Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO

Na ovu Hitnu u Zagrebu ne isplati se dolaziti: Nema ni rendgena ni laboratorija

Zagreb: Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u štrajku
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
04.02.2024.
u 21:46

Njihov laboratorij je ukinut prije godinu dana jer je bio nerantabilan, odnosno, bilo je vrlo malo pacijenata koji su trebali laboratorijsku obradu.

Mnogi kad im je loše uputit će se na hitnu, a nekima od njih izbor je ambulanta Zavoda za hitnu medicinu u Heinzlovoj ulici bez da znaju što tamo uopće mogu dobiti.

- Malo šta se može dobiti, eventualno neki hitni slučajevi radi tlaka, ali uglavnom se šalje dalje. Evo, dijete je jednom prilikom porezalo ruku, nisu je mogli čak ni zaviti, slali su je u dječju bolnicu. Mislim da je previše novaca uloženo, a nema preivše koristi od toga, kaže susjed Mario za HRT.

Liječnica hitne medicine Stanka Jović kaže kako u tu ordinaciju dnevno dođe oko tridesetak pacijenata, od običnih grlobolja, temperatura, bolova u leđima, pa do bolova u prsima i bolova u trbuhu.

- Znaju nekad dovesti i teške pacijente. Stave ih u auto pa dovezu tu. Nekakve intoksikacije i teže ozljede, jer ne znaju što mi tu imamo i što možemo napraviti. Pa dođu s teškim pacijentom - tu onda mi to zbrinemo koliko možemo pa sa našim timom šaljemo dalje u bolnicu, dodaje medicinski tehničar Goran Ljeskovac.

Iako su liječnik i medicinski tehničar ondje su 24 sata, no njihove su mogućnosti ograničene.

- Mogu dobiti liječnički pregled, mjerenje vitalnih parametara, znači neinvazivnu dijagnostiku i snimanje 12 kanalnog EKG-a. Mi nemamo nikakvu laboratorijsku dijagnostiju, rengensku dijagnostiku, nikakav kirurški materijal kojim možemo zbrinuti neke druge stvari, kaže specijalistica hitne medicine Dejana Martinić.

Njihov laboratorij je ukinut prije godinu dana jer je bio nerantabilan, odnosno, bilo je vrlo malo pacijenata koji su trebali laboratorijsku obradu.

- Važno je da pacijenti znaju gdje što mogu dobiti, ali i da ne zaobilaze liječnike obiteljske medicine. U 'Heinzlovu' dolaze ljudi s drugih krajeva Zagreba, prolaze pored drugih ustanova, a kod nas ne mogu dobiti adekvatnu uslugu kaže Dejana Martinić.

VIDEO: Sandra Benčić komentirala može li Ivan Turudić postati glavni državni odvjetnik

Komentara 2

Avatar Aurel
Aurel
22:50 04.02.2024.

pa koji je onda uopće razlog da tamo sjede 24 sata dnevno? i da mi to plaćamo???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije