Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljene obrazovne politike

Bernardić: 'Pristao sam na sučeljavanje i to samo u izbornoj kampanji, ovo nije boks-meč'

Zagreb: Predstavljanje programa za obrazovanje RESTART koalicije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.06.2020.
u 12:26

''Ja znam da je Plenkoviću vjerojatno nezgodno govoriti o timu budući da je iz njegova tima otišlo 15 ljudi'', tvrdi Davor Bernardić

Restart koalicija danas je predstavila obrazovne politike. Uvodno se predstavio predsjednik SDP-a i lider koalicije Davor Bernardić koji je istaknuo da je to jedna od najvažnijih politika za SDP.

"Ulaganje u znanost, obrazovanje, tehnologiju i inovacije za nas nije trošak, nego najpametnija investicija u budućnost. I ujedno je ključni mehanizam za transformaciju našeg društva prema suvremenoj ekonomiji i progresivnom društvu", u uvodu je rekao Bernardić.

Program Restart koalicije ima tri ključna cilja. Prvi je kvalitetno obrazovanje dostupno svima po jednakim uvjetima u skladu s potrebama i sposobnostima pojedinca, drugi je podrška obrazovnim radnicima, a treći je obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo. 

"Odlučni smo vratiti Hrvatsku na put istinske obrazovne reforme", rekao je i dodao kako "ulaganje u tablete nije reforma". 

"Mi vidimo školu kao mjesto znanja i vještina, kreativnosti i inovativnosti i naš zadatak će biti – školska torba treba ostati u školi, a zadaće se ne trebaju nositi kući", tvrdi Bernardić i dodaje: "Želim poslati snažnu poruku da zbog krize nećemo dirati plaće u obrazovnom sektoru već da ćemo iskoristiti svaku priliku da pokušamo poboljšati status učitelja u svakom smislu."

Tvrdi kako je jedan od najvažnijih strateških ciljeva uključiti što više ljudi u cjeloživotno obrazovanje.

"Svijet se mijenja, procesi se mijenjaju, tehnologija napreduje i prvih deset zanimanja danas nisu ona koja su bila prije deset godina. niti su ona koja će biti za deset godina. Stoga je naš zadatak poticati svakog pojedinca da ulaže u sebe i svoj razvoj uz snažnu potporu države". 

Kao najvažnije mjere Restart koalicije u obrazovanju Bernardić navodi: "U partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave osigurat ćemo dostupnu mrežu jaslica, vrtića i ustanova predškolske skrbi." Iduća je mjera osiguravanje besplatnog obroka za svako dijete, a treći važan segment jest izgradnja novih smještajnih kapaciteta i u učeničkim i u studentskim domovima. Četvrta je mjera uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav.

Bernardić je poručio i da je Hrvatska sekularna država i da se Crkva "nema što petljati u politiku i izbore" komentirajući preporuke Hrvatske biskupske konferencije za predstojeće parlamentarne izbore.

"Prije svega, Hrvatska je sekularna država i Crkva se nema što petljati u politiku, niti u izbore. Ono što se iz ovog može iščitati jest da su nezadovoljni Vladom koja nije uvela neradnu nedjelju", ocijenio je.

Osvrnuo se i na rad prijašnje Vlade te na sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem

"Jedini potez po kojem će HDZ ostati zapamćen jest po tome što je izglasao Istanbulsku konvenciju", tvrdi Bernardić i dodaje kako je uvjeren u uvjerljivu pobjedu Restart koalicije jer na listama imaju svoje najbolje ljude. 

"Ja sam potvrdio dva sučeljavanja. Potvrdio sam sučeljavanje na Novoj TV 3. srpnja i na RTL-u 29. lipnja, dakle, ja sam pristao na sučeljavanje i to samo u izbornoj kampanji. Stječe se dojam da je ovo natjecanje za predsjednika ili nekakav boks-meč ili teniski meč između mene i Plenkovića. Ovo je predstavljanje najboljeg tima i najboljeg programa za Hrvatsku. Ja znam je da Plenkoviću vjerojatno nezgodno govoriti o timu budući da je iz njegova tima otišlo 15 ljudi, 15 ministara, od toga 11 pod sumnjom za korupciju. Prema tome, kad kao izbornik promijeniš 15 igrača, više nije problem samo u igračima, problem je i u izborniku", rekao je Bernardić.

Na pitanje vidi li u budućoj Vladi Ranka Ostojića koji je odbio kandidaturu na izbornoj listi, odgovorio je da je Ostojić "njihov drug" te da računa na njega. 

Upitan zašto su prekršili zip-model u slaganju lista, poručio je da će prema njihovim listama, prilikom sastavljanja novog saziva Hrvatskoga sabora u njemu biti daleko najveći broj žena od svih drugih političkih opcija. Rekao je i da su odredbu o izboru rodnog pariteta u rukovodstvo unijeli u pravila na sjednici Glavnog odbora.

Potvrdio je da zip-princip nije bilo moguće strogo ispuniti u svakoj izbornoj jedinici jer su morali ostvariti ravnotežu koju su, na neki način, poremetili prijedlozi koalicijskih partnera koji su željeli ojačati svoje liste iako su se, ističe, trudili ostvariti rodni paritet.

Vezano za Željka Sabu koji pravomoćno osuđen zbog političke korupcije, a svejedno je našao svoje mjesto na listi, rekao je da je jasno da je period rehabilitacije prošao. 

S druge strane, ističe, Sabo je osuđen za pokušaj dovlačenja vijećnice na svoju stranu. "Zar bi to značilo da Plenković, Bandić i HNS ne bi mogli nastupiti na izborima zbog pokušaja i realizacije političke korupcije, odnosno kupovanja žetončića u Saboru?" upitao je Bernardić, ocijenivši da je nebitno iz čijeg su kluba zastupnika žetončići prešli. 

"Ako se dogodila politička korupcija, zadatak pravne države, odgovornog pravosuđa, DORH-a jest da ispita sve okolnosti i da postupa prema tome. DORH ne postupa zato što zadnje tri godine u Plenkovićevu mandatu štiti korupciju", ocijenio je Bernardić. 

Komentara 16

ED
edgar2
13:09 16.06.2020.

Bero je ovime dokazao da nema hrabrosti za sučeljavanje s glavnim konkurentom! Naime, kada i službeno počne kampanja više neće biti moguće sučeljavanje njih dvojice, već će se norati pozvati i svi ostali, radi izbornih pravila...To će biti pravo razočaranje za nas gledatelje i birače...

DU
Deleted user
14:26 16.06.2020.

E moj Bero, kako kazes drzis 15 aduta u rukama i nisi mu dosao na suceljavanje, a imas stihmac!!!????

AN
antiekstremist
14:04 16.06.2020.

Bero pa tebe i Bago rasturi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije