Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKONSKE IZMJENE

Beroš najavio jače mjere protiv lažnih bolovanja: 'Zloupotrebe više ne smiju prolaziti'

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
20.06.2022.
u 12:22

Zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiramo ih eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, izjavio je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je najavio jače mjere protiv lažnih bolovanja i veće ovlasti kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji će odmah zaključivati neopravdana bolovanja. 

"Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju. To će se provesti putem češćih žurnih kontrola i zaključivanja bolovanja direktno od strane kontrolora HZZO-a u slučaju uočavanja određenih nepravilnosti", poručio je Beroš reagirajući na izvješće HZZO-a o porastu broja bolovanja u protekloj godini.

Zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiramo ih eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, izjavio je Beroš.

Tijekom 2021. godine evidentirano je rekordnih 20,1 milijun dana bolovanja u Hrvatskoj, unatoč tome što su kontrolori HZZO-a zatvorili 35 posto pregledanih bolovanja.

Beroš napominje da izabrani liječnik svakom bolesniku, zatraži li to zdravstveno stanje, ima pravo odrediti bolovanje. No, ono što se naziva ''lažnim bolovanjem'' nije bolovanje, već očita zloupotreba zakona koja ne smije postojati u zdravstvenom sustavu.

Analizirajući postojeći sustav bolovanja u Hrvatskoj, kao i modele drugih zemalja u Europi, Ministarstvo zdravstva i HZZO održali su šire konzultacije s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) s kojima razmatraju nužne promjene u sustavu bolovanja u smjeru nužnih izmjena zakona i pravilnika s ciljem dodatnog unaprjeđenja postojećeg modela te u konačnici podizanja učinkovitosti zdravstva, ali i konkurentnosti gospodarstva.

Beroš je proteklih dana, najavljujući reformske mjere, izjavio da bolovanja godišnje HZZO i poslodavce stoje tri milijarde kuna.

>> VIDEO U Hrvatsku stiže prvi toplinski val: Meteorolozi izdali i novo upozorenje

Komentara 4

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:34 20.06.2022.

Zloupotrebe bolovanja se ponajprije događaju u javnom sektoru, s obzirom da su tamo radnici zaštićeni kao lički medvjedi. Bilo bi lijepo da novinari malo istraže čemu su se sve dovijali radnici iz javnog sektora u vrijeme korone. U realnom sektoru je situacija drugačija, jer se bez ikakvih problema ostane bez posla.

DU
Deleted user
12:32 20.06.2022.

Nova - stara tema? Sjećam se mojih pokojnih susjeda koji su imali veze kod liječnika, pa su često koristili bolovanje kad je trebalo kopati u goricama, ili okopati grah u kukuruzu. Bilo je to prije 90-tih. Danas tu metodu koriste i njihova djeca jer se u principu njihov mentalni sklop nije promjenio. Bojim se da je gosp. Beroš Don Kichot koji svojim korisnim parolama želi prkositi običajim koji su duboko ukorjenjeni u našem društvu.

Avatar Zbregov
Zbregov
13:46 20.06.2022.

kleptoman!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije