Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLJUČUJUĆI I HRVATSKU

Deset država članica traži revidiranje ugovora s proizvođačima cjepiva

Foto: Emica Elvedji/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
14.06.2022.
u 14:31

Epidemiološka se situacija u 2022. popravila, još uvijek se kasni s registracijom modificiranih cjepiva, proizvođači nisu prilagodili dinamiku proizvodnje pa se stvaraju viškovi cjepiva

Deset država članica EU, uključujući i Hrvatsku,  potpisalo je inicijativu kojom traže revidiranje ugovora s proizvođačima cjepiva protiv COVID-19, a na tom su tragu i ostali predstavnici zemalja članica.

Na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) danas u Luxembourgu iznose inicijativu da se rizici neispunjenja ugovornih odredbi ravnomjerno raspodijele između država članica i prozvođača, umjesto, kako stoji u važećim ugovorima, da sve rizike i troškove snose države članice. 

Učinak cijepljenja je jasan, ali ponuda i potražnja nisu usklađene i suludo je proozvoditi ekstremne viškove cjepiva koji  se potom uništavaju, čulo se na Vijeću. 

Ministar zdravstva Vili Beroš takav zahtjev iznosi u ime Hrvatske.   

Naime, nakon što je krenula, isporuka cjepiva 2021. nije se odvijala dogovorenom dinamikom već je stizalo manje naručenih doza,  i ljudi su obolijevali, a kada je zakašnjelo cjepivo počelo stizati u većim količinama, interes za cijepljenje je slabio. 

Epidemiološka se situacija u 2022. popravila, još uvijek se kasni s registracijom modificiranih cjepiva, proizvođači nisu prilagodili dinamiku proizvodnje pa se stvaraju viškovi cjepiva i države su ih prisiljene uništavati. 

- Ugovore treba izmijeniti na način da proizvođači podijele rizike s državama članicama u smislu da proizvođač ima obavezu prekinuti proizvodnju svih nepotrebnih doza cjepiva na zahtjev države članice, kao i da proizvođači osiguraju primjerenu kompenzaciju građanima u slučaju nuspojava - rekao je ministar Beroš. 

On je jedan od rijetkih ministara zdravstva u EU 27 koji je opstao na funkciji svo vrijeme od početka pandemije. Samo je šest zemalja do danas zadržalo iste ministre zdravstva kao i početkom 2021. godine: Danska. Italija, Luxembourg, Malta, Portugal i Švedska. 


 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije