Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istra kao primjer

Beroš: Obiteljski liječnici u hitnim službama radit će samo iznimno

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva
Slavko Midzor/PIXSELL
28.06.2022.
u 13:59

U današnjem priopćenju stoji da se navedena planirana odredba odnosi samo na iznimne slučajeve u izvanbolničkoj medicinskoj službi s ciljem sprečavanja neželjenih događaja koji su se već događali u prošlosti.

Obiteljski liječnici u Hitnoj službi ili bolničkom hitnom prijemu radit će samo iznimno, poručili su iz Ministarstva zdravstva nakon Večernjakovog teksta "Novi prijedlog zakona podigao buru: Beroš obiteljskim liječnicima uvodi obavezu rada u hitnoj". Novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti naime, uvodi odredbu prema kojoj će obiteljski liječnici raditi u hitnim službama ako ravnatelji donesu takvu odluku. Ministra smo još jučer pitali da komentira tu novu odredbu, na što je odgovorio da je na sastanku i kako je proslijedio službama upit, međutim, službe nisu ništa odgovorile.  

U današnjem priopćenju stoji da se navedena planirana odredba odnosi samo na iznimne slučajeve u izvanbolničkoj medicinskoj službi s ciljem sprečavanja neželjenih događaja koji su se već događali u prošlosti.

- Obveza ministra zdravstva te zdravstvene administracije je unapređenje zdravstvene zaštite naših građana, ali i osnaživanje zdravstvenog sustava uključujući i primarnu zdravstvenu zaštitu koja je već desetljećima oslabljena što želimo promijeniti osnaživanjem uloge obiteljskog liječnika i Domova zdravlja u sklopu reformskih mjera. Upravo to i činimo dopunama i izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dok je navedena odredba prvenstveno pokrenuta s obzirom na tragične slučajeve koji su se u prošlosti događali nedaleko zdravstvenih ustanova koje tada nisu mogle adekvatno reagirati i spasiti ljudske živote - naveo je ministar Beroš dodajući kako komentiranje parcijalnih elemenata predložene odredbe i vađenje iste van konteksta ne doprinosi zajedničkim naporima uređenja zdravstvenog sustava.

Da je riječ o utemeljenom prijedlogu koji je moguće provesti, napominje, dokazuje primjer sporazuma između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koja je upravo iz gore navedenih razloga odlučila dodatno povezati domove zdravlja s hitnom službom kako bi se otklonio i najmanji rizik od neželjenih događaja.

-Još u studenome 2011. godine, smatrajući da hitna pomoć i primarna moraju surađivati, Istarski domovi zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije su, u dogovoru s Istarskom županijom, sklopili sporazum o suradnji u zbrinjavanju hitnih stanja, a 2016. godine smo donijeli i detaljan protokol. Činjenica je da hitna medicinska služba iznimno rijetko poziva nekoga iz primarne, ali smatramo da je to važan faktor sigurnosti. Drago nam je da je iskustvo Istarske županije potaknulo ministra Beroša na traženje zakonskih rješenja o funkcionalnoj integraciji svih dionika zdravstva u zbrinjavanju hitnih stanja - izjavio je dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, stoji u priopćenju .

Slijedom toga, vodimo se pozitivnim primjerom u zdravstvenom sustavu koji i sam dokazuje utemeljenost rješavanja uočenih određenih disfunkcionalnosti u pružanju hitne medicinske pomoći.

-To je najbolji put ka unapređenju zdravstvene usluge kako bismo maksimalno prevenirali neželjene situacije kojima smo svjedočili u prošlosti. Cilj je jasno definirati proces postupanja u takvim iznimnim situacijama imajući u vidu važnost, ali i opterećenost primarne zdravstvene zaštite. Upravo u sklopu ostalih zakonskih izmjena želimo dodatno ojačati ulogu liječnika obiteljske medicine unutar javnog zdravstvenog sustava te ujedno dajemo i mogućnost domovima zdravlja angažiranje administratora što će u određenoj mjeri rasteretiti liječnike opće medicine. U cilju aktivnog upravljanja i osnaživanja ljudskih resursa u zdravstvu, pokrenuto je niz aktivnosti, a jedna od mjera je i veći broj specijalizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - zaključio je ministar Beroš u svom priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije