Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURA OKO ČELNIKA DORH-a

Ništa od tematske sjednice oko Turudića. Zaiskrilo na Odboru, Zekanović Grmoji: 'Koliko si dobio u džepić?'

Zagreb: Odbor za pravosudje o temtskoj sjednici o izboru GDO
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
14.02.2024.
u 10:14

Na današnjoj sjednici koja se jutros održala zastupnici su ponovno raspravljali o zakonitosti odluke s obzirom na to da Turudić nije imao novu sigurnosnu provjeru prije izglasavanja

Saborski odbor za pravosuđe neće sazvati tematsku sjednicu na temu izbora glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, nakon što se i dalje ne stišava bura oko njegovog izglasavanja. Na današnjoj sjednici koja se jutros održala zastupnici su ponovno raspravljali o zakonitosti odluke s obzirom na to da Turudić nije imao novu sigurnosnu provjeru prije izglasavanja, no kada je došlo do glasovanja da se sazove nova tematska sjednica na tu temu, dovoljan broj glasova nije bilo.

Na samom početku zastupnici su iznijeli nekoliko riječi pa se ponovno dotaknuli sigurnosne provjere koja nije bila provedena prilikom Turudićevog kandidiranja. Da je provjera bila nužna, smatra i predsjednik Zoran Milanović koji danima objavljuje priopćenja te navodi da je to trebalo biti učinjeno, no premijer Andrej Plenković demantira te navode.

- Svi znaju da Hrvatska ima velike probleme s korupcijom. Članovi vladajuće opcije konstantno krše određena pravila i onda na kraju nekoga koga vladajući zovu ''svojim dečkom'' kaže da nam EPPO ne treba. Ovim izborom se potvrđuje svaka teza koju je oporba problematizirala u svojim raspravama - objasnila je Slavica Vukovac, a potom je nekoliko riječi iznijela i Sandra Benčić (Možemo!).

- Minimalno je trebao proći sigurnosnu provjeru i prije rasprave i prije glasovanja te imenovanja. Ako zamjenici moraju proći provjeru, kako ne mora i njihov šef, to je jasno. Pitanje je tko je čelnik tijela koje naručuje provjeru. Ne postoji nijedan validni argument da je ne prođe - kazala je pa se osvrnula na njegove sastanke sa Zdravkom Mamićem. Nikola Grmoja (Most) složio se s lijevom oporbom da je sigurnosna provjera nužna, no smatra da treba postaviti pitanje kakve su te provjere i jesu li uopće valjane, s obzirom na slučaj osječkih sudaca koji su se unatoč provjeravama bili u kontaktu sa Zdravkom Mamićem.

U nekoliko navrata zaiskrilo je i između Nikole Mažara te Sandre Benčić, dok je Hrvoje Zekanović napao Nikolu Grmoju, pitajući ga ''koliko je dobio u džepić da priča o aferama o kojima je pričao Most''.

>> FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Zagreb: Odbor za pravosudje o temtskoj sjednici o izboru GDO
1/57

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 14

KO
Kološanin
10:06 14.02.2024.

Zašto nitko od ovih laburdala, kojima je samo pošteno i učinkovito hrvatsko pravosuđe na srcu, nije sazvao sjednicu Odbora za pravosuđe kad je Milanović predložio Dobronića za predsjednika VS? Ne samo što nitko nije ni spominjao sigurnosnu provjeru, nego nije ni zucnuo o javno dostupnoj odluci Državnog sudbenog vijeća kojom je tadašnji sudac Trgovačkog suda Dobronić stegovno kažnjen zbog ogromnog broja neriješenih predmeta. Kako takva osoba može biti autoritet drugim sucima koje se najviše kritizira upravo zbog dugotrajnosti postupaka i neučinkovitosti?

Avatar Moodleen
Moodleen
09:25 14.02.2024.

Jel ima i jedna jedina tema na kugli zemaljskoj o kojoj blenčička ne bi blebetala?

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
09:38 14.02.2024.

Dosadno! Ovi iz opzicije nemaju elementarnu logiku.😵

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije