Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Beogradski profesor: I Srbija i RH trebaju povući tužbe za genocid

Oluja
26.12.2009.
u 11:41

Međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske za genocid je kontraproduktivno i bespredmetno, tvrdi ugledni beogradski profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović.

BEOGRAD - Međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske za genocid je kontraproduktivno i bespredmetno i obje države će se morati više angažirati u procesu pomirenja jer spor pred sudom UN-a je bespredmetan - tvrdi ugledni beogradski profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović, a prenosi beogradski dnevnik "Danas".

On tvrdi da bi obje strane trebale odustati od tužbi za genocid jer zločini počinjeni u Hrvatskoj nisu onih razmjera kao u Srebrenici i genocida u toj zemlji nije bilo". Stojanović je uvjeren kako genocida na obje strane nije bilo i da će Međunarodni sud pravde odbaciti hrvatsku tužbu "ako je Zagreb prethodno ne povuće".

Stojanović dodaje kako "zločini koji su u Hrvatskoj počinjeni za vrijeme rata 90-tih ne mogu se kvalificirati kao genocid , te prema tome i naša kontratužba gubi smisao" te da "povlaćenje tužbe treba biti obrazloženo time da nije bilo genocida" kako to pitanje ne bi ubuduće opterećivalo odbnose Hrvatske i Srbije. Beogradski profesor smatra da zločini u Hrvatskoj "nisu takvih zamjera kao što je bio zločin u Srebrenici".

- Tamo je najveći zločon počinjen u Ovčari gdej je bilo 200 žrtava, a po definici krivično djelo genocida podrazumijeva fizičko uništavanje suspstancijalnog broja pripadnika jedne etničke grupe - objašnjava Stojanović.

Komentara 272

OB
-obrisani-
18:45 26.12.2009.

opomena,nemoj tako, imaj milosti prema....sebi,ko da ce tebe pitati...imas li jos bisera?...hehehe

MA
maticzel
20:53 26.12.2009.

Placanje ratne odstete zna cesto puta biti placeno i teritorijem.U ovom slucaju bi to moglo biti Srijem...pa sve do zemuna.

DU
Deleted user
12:56 26.12.2009.

bgcd...najlepse je gedati tudje dvoriste ,pocistite vi prvo svoje ..slazem se,pocnite u Beogradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije