Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugašen projekt u Dugopolju

Bez objašnjenja stopiran centar za srce vrijedan milijune eura

13.10.2015., Dugopolje -  Klinika za bolesti srca- nedovrsena zgrada, propala investicija.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
19.09.2016.
u 19:30

Nakon zahtjevnog probira angažirani su i zaposlenici centra u kojem su se trebali liječiti bogati pacijenti iz cijeloga svijeta

Prava turska sapunica odigrala se i, čini se, završila na rubu Splita. Propalo je ulaganje milijuna eura turskih investitora u najjači europski centar za bolesti srca u Dugopolju. Bio je to projekt nazivan najvećom privatnom investicijom u hrvatsko zdravstvo koji je trebao dovoditi pacijente iz cijeloga svijeta. U Dugopolju bi se njihovo srce liječilo najsuvremenijim metodama i u luksuznim uvjetima.

Nakon ovakve najave, datum otvorenja zacrtan tijekom 2015. godine bio je za Split i Hrvatsku iščekivaniji od Božića. No, uslijedila je odgoda, ali su raspisani natječaji za zaposlenje. Iz Ministarstva zdravlja dobivali smo odgovore da će sve biti u redu te kako je riječ o čistim tehnikalijama. Drugi put kada je stvar ponovno odgođena tvrdili su nam s iste adrese da je stvar u unutarkorporativnim rošadama u istanbulskoj tvrtki.

Bolnica i edukativni centar

Zanimljivo, ni na jedno pitanje pa tako ni na posljednje iz Alvimedice nismo dobili odgovor zašto je nestao Centar za srce u Dugopolju. Riječ je, inače, o turskoj kompaniji koja potpisuje sofisticiranu tehnologiju u kardiologiji, a koja klinike ima na više svjetskih lokacija i dio je velikog Alarko Holdinga.

Potonju informaciju nam je dao izvor koji je bio dio hrvatskog tima u tom propalom projektu. Službeno, ni Ministarstvo zdravlja ni turski investitor nikad nisu istupili i poručili hrvatskoj javnosti da je stvar završila i prije nego što je počela. Tim više je zanimljiv insajderski izvještaj koji smo čuli. U startu je, govori nam izvor, sve djelovalo svjetski i iznimno profesionalno.

– Direktor je bio iz Istanbula, projekt-menadžer iz Dubaija, a sve pod pokroviteljstvom poznate Houston Methodist Hospital. To je ona bolnica u koju svi bogati idu operirati srce. Preuzeli smo i njihove protokole, sve je djelovalo sjajno.

Okupljeno društvo bilo je međunarodno i imali smo zadatak pokrenuti posao prema svjetskim standardima – govori spominjući detalje poput selekcijskog procesa pri zapošljavanju u kojem su sudjelovali i medicinski direktori. Uslijedio je certificirani upitnik sa 190 pitanja, razgovor s Houstonom preko Skypea. Sve to bilo je zahtjevno za hrvatske prilike, ali se isplatilo. Naime, naš je izvor dobio višestruko veću plaću nego dotad kod hrvatskih poslodavaca, luksuzni stan, automobil...

Još su s arhitektima razvijali neke sitnice i projekt je bio pred otvaranjem. Plan je bio da osim bolnice za kardiologiju i kardiokirurgiju to bude i edukativni centar za jugoistočnu Europu. Sobe su imale predprostore, svaka je bila veličine 55 kvadrata, luksuzno uređena. Kupljena je i montirana moderna oprema, magnetska rezonancija, CT, 4D ultrazvučni aparati...

Nedostaje optički kabel

I onda je preko noći sve prekinuto, a nikad nisu saznali zašto, kaže dodajući da je jedini problem za koji se čekalo rješenje bio nedostatak pet kilometara optičkog kabela. Ma kako sumanuto zvučalo da bi optički kabel zaustavio takvu investiciju, kontaktirali smo s mjerodavnima u Dugopolju. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Dio upućenih smatra da će se projekt završiti, ali da je, s obzirom na situaciju u Turskoj i nedavnu smrt Ishaka Alatona, utemeljitelja Holdinga, Dugopolje sada palo u drugi plan.

>> Roditelji u ponedjeljak neće poslati djecu u školu

Komentara 3

DR
draxy
22:09 19.09.2016.

Kako loše napisan članak,bez temeljnih informacija;u kojoj je fazi projekt,koliko je dosada uloženo u njega,kada je umro vlasnik holdinga i da li izvršena konsolidacija unutar uprave.Koliko sam je shvatio dosad je uloženo previše novca da bi netko samo tako odustao od projekta.

Avatar maxist
maxist
21:29 19.09.2016.

zašto to ne čudi ni mene ni druge a posebno ne "rezače vrpci" koji su do jučer s mlažnjacima jurili od Vukovara do Dubrovnika isti dan...?!

RP
robert.pinzovski
17:24 13.10.2016.

Pa tko vam je dao te blesave informacije 😂😂 ajde mogu reći da su djelomično točne ali na ovo sa optičkim kabelom sam skoro pao sa stolice. Ja sam tamo bio IT manager i mogu reći da sam na svaku poziciju u bolnici sproveo 3x više optike, mreže i struje nego je bilo potrebno razmišljajući unaprijed o trendovima u IT-u. Kud ide ovo novinarstvo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije