Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mijenjaju redom odluke prethodnika

Bidenova administracija suspendira Trumpove sporazume o azilu

U.S. President Joe Biden visits the State Department in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.02.2021.
u 07:09

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Bidenova administracija priopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni tajnik Antony Blinken priopćio je da su Sjedinjene Države "suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden".

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom ožujka 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošloga tjedna otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sustav, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja obitelji razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

Komentara 11

BA
Barbasmora
07:57 07.02.2021.

Ovaj biden ce svojim ljevim idejama unustit SAD!!! Trump vrati se!

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
13:10 07.02.2021.

I što je dobro za SAD napravio ovim potezom? Što?

AA
aabbcc
08:01 07.02.2021.

Ovaj ce sve pokvariti sto je Trump popravio i napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije