Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO TATA ODLUČI

Berlusconijev odlazak znači izbore

'Italian Prime Minister Silvio Berlusconi welcomes Sheikh Hamid bin Khalifa Al-Thani, Emir of Qatar (C) upon his arrival at Chigi Palace in Rome on November 17, 2009. The Emir is in Italy for the Worl
Foto: 'VINCENZO PINTO'
1/2
19.11.2009.
u 17:10

Talijani nisu glasovali samo za Berlusconijevu stranku nego i za to da upravo on bude premijerom. Talijanski premijer možda bi i otišao, ali na vidiku nema njegova nasljednika

Berlusconijevom sinu Piersilviju živo se fućka za vilu na Sardiniji: sin talijanskog premijera iz prvoga braka, Piersilvio, koji je na čelu obiteljske tvrtke Mediaset, kaže kako je potpuno "indiferentan" glede prodaje vile Certosa na Sardiniji, koju bi za 450 milijuna eura kupio šeik iz Abu Dhabija. A glede podjele nakon rastave braka Silvija i druge supruge, Veronice Lario, Piersilvio Berlusconi kaže da je sve ono što će odlučiti njegov tata u redu.

– Nemam ništa protiv – rekao je.

Glede vile Certosa, Piersilvio kaže kako nikada ne ide na Sardiniju i prema tome mu se živo fućka hoće li njegov otac prodati to imanje. Donedavno su i ruski milijarderi htjeli kupiti tu vilu, a Berlusconiju je očito dozlogrdilo što ga paparazzi slikaju u kompromitirajućim pozama u tom odmaralištu.

Većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija nije suglasan o brojnim zakonima koje je predstavila vlada, pa je više puta u Zastupničkom domu bio poražen. Na koncu, gotovo kod svakog zakona mora se glasovati o povjerenju vladi i tek onda se dobiva prolazak. U 18 mjeseci vladavine desnog centra čak 26 puta vlada je pribjegla instrumentu glasovanja o povjerenju. Do sada je vlada dobivala povjerenje zastupnika stranaka većinske koalicije, što znači kako unutar Berlusconijeve skupine još nije sazrela ideja da ga se prisili na ostavku, ali se ne može ni govoriti o velikom jedinstvu.

Berlusconi je toga svjestan i polako priprema teren za eventualnu ostavku i sazivanje novih izbora. Njegovi listovi, Giornale i Libero, drže kako bi na prijevremenim izborima ponovno pobijedio, dok bi ostali iz koalicije dobili manje glasova pa ga više ne bi mogli ucjenjivati. No, postoji i pretpostavka da se Berlusconi povuče iz politike i da ga zamijeni netko iz njegova bliskog kruga. Berlusconijeva stranka Narod sloboda ipak se pribojava kako bi bez svoga čelnika češće izostajao konsenzus.

Čelnik Sjeverne lige i ministar za reforme Umberto Bossi kaže kako se "ne smije baciti u zrak sadašnju vladu. Ne umire se zbog jednog zakona, umire se ako padne vlada". Time je upozorio sve koji drže da bi novi izbori donijeli nekome neku korist, pa umiruje i svoje sljedbenike zbog forsiranja u donošenju nekih zakona. Kada bi Berlusconi podnio ostavku, imenovala bi se privremena nestranačka vlada koja bi dovela do izvanrednih parlamentarnih izbora. Teško je vjerovati da bi se dogodio slučaj Kosor, odnosno da bi se Berlusconi mogao jednostavno zamijeniti drugom osobom. Talijani nisu glasovali samo za Berlusconijevu stranku nego i za to da on bude premijerom. U slučaju njegove ostavke, raspisat će se novi izbori.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:38 20.11.2009.

Hahaha, koja slika gore... :)

BT
bili-tartuf
23:24 19.11.2009.

ma nisu Taljani blesavi,..znaju da ih Soc-live stranke nisu u stanju izvucí iz krize,...za krizu u drzavi su potrebni \"oni koji padaju na sve cétiri noge\"-cvrsti-muljatori.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije