Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMOJTE TO IZBJEGAVATI

Besplatno kod zubara: Na jednu uslugu imate pravo, a mnogi misle da je estetska

Rijeka: Stomatolog Marko Zimermann
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
06.02.2024.
u 09:26

Svima koji imaju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, besplatno je i vađenje fragmenata ili zaostalog korijena zuba te vađenje starih punjenja iz korijenskih kanala.

Brojni građani strahuju od zubara, a mnogima taj strah se povećava kad pomisle koliko novca trebaju izdvojiti za pregled i neke osnovne usluge. No mnoge stomatološke usluge besplatne su zahvaljujući obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju, a za sve one koje zanima što im zubar može napraviti ove godine postoji Pravilnik HZZO-a o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti kojim su jasno utvrđene besplatne usluge stomatologa.

Određene su usluge, kao što se zna, besplatne ovisno o dobi i to za sljedeće dobne skupine: mlađe od 18 godina, za osiguranike između 18 i 65 godina te za starije od 65 godina, piše Dnevnik.hr.

Pacijent neovisno o svojoj dobi ima pravo na sljedeće besplatne usluge kod zubara koji ima ugovor s HZZO-om: vađenje zuba, liječenje paradentoze, pravo na djelomične i totalne zubne proteze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, kompozitni ispun za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, popravak ostalih zuba amalgamskim ispunima, izdavanje uputnice za RTG snimke zuba, za ortopan, zubne proteze, vađenje zuba.

Svima koji imaju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, besplatno je i vađenje fragmenata ili zaostalog korijena zuba te vađenje starih punjenja iz korijenskih kanala.

Mnogi kad sjednu u zubarsku stolicu i zubar im najavi čišćenje zubnih naslaga, s pravom mogu pomisliti kako je riječ o estetskoj usluzi i kako će za nju morati izvaditi novčanik i predati novac svojem zubaru. No, to nije tako. Riječ je o besplatnoj usluzi jer čišćenje zubnog kamenca ima zdravstveni učinak. Naime, skidanje kamenca štiti nas od bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa.

Osim svih ranije navedenih usluga, mlađi od 18 godina imaju pravo i na zubni aparat te bijele ispune za sve zube.

Sve usluge osim onih koje smo ranije naveli, stomatolozi naplaćuju prema cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine.

FOTO: Stomatolog otkriva 10 navika koje kvare zube vašoj djeci i zašto su grožđice gore od slatkiša

Rijeka: Stomatolog Marko Zimermann
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije