Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Progovorio

Beuk: Radio sam po nalogu Markova trga i vrha stranke

\'07.09.2010., Zagreb - Odvodjenje Darka Beuka sa Uskoka. Odvjetnik Darka, Mate Matic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/PIXSELL
22.09.2010.
u 22:24

Dvojica aktera afere o jeftinoj preprodaji struje TLM-u i Aluminiju također su odlučila govoriti

Darko Beuk, bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma, uhićen prije dva tjedna pod sumnjom da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je mimo uobičajene procedure povjerio obavljanje marketinških usluga tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, od sredine kolovoza također s trenutačnom adresom u zagrebačkom Remetincu, danas se, neslužbeno doznajemo, odlučio na zaokret u iznošenju svoje obrane.

Provodio političku odluku

Razmotrivši sve činjenice koje USKOK protiv njega navodi u spisu od tisuću stranica, doznajemo, pristao je surađivati s istražiteljima te pred njima progovoriti zbog čega je i po čijem nalogu morao sporne poslove (tiskanje kalendara i uredskog materijala od 2006. do 2008. godine) dodijeliti upravo Jurakovoj, inače bliskoj prijateljici Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave i bivšeg rizničara HDZ-a.

Beuk je poslije uhićenja priznao da je Jurakova nekoliko puta bila kod njega, ali da joj nije pogodovao u dobivanju posla. Kazao je tada da je vlasnicu Fimi medije uputio da se za sve marketinške poslove javi odjelu u Hrvatskim šumama zaduženom za njih.

Bivši HDZ-ov direktor, neslužbeno doznajemo, odlučio se na promjenu obrane i zbog iskaza koji je u USKOK-u dao Mladen Slunjski, u inkriminirano vrijeme voditelj Službe za javnu nabavu, u kojem ga je teretio zbog načina na koji su Jurakovoj povjereni marketinški poslovi. Beuk je, čini se, na vrijeme shvatio da će biti jedini krivac za sve probleme koji su se u Hrvatskim šumama nakupili za njegova mandata, jer jasno je da će odgovarati i za poslovanje svih podružnica ove tvrtke te je zbog toga i pristao surađivati s USKOK-om.

Istražiteljima, neslužbeno doznajemo, želi razjasniti da nije autonomno odlučivao o suradnji s Fimi medijom već da je, jednostavno rečeno, morao provoditi političku odluku koju je dirigirao vrh stranke i Markov trg. Beuk će stoga zatražiti da pred istražiteljima dopuni svoju obranu, pa bi na slobodu mogao, ne bude li u međuvremenu istraga protiv njega proširivana, čim završi ispitivanje svjedoka.

Inače, bivši šef Hrvatskih šuma neće biti prvi koji će pred istražiteljima olakšati dušu. Ivan Koštan, predsjednik uprave TLM-a, uhićen u svibnju s Ivanom Mravkom, bivšim šefom HEP-a, zbog afere oko preprodaje struje TLM-u i Aluminiju, u kojoj je prvoosumnjičeni Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade koji na plećima ima već tri optužnice, ljetos također nadopunio svoju obranu te je potom, nakon što su i saslušani svjedoci, pušten iz Remetinca.

Osim što je, neslužbeno doznajemo, istražiteljima dao opširan iskaz, navodeći imena i uloge ostalih aktera afere, od kojih su neki još aktivni na političkoj sceni, predočio je i dokumentaciju kojom je potkrijepio svoje tvrdnje. Ivan Mravak također je nedavno okrenuo ploču te pred istražiteljima još nadopunjuje svoju obranu. Također je shvatio da će biti glavni krivac za milijunske gubitke i sve probleme u HEP-u za njegova petogodišnjega mandata.

U USKOK-u je već redovit gost, a istražiteljima iscrpno opisuje sve afere koje se vežu uz njegovo ime, objašnjava sudjelovanje i drugih osoba iz političkog miljea te kao glavnog nalogodavca, neslužbeno doznajemo, navodi bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Još su aktivni u Vladi

Uz njegovo ime Mravak u svojim iskazima, doznajemo, spominje i još aktivne članove Vlade, ali i bivši kadar poput Damira Polančeca. Zbog toga se već nagađa tko će od njih biti sljedeći koji će se "useliti" u Remetinec.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar jovanhovan
jovanhovan
03:38 26.09.2010.

E moj Beuk, sada su svi drugi krivi a ti si nevin. Hahaha možeš si misliti kako prolaze cinkaroši, ili nisi ništa naučio u svom dugom i plodnom životu malog kriminalca sa diplomom.

Avatar lkis05@htnet-dsl
lkis05@htnet-dsl
15:34 28.09.2010.

Narod kao narod,brblja li brblja a oni lovu spremaju za stare dane i prezentiraju svoju svetost i ljubav prema voljenoj domovini!

CO
Contractor
00:08 23.09.2010.

Stara poslovica veli da \"vrana vrani oči ne kopa\" i poznata je širom svijeta u raznim varijantama..Očito je ona za Hrvatsku prestala važiti jer kako izgleda da su se vrane konačno počele gristi..Da vidimo da li će konačno od tih silnih \"akcija\" i biti nekakav epilog..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije