarthTiho
21:57 09.04.2023.

To je drzavni prioritet jer ako ne mozes uvesti povoljno ne skupo a opet pouzdano streljivo - uvijek moze RH sama proizvoditi !!!

VL
Avatar pendreck
pendreck
07:13 10.04.2023.

Oh pa i Nokia je bila mega koncern, grundig i Loewe najbolji televizori, Blackbird mobiteli, Yahoo i aol giganti interneta...it'd it'd...

VL
CH
chupakabra
21:49 09.04.2023.

Nažalost, tu su već nastupili ekonomski analitičari zagovornici privatizacije državnog vlasništva koji nemaju pojma o gopolitici nego samo znaju što im je u vlastitom portfelju kojima lokalni korumpirani politički akteri idu u korist da nas totalno rasprodaju.

VL
DU
Deleted user
08:37 10.04.2023.

Tko je kriv Hrvatima što su dopustili Petru Flekoviću i Milutin Baltiću da grade unaprijed propalu tvornicu. Da nije bilo tadašnjeg SOURa INA koji je na račun Naftaplina i Rafinerija snosio gubitke INA Petrokemije. Treba odmah dodati i DINU Omišalj. Nakon osamostaljenja RH silne gubitke snosila je država. O ovoj tvornici znam puno jer sam proveo pet godina u nadzoru od početka do kraja gradnje i puštanja u pogon.

VL
SE
Separator
14:23 10.04.2023.

Koliko su se domaći nakrali, mogli su još 2 tvornice pozlatiti. Ne postoji kutinčanin bez klijeti, stana u zagrebu i vikendice na moru, koji nisu kupljeni od plaće. Žalosno.

VL
AN
antes
08:09 10.04.2023.

Kada vidim, da se piše o 'slavnoj' prošlosti nekog velikog poduzeća iz vremena SFRJ, zabrinem se za budućnost tog poduzeća u RH. Prošlost nije argument, nego sadašnjost.

VL
DU
Deleted user
21:36 10.04.2023.

Hazl113, malo razmislite koliko je stara ta tehnologija, ako sam ja kao mladić 1968. kontrolirao cjevovode na KAN-u i Amonijaku, gdje sam se skoro ugusio kad je stao lift ! ( a zastitne maske u liftu nisu imale kisika - - i onda je lift proradio, a ja otrovan amonijakom sam jedva prezivio). Tehnologija stara preko 50 g. koju treba temeljito revitalizirati po svim pravilima struke - ako se isplati!

VL
DU
Deleted user
19:45 17.05.2023.

Filijala za prodaju turskog gnojiva, slično kao INA za prodaju goriva iz Mađarske. Zna se gdje ide profit. RH - poljoprivredna i turistička auto destinacija.

VL
Avatar markoii123
markoii123
08:17 11.04.2023.

Nekad tvornice i poduzeća,danas crkve i shoping centre.

VL
DU
Deleted user
00:58 10.04.2023.

Znam što će biti Kutina bez Petrokemije!! Drumroll........ Kutina! (bez Petrokemije)...

VL
DU
Deleted user
00:43 10.04.2023.

Pa da se piše o kokošinjcu u Puščoj Bistri vi bi našli poveznicu na vojno strateškoj razini.

VL
Avatar Bukva4
Bukva4
22:59 09.04.2023.

"Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!" Uskrs je eksplozija svjetla, mira, slobode i ljubavi. Uskrs je dan koji unosi stravu i nemir u sve neprijatelje čovječanstva. Prvi u povijesti svijeta uskrsnuo je. On nije oživio poput Lazara,ra, njegovo je tijelo uskrslo, preobraženo je, oslobođeno od bolesti, smrti, raspadanja. Nad njim stari bezbožni svijet nema nikakvu vlast. To je spas ljudskog tijela i naravi. Isus je oduzeo mogućnost da pakao, Sotona, grijeh i smrt imaju vlast nad čovjekom. Čovjek, dakle, ima izlaz, ima spas, može se osloboditi patnje, masakriranja, smrti, ubijanja i nepravde. Neprijatelj čovječanstva je zauvijek izgubio bitku. Snaga uskrsnuća je u nama, udijeljena po krštenju. Uskrs ne znači da je Isus nekamo otišao od nas, on nije prisutan na naš način, tjelesni, on ne zauzima neki prostor nego istovremeno zauzima sve prostore, čitav je kod svakog čovjeka, istovremeno na nebu i na zemlji. On sjedi zdesna Bogu, a to znači da ima svu vlast nad nebom i zemljom.  Uskrs je stvarnost i pokazuje kako imamo veličanstvenu perspektivu u izobilju. Stoga Uskrs treba slaviti. Taj dan treba imati najbolja jela i pića i najbolje odijelo, najbolje ukrasiti svoj dom. Aleluja “Slavite Gospodina”. Kličimo, recimo Bogu hvala što živimo vječno. Što Bog sve nije učinio za tebe? Stvorio te, otkupio i vodi te u nezamislivu baštinu života koji nikada ne može prestati. Radost koja nema kraja. Ljubav u kojoj ćeš plivati i koju ćeš moći dijeliti svima.

VL
Avatar Dzambo1
Dzambo1
01:07 10.04.2023.

Najsmijesnije je od toga ''svega'' da je Zapad ''sugerirao'' da je to sve i slicno ''nerantabilno'' i onda kad je unisteno il smanjeno E ONDA je taj Zapad dosao sa skoro ''istim'' da nam prodaje to jedno te isto ili iz vanka uvozimo ''bas ono'' sto je tad bilo ko nerantabilno....al to je sve u ''sitnicama'' JER razlika izmedju nase nerentabilnosti i njihove rentabilnosti je u tome sto je Zapad ubacija u svoje zakone razne povlastice takvim Ekonomijama il je sugerirao cak i u domacim zakonim da ovi sa Zapada imaju rentabilnost...i to je to sva ''filozofija''....da uvozimo skoro bilo koju hranu a Slavonija prazna ka da nikad bas nikad Hrvat nije znao prizvoditi rentabilnu hranu....i na kraju ja mislim da ''Hrvat'' moze a i zna vecinu toga proizvesti ''ali'' kak ce onda Zapad prodat svoje ako je ''nase'' jedno te isto a ''puno'' jeftinije od njihovog...e zato se to onda rijesava ''politicki'' ubacivanjem povlastica u razne zakone i jedan Hrvat moze proizvesti cak i jednu ''kosilicu' i to made in Croatia i to jeftino al sta bi onda strani lanci prodaje i po kojoj cijeni svoje prodavali...e onda bukvalno receno taj Hrvat ode konobariti u Irsku na primjer...

VL
FU
Fulir555
22:57 09.04.2023.

Da je bilo privatizirano ne bi propalo, no kada je nešto kao kurvino blago svačije i ičije, sa bolesnim sindikatima mora propasti.

VL
Avatar Dzambo1
Dzambo1
04:58 10.04.2023.

@Speedy Gonzales...ima i toga...ALI mnogi ovdje ''trube'' o Demokraciji i o Ekonomiji koja je bazirana na ponudi i potraznji...i to sve jace drzave na Zapadu ''propagiraju'' al stos je u tome sto oni unaprijed sve to ''namjeste'' da voda ide na njihov mlin....i sve druge drzave slabije ''lete'' za njima al nikako da ih stignu a nece ih nikada stici jer za takve drzave ''vaze'' pravila Ekonomije koja ''nevazi'' za sve ove jace drzave....i na kraju neg se samo pogleda unazad u povijest kada su sve te drzave koje su danas ''jace'' kak su oni u pocetku provodili svoju Ekonomiju i politiku...i mogu ti rece SVE ama bas sve sto ''sugeriraju'' ovim svim drugim drzavama za ''nazovimo'' slobodno trziste e ONI su sve u pocetku radili SUPROTNO od svega onoga sto nama i drugim drzavama ovih dana i godina savjetuju i sugerraju...ko gleda i uci povijest bukvalno receno za zadnjih mjesec dana il koju godinu unazad nikada bas nikada taj nece nauciti ama bas nista il se zastiti sebe il drzavu svoju....

VL
Avatar ZLO
ZLO
21:06 09.04.2023.

Nema veze. Kupovat ćemo od Njemacke.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.