Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
127. sjednica

Vlada: Zahtjevi za Beroševim opozivom su neutemeljeni i neosnovani

U zgradi NSK održana 125. sjednica Vlade RH
Robert Anic/PIXSELL
21.06.2022.
u 13:45

Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu

Na 127. sjednici Vlade, koja traje od 12.30 sati, iznose se informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres, a na dnevnom redu je i Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Predložila su to 32 zastupnika u Hrvatskome saboru.

Također, na sjednici će se govoriti o Prijedlogu zaključka o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda. Vlada će Saboru dati mišljenje vezano i uz Prijedlog zaključka o obavezi osiguravanja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

TIJEK SJEDNICE:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je sjednicu kratkim obavijestima. Spomenuo je jučerašnji posjet Latviji. Nastavio je spominjući investiciju u Jakovlje te novi pogon koji je otvoren u tom mjestu u Zagrebačkoj županiji. U uvodnom obraćanju čestitao je i Sveučilištu u Splitu njegov dan. 

Najvažnija tema prošloga tjedna bila je Luxembourg, gdje su ministri dali pozitivnu preporuku za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

– Bio je to veliki višegodišnji napor Vlade, poduzeli smo jako mnogo toga u vezi s odgovornim upravljanjem financijama, temeljito ispunjenim kriterijima i ovo je priznanje cijeloj Vladi jer smo došli nadomak jedne od dviju integracije, a uskoro očekujemo da uđemo i u Schengen – istaknuo je.

O prosječnoj plaći

Plenković je nastavio s dobrim vijestima o broju nezaposlenih i prosječnoj plaći. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7547 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

O turizmu

– Od početka godine ostvarili smo 4,7 milijuna dolazaka – rekao je Plenković i istaknuo kako je riječ o velikom porastu i da se očekuje rekordna turistička sezona.

– Tek smo na pragu prave turističke sezone, vrhunac nas tek očekuje. Broj izdanih računa već je 25 posto veći – dodao je.

O cijenama goriva

– U kontekstu cijena nafte na svjetskim tržištima kao posljedice ruske agresije na Ukrajinu još jednom smo poduzeli ciljane i pravodobne mjere – rekao je Plenković.

Najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama fiksirane su na postojećih 13,50 kuna za benzin, za dizelsko gorivo na 13,08 kuna i za plavi dizel na 9,45 kuna.

– Mislim da smo dobro izbalansirali to s cijenama goriva. Vjerujemo da je pronađen pravi balans i da će to biti dobro i korisno, a mi ćemo za dva tjedna vidjeti kakve će okolnosti biti i što ćemo poduzeti. Ministar gospodarstva održao je sastanak s malim distributerima, tako da i na to mislimo – poručio je.

O povjerenju ministru Berošu

– Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

– Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu – kratko je rekao premijer Andrej Plenković.

Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Hrvatskome saboru upućen je i konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje, u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

Odluke u korist stanovništva na potresima stradalom području

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tako je do kraja godine produžen otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je osam milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna  s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.

Komentara 5

NN
novo nenormalni
13:50 21.06.2022.

Beroš je najbolji ministar na svijetu, ljudi ga neizmjerno vole

PK
Posljednji Komšikanac
15:03 21.06.2022.

Loše misliš. Slijede tužbe pa kad budete morali obeštetiti trgovce vidjet ćete kako dobro mislite.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:20 21.06.2022.

Što je sa slučajem "bomba u Vukovaru" od neki dan? Muk, tišina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije